GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Βουλή: Κολοσσιαία ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων-Από τα F-16 και τους Harpoon μέχρι το ταξίδι στις ΗΠΑ για τα F-35

Το ...ζουμί από την σημερινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής...


Το ...ζουμί από την σημερινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων.

Έλαβε χώρα εκτενής ενημέρωση από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Χαρδαλιά για θέματα αρμοδιότητάς τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοβουλευτικούς συντάκτες η εθνική αντιπροσωπεία προσψράε ισε έγκριση για ένα νέο εξοπλιστικό πακέτο.

Πρόκειται για πολύ σημαντικά όπλα, που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τις ένοπλες δυνάμεις

Καταρχάς πρόκειται για 60 αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon. 

O Harpoon είναι ένας πύραυλος παντός καιρού, πάνω από τον ορίζοντα, που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από τη McDonnell Douglas (τώρα Boeing Defense,Space & Security).

Το AGM-84E Standoff Land Attack Missile (SLAM) και αργότερα το AGM-84H/K SLAM-ER (Standoff Land Attack Missile – Expanded Response) είναι παραλλαγές πυραύλων κρουζ.

Το κανονικό Harpoon χρησιμοποιεί ενεργό ραντάρ και πετά ακριβώς πάνω από το νερό για να αποφύγει τις άμυνες. Ο πύραυλος μπορεί να εκτοξευθεί από:

1. Αεροσκάφος σταθερών πτερύγων (το AGM-84, χωρίς τον ενισχυτή πυραύλων στερεού καυσίμου)

2. Πλοία επιφανείας (το RGM-84, εξοπλισμένο με ενισχυτή πυραύλων στερεού καυσίμου που αποσπάται όταν δαπανηθεί, για να επιτρέψει στον κύριο στροβιλοτζετ του πυραύλου να διατηρήσει την πτήση)

3. Υποβρύχια (το UGM-84, εξοπλισμένο με ενισχυτή πυραύλων στερεού καυσίμου και εγκλωβισμένο σε κοντέινερ για να είναι δυνατή η βυθισμένη εκτόξευση μέσω ενός σωλήνα τορπιλών).

4. Συστοιχίες παράκτιας άμυνας

Πλέον η Ελλάδα θα διαθέτει 145 αεροσκάφη ικανά να φέρουν αντιπλοϊκούς πυραύλους (τα Rafale τους Exocet και τα F-16 τους Harpoon)  

Θα αναβαθμιστούν και 38 αεροσκάφη F-16 Block 50

Συν τοις άλλοις θα αναβαθμιστούν και 38 αεροσκάφη F-16 Block 50, δηλαδή θα γίνουν σύγχρονα σχεδόν όσο τα F-16 Viper, ενώ θα προμηθευθούμε και πυραύλους αντιραντάρ HARM που είναι ο «εφιάλτης» των S-400, καθώς κατευθύνονται στα ραντάρ τους.

Παράλληλα, μέσα στον Ιούλιο, η πολιτική αλλά και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας  θα μεταβεί στις ΗΠΑ, όπου θα έχουν πολύ σημαντικές συναντήσεις, αλλά θα δουν και το εργοστάσιο που κατασκευάζονται τα F-35, μεταφέροντας το ελληνικό αίτημα για αγορά μιας μοίρας των υπερσύγχρονων  μαχητικών.


πηγη