GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Χάος στο Ιράκ-Εικόνες Καπιτωλίου! Μπούκαραν πάλι στο Κοινοβούλιο-Σκηνές απείρου κάλλους (Βίντεο)

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και βόμβες κρότου για να προσπαθήσουν να απωθήσουν τους διαδηλωτές και προκάλεσαν...



Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και βόμβες κρότου για να προσπαθήσουν να απωθήσουν τους διαδηλωτές και προκάλεσαν αρκετούς τραυματισμούς

Εκατοντάδες οπαδοί ενός σημαίνοντος σιίτη κληρικού εισέβαλαν σήμερα Σάββατο στο κοινοβούλιο του Ιράκ, για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, για να διαμαρτυρηθούν για τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης υπό την ηγεσία ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και βόμβες κρότου για να προσπαθήσουν να απωθήσουν τους διαδηλωτές και προκάλεσαν αρκετούς τραυματισμούς, τους οποίους είδαν δημοσιογράφοι του Associated Press. Μια αναμενόμενη συνεδρίαση του κοινοβουλίου δεν πραγματοποιήθηκε και δεν υπήρχαν  βουλευτές στην αίθουσα.


Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Mustafa al-Kadhimi έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να προστατεύσουν τους διαδηλωτές και τους ζήτησε να διατηρήσουν τη διαμαρτυρία τους ειρηνική, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Χιλιάδες διαδηλωτές, οπαδοί του ισχυρού κληρικού Μουκτάντα αλ Σαντρ, χρησιμοποίησαν σχοινιά για να γκρεμίσουν τσιμεντένια οδοφράγματα που οδηγούσαν στην πύλη της Πράσινης Ζώνης του Ιράκ, όπου στεγάζονται επίσημα κτίρια και ξένες πρεσβείες.

Ακολουθούσαν το κάλεσμα του αλ Σαντρ να διαμαρτυρηθούν για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Συνασπισμού-Πλαισίου, μιας συμμαχίας σιιτικών κομμάτων που υποστηρίζεται από το Ιράν.

"Ήρθαμε σήμερα για να απομακρύνουμε τη διεφθαρμένη πολιτική τάξη και να την εμποδίσουμε να πραγματοποιήσει συνεδρίαση του κοινοβουλίου και να εμποδίσουμε το Πλαίσιο να σχηματίσει κυβέρνηση", δήλωσε ο Raad Thabet, 41 ετών. "Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του αλ Σαντρ. Θα πάμε στην πράσινη (ζώνη). Όποιο κι αν είναι το κόστος".

Το κόμμα του Αλ Σαντρ αποχώρησε από τις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης τον Ιούνιο, δίνοντας στους αντιπάλους του στη συμμαχία του Συντονιστικού Πλαισίου την πλειοψηφία που χρειάζονταν για να προχωρήσει η διαδικασία.

Πολλοί διαδηλωτές φορούσαν μαύρα για να σηματοδοτήσουν τις ημέρες που οδηγούν στην Ασούρα, η οποία τιμά τον θάνατο του Ιμάμη Χουσεΐν, του εγγονού του Προφήτη Μωάμεθ και μιας από τις σημαντικότερες μορφές του σιιτικού Ισλάμ. Τα μηνύματα του Αλ Σαντρ προς τους οπαδούς του χρησιμοποίησαν τη σημαντική αυτή ημέρα για το σιιτικό Ισλάμ για να πυροδοτήσουν τις διαμαρτυρίες.

Ο Αλ Σαντρ έχει χρησιμοποιήσει το μεγάλο ποσοστό των οπαδών του ως μοχλό πίεσης έναντι των αντιπάλων του.

Την Τετάρτη, εκατοντάδες οπαδοί του εισέβαλαν στο κτίριο του κοινοβουλίου αφού η συμμαχία του Πλαισίου όρισε τον Μοχάμεντ αλ-Σουντάνι ως υποψήφιο για την πρωθυπουργία και δήλωσε έτοιμη να σχηματίσει κυβέρνηση παρά τις απειλές του.


πηγη