GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Σφίγγει ο κλοιός στο Λισιτσάνσκ- Πυρομαχικά διασποράς στο Σλαβιάνσκ με απώλειες αμάχων- Μεγάλες επιχειρήσεις σε διυλιστήριο & εργοστάσιο

Εκπαιδεύονται στη Βρετανία Ουκρανοί στρατιώτες σε M270 MLRS Το Σάββατο 2 Ιουλίου, η Ουκρανία βρίσκεται ήδη στην 129η ημέρα του πολέμου με...


Εκπαιδεύονται στη Βρετανία Ουκρανοί στρατιώτες σε M270 MLRS

Το Σάββατο 2 Ιουλίου, η Ουκρανία βρίσκεται ήδη στην 129η ημέρα του πολέμου με τη Ρωσική Ομοσπονδία, με πυραύλους να πλήττουν συνεχώς πόλεις και τα ρωσικά στρατεύματα να προελαύνουν αργά αλλά σταθερά στο Ντονμπάς και με επόμενο στόχο Νικολάεφ και Οδησσό.

Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει πόλεις στη νότια Ουκρανία με ρουκέτες.

Χθες το βράδυ στη Σεργκέεβκα, στην περιοχή της Οδησσού, ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε από ρωσικό αεροσκάφος πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα κατέστρεψε ένα κτήριο κατοικιών εννέα ορόφων.

Ένας άλλος κατέληξε σε ένα κοντινό κέντρο αναψυχής.

Από το βράδυ της 1ης Ιουλίου, 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Την 1η Ιουλίου, 10 πύραυλοι έπληξαν το Νικολάεφ.

Στην περιοχή του Λουγκάνσκ, οι μάχες συνεχίζονται στα περίχωρα του Λισιτσάνσκ.

Στο Ντονέτσκ, ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να επιτεθεί στο Μπαχμούτ και στο Ποκρόβσκ.

Κοντά στο Λισιτσάνσκ, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας απέκρουσαν χθες δύο μεγάλες επιθετικές επιχειρήσεις: στη Βερχνεκάμενκα, όπου βρίσκεται το διυλιστήριο πετρελαίου Λισιτσάνσκ, και σε ένα εργοστάσιο ζελατίνης νότια της πόλης, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβέρνήτη Σεργκέι Γκαϊντάι (Sergei Gaidai).


Να σημειωθεί ότι η πρωινή σύνοψη του Γενικού Επιτελείου έκανε λόγο για επίθεση στο Βερχνεκαμένσκογιε, ένα χωριό στον αυτοκινητόδρομο Λισιτσάνσκ - Σεβέρσκ, που βρίσκεται δυτικά της Βερχνεκάμενκα (όπου, παρεμπιπτόντως, οι Ρώσοι μάχονται για πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο Μπαχμούτ για αρκετές ημέρες).

Η δεύτερη επίθεση είναι εναντίον ενός εργοστασίου ζελατίνης νότια του Λισιτσάνσκ.

Εκεί, σύμφωνα με τον Γκαϊντάι, υπήρχε έντονη επιχειρησιακή δραστηριότητα αναγνωρίσεως, γεγονός που υποδηλώνει πως πιθανώς από σήμερα θα δούμε έντονες εχθροπραξίες εκεί.

Νωρίτερα, ο Αλεξέι Αρεστόβιτς (Aleksey Arestovich) είπε ότι οι Ρώσοι θέλουν να κλείσουν τον κλοιό γύρω από το Λισιτσάνσκ και προχωρούν στο Μπαχμούτ. 

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα, η κατάσταση στο Λισιτσάνσκ μπορεί να είναι μια επανάληψη του στρατηγικού Σεβεροντονιέτσκ.

Επιπλέον, τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν χθες στο Σλαβιάνσκ και επτά τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα εχθρικών βομβαρδισμών της πόλης, σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου της πόλης Βαντίμ Λιάχ (Vadim Lyakh) στο Facebook του.

«Η μικροπεριφέρεια Λιμανί, οι δρόμοι Μπαρβενκόφσκαγια, Ποντγκόρναγια, Ντανίλεφσκι δέχθηκαν πυρά», είπε ο Λιάχ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Σλαβιάνσκ βομβαρδίστηκε με οβίδες διασποράς.


Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες έχουν λάβει εκπαίδευση εντός της Βρετανίας σχετικά με τον τρόπο χρήσης όπλων που παρέχονται από το Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού συστήματος πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων M270 (MLRS).

Το MLRS που στέλνει η Βρετανία στην Ουκρανία λέγεται ότι έχει βεληνεκές περίπου 50 μιλίων, αν και θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι εξοπλισμένο με πυρομαχικά μεγαλύτερου βεληνεκούς στο μέλλον.
Το Λονδίνο δεν έχει πει δημόσια πόσα συστήματα MLRS δίνει στην Ουκρανία, αλλά το BBC ανέφερε ότι πιστεύεται ότι θα στείλουν τρία.

Η εκπαίδευση πραγματοποιείται στο Σάλσμπερι της νότιας Αγγλίας για περίπου 450 Ουκρανούς στρατιώτες.
Σύμφωνα με το Reuters, οι ουκρανικές δυνάμεις εθεάθησαν να πυροβολούν ελαφρά όπλα των 105 χιλιοστών και τα συστήματα MLRS.

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει στην Ουκρανία ένα παρόμοιο σύστημα, γνωστό ως High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), και εκπαιδεύουν ουκρανικές δυνάμεις στη Γερμανία και σε άλλες άγνωστες τοποθεσίες στην Ευρώπη.
Το HIMARS που στέλνουν οι ΗΠΑ έχει επίσης βεληνεκές περίπου 50 μιλίων.

Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να δώσουν οκτώ συστήματα HIMARS στην Ουκρανία και περισσότερα θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο νέο πακέτο όπλων 800 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Μπάιντεν ότι θα αναλυθεί αργότερα μέσα στην εβδομάδα.
Η Ρωσία προειδοποίησε έντονα τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να μην παρέχουν στην Ουκρανία τέτοια όπλα, αλλά οι προειδοποιήσεις αγνοήθηκαν.


πηγη