GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Εξοπλιστικό "ρεσάλτο" από ΗΠΑ στην Ελλάδα, με RIM-174 -Tomahawk Land Attack Missile (TLAM) και AGM84 L Harpoon

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ενισχύσουν σημαντικά το πολεμικό ναυτικό και την αεροπορία μας με 3 τύπους βλημάτων, αναβαθμίζοντας την αποτρεπτική τ...


Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ενισχύσουν σημαντικά το πολεμικό ναυτικό και την αεροπορία μας με 3 τύπους βλημάτων, αναβαθμίζοντας την αποτρεπτική τους ικανότητα
Είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά ίσως μετά από χρόνια, οι Σύμμαχοι μας ΗΠΑ-ΕΕ, συνειδητοποιούν το μέγεθος της τουρκικής προκλητικότητας και απειλής σε βάρος της Ελλάδας.

Ο Ερντογάν, οι Υπουργοί του, κάθε λογής αναλυτές που περιφέρονται στα τουρκικά ΜΜΕ αλλά και αυτά, δεν υπάρχει ημέρα που να μην προκαλέσουν την Ελλάδα, φραστικά, με χάρτες με τα νησιά μας στο Αιγαίο, όπου ο κάθε "πονεμένος Τούρκος" από τον καναπέ λέει ας πάρουμε αυτό, εκείνο και εκείνο... , αλλά και στο πεδίο, με συνεχείς παραβιάσεις του Εθνικού Εναεριόυ χώρου (ΕΕΧ), υπερπτήσεις μαχητικών σε νησιά μας κατοικημένα και ακατοίκητα και με καραβιές μεταναστών, να προσπαθούν με τουρκική καθοδήγηση και βοήθεια να διασχίσουν το Αιγαίο προκειμένου να φθάσουν στα νησιά μας.
 
Η κατάσταση είναι σοβαρή και γι' αυτό έστω και καθυστερημένα οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ενισχύσουν στρατιωτικά την Ελλάδα, αφού ο Ερντογάν και οι Υπουργοί του μιλάνε ανοιχτά πλέον για κατάληψη ελληνικών νησιών

Έτσι  σύμφωνα με το ακόλουθο twitter, οι Αμερικανοί γερουσιαστές σχεδιάζουν να περάσουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για να ψηφιστεί ένα άρθρο που θα ωθήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να απελευθερώσει προηγμένα πυραυλικά συστήματα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων RIM-174 Standard Extended Range Active Missile (SM-6) & Tomahawk Land Attack Missile (TLAM).

Τι θα σημάνουν αυτά στην πράξη;

RIM-174

Το RIM-174 Standard Extended Range Active Missile (ERAM) ή Standard Missile 6 (SM-6) είναι ένας πύραυλος στην τρέχουσα παραγωγή για το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σχεδιάστηκε για σκοπούς αντιαεροπορικού πολέμου εκτεταμένης εμβέλειας (ER-AAW) παρέχοντας ικανότητα έναντι αεροσκαφών σταθερών και περιστροφικών πτερύγων, μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, πυραύλων κρούζ κατά πλοίων κατά την πτήση, τόσο πάνω από τη θάλασσα όσο και τη στεριά.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως αντιπλοϊκός πύραυλος υψηλής ταχύτητας.

Ο πύραυλος χρησιμοποιεί το πλαίσιο αεροσκάφους του προηγούμενου πυραύλου SM-2ER Block IV (RIM-156A), προσθέτοντας τον ενεργό αναζητητή ραντάρ από το AIM-120C AMRAAM στη θέση του ημι-ενεργού αναζητητή του προηγούμενου σχεδιασμού.

Αυτό θα βελτιώσει την ικανότητα του πυραύλου Standard εναντίον εξαιρετικά ευέλικτων στόχων και στόχων πέρα ​​από την αποτελεσματική εμβέλεια των ραντάρ.


Η αρχική λειτουργική ικανότητα είχε προγραμματιστεί για το 2013 και επιτεύχθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2013.

Το SM-6 δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τη σειρά πυραύλων SM-2, αλλά θα χρησιμεύσει παράλληλα και θα παρέχει εκτεταμένο βεληνεκές και αυξημένη ισχύ πυρός. Εγκρίθηκε για εξαγωγή τον Ιανουάριο του 2017.

Ο πύραυλος Tomahawk Land Attack Missile (TLAM)

Ο πύραυλος Tomahawk Land Attack Missile (TLAM) είναι ένας πύραυλος κρουζ μεγάλης εμβέλειας ο οποίος  χρησιμοποιείται για τον πόλεμο επίθεσης κατά χερσαίων στόχων σε βάθος, που εκτοξεύεται από πλοία επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και υποβρύχια του Ναυτικού των ΗΠΑ και του Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η συμβατική παραλλαγή Tomahawk Block III (TLAM-C) περιέχει μια ενιαία κεφαλή έκρηξης/θραυσματικής κατηγορίας 1.000 lb, ενώ η παραλλαγή Submunition (TLAM-D) περιλαμβάνει ένα διανομέα υποπυρομαχικών με βόμβες συνδυασμένου.

Το Tomahawk Block IV (Tactical Tomahawk, TLAM-E), συμβατική παραλλαγή, που εισήλθε στον στόλο των ΗΠΑ το 2004, προσθέτει τη δυνατότητα επαναπρογραμματισμού του πυραύλου κατά την πτήση μέσω αμφίδρομων δορυφορικών επικοινωνιών για να χτυπήσει οποιονδήποτε από τους 15 από πρίν προγραμματισμένους εναλλακτικούς στόχους ή να ανακατευθύνει τον πύραυλο σε οποιεσδήποτε συντεταγμένες στόχου του Παγκόσμιου Συστήματος Εντοπισμού (GPS).

