GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ρέει το αέριο στην Αν. Μεσόγειο! Η Energean χαιρετίζει την επιτυχία του κοιτάσματος Αθηνά

Η τελευταία ανακάλυψη της εταιρείας φαίνεται να ανοίγει ένα πολύ ευρύτερο παιχνίδι, παρέχοντας πολλούς πόρους φυσικού αερίου για να δικαι...

Η τελευταία ανακάλυψη της εταιρείας φαίνεται να ανοίγει ένα πολύ ευρύτερο παιχνίδι, παρέχοντας πολλούς πόρους φυσικού αερίου για να δικαιολογήσει περαιτέρω ανάπτυξη

Η Energean ανακοίνωσε άλλη μια εμπορική ανακάλυψη φυσικού αερίου στο υπεράκτιο Ισραήλ, καθώς το νέο πλοίο παραγωγής της εταιρείας κατευθύνεται προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Ενώ το κοίτασμα Athena-1 στο τεμάχιο 12 έπληξε 0,28 τρισεκατομμύρια ft3 (8 δισεκατομμύρια m3) αερίου, σημαντικά λιγότερο από τον στόχο πριν από τη γεώτρηση των 0,7 τρισεκατομμυρίων ft3 (19,8 δισεκατομμύρια m3), η σημασία του ευρήματος έγκειται στη θέση του.

Στα μισά του δρόμου μεταξύ των δύο βασικών περιουσιακών στοιχείων της Energean – Karish 20 km ανατολικά και Tanin 20 km δυτικά – η Athena φαίνεται να απομακρύνει σχεδόν 1,8 τρισεκατομμύρια ft3 (50 δισεκατομμύρια m3) επιπλέον φυσικού αερίου στη νέα περιοχή ανάπτυξης της εταιρείας στην Olympus, τα οποία μπορούν πιθανότατα να συνδεθούν με το Energean Power FPSO και μετά με το ισραηλινό δίκτυο.

Το πρώτο από τα κοιτάσματα που θα αναπτυχθεί θα είναι το Karish Main, το οποίο φαίνεται να έρχεται σε κυκλοφορία το 3ο τρίμηνο με στόχο τα 1,4 τρισεκατομμύρια ft3 (40 δισεκατομμύρια m3) και θα ενταχθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 από το Karish 1,2 τρισεκατομμυρίων ft3 (34 δισεκατομμύρια m3).

Με διάτρηση από το γεωτρύπανο Stena IceMAX, το Athena-1 χτύπησε μια στήλη ακαθάριστου υδρογονάνθρακα 156 μέτρων του υπεράκτιου Block 12. Ωστόσο, η Energean σημείωσε ότι οι εμπορικοί υδρογονάνθρακες δεν ανακαλύφθηκαν στον βαθύτερο δευτερεύοντα στόχο, για τον οποίο είχε υπολογίσει 22% πιθανότητα επιτυχίας, σε σύγκριση με το συνολικό ποσοστό επιτυχίας 70% του Athena. Το πηγάδι διανοίχτηκε σε 51 ημέρες και ήταν κάτω από τον προϋπολογισμό των 35 εκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας.

Πλέον διεξάγεται πρόσθετη ανάλυση για να δημιουργηθεί μια σαφέστερη εικόνα του δυναμικού των πόρων, συμπεριλαμβανομένων των υγρών, με την εταιρεία να σημειώνει ότι αυτό θα εξετάσει «όγκους που περιέχονται σε λεπτότερη άμμο μεταξύ των κύριων μονάδων δεξαμενής».

Εν τω μεταξύ, η Athena, και οι μελλοντικές ανακαλύψεις του Block 12, έχουν ένα «πλεονέκτημα εσόδων» 8% σε σύγκριση με τις Karish και Tanin – που αγοράστηκαν από τη Noble και την Delek σε μια συμφωνία 184 εκατομμυρίων δολαρίων το 2016 – ως «οικονομία φυσικού αερίου που παράγεται και πωλείται από το Block 12 δεν υπόκεινται σε δικαιώματα καταβλητέα σε οποιονδήποτε αρχικό πωλητή».

Το Tanin – 0,92 τρισεκατομμύρια ft3 (26 δισεκατομμύρια m3) αποθεμάτων φυσικού αερίου 2P – φαίνεται ότι θα ωθηθεί περαιτέρω, με την Energean να λέει πέρυσι ότι οποιαδήποτε ανακάλυψη του Block 12 «θα είχε προτεραιότητα έναντι της ανάπτυξης του Tanin λόγω χαμηλότερων επενδύσεων κεφαλαιακών δαπανών και την απουσία δικαιωμάτων πωλητή».

Το πλοίο βρίσκεται επί του παρόντος καθ' οδόν προς την Ανατολική Μεσόγειο από το ναυπηγείο COSCO Marine στη Σιγκαπούρη. Όταν φτάσει, θα συνδεθεί με σύνδεση 90 χιλιομέτρων με το δίκτυο Εθνικής Γραμμής Αερίου του Ισραήλ (INGL) μέσω του οποίου η Energean θα πουλά αέριο σε τοπικούς και περιφερειακούς πελάτες.

Ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος της Energean δήλωσε: «Αυτή η ανακάλυψη και η ευρύτερη απομάκρυνση του κινδύνου μιας σειράς προοπτικών στην περιοχή του Ολύμπου επιβεβαιώνει τον ρόλο της Ανατολικής Μεσογείου ως παγκόσμιου σημείου εξερεύνησης αερίου.

Ενισχύει τη δέσμευσή μας να παρέχουμε ανταγωνισμό και ασφάλεια εφοδιασμού στην περιοχή, επιτρέπει τη βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου μας στο Ισραήλ και εκπληρώνει ένα από τα βασικά μας ορόσημα για το 2022».

Η περιοχή του Ολύμπου αποτελείται από τις προοπτικές του Αχιλλέα, του Απόλλωνα, της Ήρας, της Εστίας και του Δία του Μπλοκ 12 –καθώς και της Αθηνάς– και εκείνες της γειτονικής μίσθωσης Τανίν.

Εν τω μεταξύ, ο Ερμής και ο Ποσειδώνας βρίσκονται στο παρακείμενο Μπλοκ 21, στα νότια. Η Energean έλαβε τα μπλοκ 12 και 21 μαζί με τα μπλοκ 23 και 31 τον Δεκέμβριο του 2017.

Μετά την ολοκλήρωση του Athena, το γεωτρύπανο έχει επανατοποθετηθεί για να τρυπήσει το πηγάδι αξιολόγησης Karish Main-04 πριν από την ολοκλήρωση ανάπτυξης του Karish North.

Η Energean είπε ότι θα λάβει απόφαση για το εάν θα ανοίξει προαιρετικά στο Hermes (Block 31) ή/και στο Hercules (Block 23) μέχρι τα μέσα του έτους. Είχαν προηγουμένως εκτιμηθεί ότι κοστίζουν 40 εκατομμύρια δολάρια και 50 εκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.

Έχοντας συμφωνήσει 19 συμφωνίες πώλησης και αγοράς φυσικού αερίου (GSPA) με διάφορους ισραηλινούς παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ 2017 και 2020 που καλύπτουν 7,4 bcm/έτος, η Energean απογοητεύτηκε από δύο από τους αγοραστές της πέρυσι.

Ενώ η Energean συμφώνησε στην αμοιβαία καταγγελία μιας συμφωνίας 0,2 δισ. m3/έτος που θα ξεκινήσει το 2024, όταν ο αγοραστής ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορούσε να εκπληρώσει τους όρους της σύμβασης, βρίσκεται σε διαιτησία με την Dalia Power Energies για τις προσπάθειες της ισραηλινής εταιρείας να τερματίσει μια Συμφωνία 0,8 δισεκατομμυρίων m3/έτος που συμφωνήθηκε το 2017.

Η Energean επιδιώκει να ανακτήσει αποζημιώσεις ύψους 105-407 εκατομμυρίων δολαρίων για αυτό που περιγράφει ως «ουσιώδη παραβίαση της σύμβασης».

Ως αποτέλεσμα, με τους συμβατικούς όγκους στο τέλος του 2021 να πέφτουν στα 6,4 δισ. m3/έτος, η Energean προσπάθησε να βρει περισσότερους αγοραστές προκειμένου να διασφαλίσει την πλήρη χρήση του FPSO.

Αυτό το έκανε τον Μάρτιο, υπογράφοντας μονοετή, επεκτάσιμη συμφωνία spot με την Israel Electric Co. (IEC), ακολουθούμενη από 0,8 δισεκατομμύρια m3/έτος, 15ετή συμφωνία με δύο τοπικές εταιρείες στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της East Hagit της IEC Εργοστάσιο ηλεκτρισμού.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας (MoU) τον Δεκέμβριο του 2021 με την Egyptian Natural Gas Holding Co. (EGAS) για την πώληση και αγορά έως και 3 δισεκατομμυρίων m3/έτος αερίου «που ανακαλύφθηκε στην εκστρατεία γεώτρησης 2022/23» μέσω INGL και του αγωγού EMG.

Μετά από χρόνια αναμονής για μια σημαντική ανακάλυψη, οι επενδυτές της Energean αρχίζουν να βλέπουν σημάδια αποπληρωμής με τις μετοχές της εταιρείας – που διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ – δημιουργώντας σημαντική αξία τον περασμένο χρόνο. Οι μετοχές του LSE αυξήθηκαν από 6,2 GBP τον Αύγουστο στο υψηλό όλων των εποχών των 13,81 GBP.

Με περισσότερη εξερεύνηση να έρχεται και οι πωλήσεις να έχουν ήδη ενισχυθεί, οι επενδυτές θα αναμένουν νέα άνοδο μόλις το Karish κυκλοφορήσει αργότερα φέτος.

πηγη