Ο πύραυλος Block IV είναι ικανός να περιπλανηθεί πάνω από μια περιοχή στόχο για να ανταποκριθεί σε αναδυόμενους στόχους ή, με την ενσωματωμένη κάμερα του, να παρέχει πληροφορίες για ζημιές μάχης στους διοικητές των πολεμικών μαχών.

Το Tomahawk παρέχει στον διοικητή επί σκηνής την ευελιξία να επιτίθεται σε σταθερούς στόχους μεγάλης εμβέλειας ή να υποστηρίζει τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων με ένα θανατηφόρο, ευαίσθητο, οπλικό σύστημα ακριβείας και ως εκ τούτου έχει γίνει το όπλο της επιλογής για το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Οι πύραυλοι κρουζ Tomahawk έχουν σχεδιαστεί για να πετούν σε εξαιρετικά χαμηλά ύψη με υψηλές υποηχητικές ταχύτητες και πιλοτάρονται σε μια διαδρομή αποφυγής από διάφορα συστήματα καθοδήγησης προσαρμοσμένα στην αποστολή.

Η πρώτη επιχειρησιακή χρήση ήταν στην Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου, το 1991, με τεράστια επιτυχία. Από τον Ιανουάριο του 1991, περισσότερα από 2.000 Tomahawk έχουν εκτοξευθεί σε επιχειρήσεις μάχης, συμπεριλαμβανομένου του 2011 κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Odyssey Dawn στη Λιβύη και το 2014 κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Inherent Resolve στη Συρία.

Προδιαγραφές

Κύρια λειτουργία: Υπερηχητικός πύραυλος κρουζ μεγάλης εμβέλειας για πλήγμα στόχων ξηράς υψηλής αξίας ή βαριάς άμυνας.

Ανάδοχος: Raytheon Missile Systems Company, Tucson, AZ

Ημερομηνία ανάπτυξης: Block II TLAM-A IOC - 1984


Block III - IOC 1993

Block IV - IOC 2004

Κόστος μονάδας: Περίπου 1,09 εκατομμύρια $ (16 $ FY)

Πρόωση: Block II/III TLAM-A, C & D - Williams International F107 cruise turbo-fan κινητήρα. ARC/CSD ενισχυτής στερεού καυσίμου


-Block IV TLAM-E - Williams International F415 cruise κινητήρας turbo-fan. Συγκρότημα κινητήρα πυραύλων ARC MK 135

Μήκος: 20,3 πόδια

Διάμετρος: 21 ίντσες

Άνοιγμα φτερών: 8 πόδια 6 ίντσες

Βάρος: 3.330 λίβρες. με κινητήρα πυραύλων

Μετά από άγριες διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει AGM84 L Harpoon για να εξοπλίσει τα F16 (τόσο V όσο και 50+ Advanced μοντέλο). Η προμήθεια  θα γίνει μαζί με την αναβάθμιση του 38 Block 50 σε 50+ Advanced. Τη Δευτέρα έγινε συζήτηση στη Βουλή.

Harpoon 

O Harpoon είναι ένας πύραυλος παντός καιρού, πάνω από τον ορίζοντα, που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από τη McDonnell Douglas (τώρα Boeing Defense,Space & Security).

Το AGM-84E Standoff Land Attack Missile (SLAM) και αργότερα το AGM-84H/K SLAM-ER (Standoff Land Attack Missile – Expanded Response) είναι παραλλαγές πυραύλων κρουζ.

Το κανονικό Harpoon χρησιμοποιεί ενεργό ραντάρ και πετά ακριβώς πάνω από το νερό για να αποφύγει τις άμυνες. Ο πύραυλος μπορεί να εκτοξευθεί από:

1. Αεροσκάφος σταθερών πτερύγων (το AGM-84, χωρίς τον ενισχυτή πυραύλων στερεού καυσίμου)

2. Πλοία επιφανείας (το RGM-84, εξοπλισμένο με ενισχυτή πυραύλων στερεού καυσίμου που αποσπάται όταν δαπανηθεί, για να επιτρέψει στον κύριο στροβιλοτζετ του πυραύλου να διατηρήσει την πτήση)

3. Υποβρύχια (το UGM-84, εξοπλισμένο με ενισχυτή πυραύλων στερεού καυσίμου και εγκλωβισμένο σε κοντέινερ για να είναι δυνατή η βυθισμένη εκτόξευση μέσω ενός σωλήνα τορπιλών).

4. Συστοιχίες παράκτιας άμυνας

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ενισχύσουν σημαντικά το πολεμικό ναυτικό και την αεροπορία μας με τους 3 τύπους βλημάτων που προαναφέραμε, αναβαθμίζοντας την αποτρεπτική τους ικανότητα.

Ειδικότερα η προσπάθεια άμεσης βελτίωσης της αντιαεροπορικής προστασίας του στόλου μας, σε συγκερασμό με τις βολές ακριβείας από την πολεμική μας αεροπορία, αλλά και της δυνατότητας να πληγούν στόχοι σε βάθος εντός της ενδοχώρας του εχθρού, δείχνουν ότι και οι ΗΠΑ αναμένουν ότι ο Ερντογάν είναι πολύ πιθανό να πατήσει τη σκανδάλη στο Αιγαίο, κάτι που προσπαθούν να σταματήσουν, δείχνοντας του ότι το κόστος θα είναι πάρα πολύ βαρύ, αν...


πηγη