GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Στεφανής: Δεν φοβόμαστε την Τουρκία, είμαστε έτοιμοι για όλα

«Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει εάν ο Ερντογάν θα προχωρήσει σε θερμό επεισόδιο, όμως εμείς είμαστε έτοιμοι», αναφέρει σε συνέντευξή του ...


«Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει εάν ο Ερντογάν θα προχωρήσει σε θερμό επεισόδιο, όμως εμείς είμαστε έτοιμοι», αναφέρει σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Review»  o επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και ειδικός συντονιστής της κυβέρνησης για το προσφυγικό, Αλκιβιάδης Στεφανής.

«Στρατιωτικά δεν μας φοβίζει τίποτε και ούτε ανησυχούμε.

Καθημερινά αναλύουμε απειλές και σχεδιάζουμε την αντιμετώπισή τους.

Ο μηχανισμός μας έχει προβλέψει όλες τις πιθανές καταστάσεις και οι Ένοπλές μας Δυνάμεις σχεδιάζουν πάντα για το χειρότερο δυνατό να συμβεί», προσθέτει.

Ερωτηθείς για την ανησυχία και τον φόβο των Ελλήνων αυτή την περίοδο λόγω της έντασης με την Τουρκία, ο στρατηγός είναι ξεκάθαρος: «Δεν συμφωνώ με τη λέξη "φόβος".

Οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν ότι η λέξη αυτή δεν αρμόζει σε εμάς.

Έχουμε τη γνώση, έχουμε την εμπειρία, έχουμε τις δυνατότητες και έχουμε και τα μέσα για να αντιδράσουμε σε οτιδήποτε συμβεί.

Οι νέοι στρατιώτες, τα νέα παιδιά είναι ικανά να υπερασπιστούνε την πατρίδα, κι αυτό το είδαμε το 2020 όταν έγινε η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού στον Έβρο».

«Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλάζουν σελίδα.

Το προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει ηθικό, έχει ψυχή.

Από το 2019 αυξήθηκε η δύναμη του προσωπικού μας, έγιναν προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών, επανελέγχθηκαν τα σχέδια και προωθήθηκε στρατιωτικό προσωπικό στα σύνορά μας, ανακατανεμήθηκαν οπλικά συστήματα, η ταχύτητα στη διαδικασία απόφασης έγινε πολύ πιο γρήγορη.

Επίσης, έγινε το διεθνές αεροπορικό κέντρο στην Καλαμάτα, η προσθήκη των Rafale, η αναβάθμιση των F-16 σε Viper, η αναβάθμιση των Block 50 σε Block 52, τα ανταλλακτικά των Mirage, των C-130, των C-27, οι φρεγάτες, τα οπλικά συστήματα του Στρατού Ξηράς. 

Είμαστε ισχυροί.

Μπορούμε να ανταποκριθούμε σε κάθε είδους απειλή, συμβατική αλλά και υβριδική απειλή.

Εμείς ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε.

Η ισχύς στα νησιά αντί να μειώνεται ισχυροποιείται», απαντά σε ερωτήματα για το τι έχει αλλάξει στις Ένοπλες Δυνάμεις τα τελευταία χρόνια.

Κληθείς να αναλύσει τις προθέσεις του Τούρκου Προέδρου, αλλά και για ποιον λόγο κλιμακώνει την ένταση με την Ελλάδα, διευκρινίζει:

«Πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να σας πει ποιες είναι οι προθέσεις του Ερντογάν ή τι θα κάνει αύριο, διότι τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά.

Εμείς εξετάζουμε τι δυνατότητες έχει η άλλη πλευρά και σχεδιάζουμε τις αντιδράσεις μας.

Έχουμε τις δυνατότητες να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε θέμα προκύψει στο διπλωματικό, στο οικονομικό, στο πληροφοριακό και στο επιχειρησιακό  πεδίο. Η Ελλάδα προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια προσπάθεια για να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση της κατάστασης αυτής. Ο Ερντογάν έχει πολλούς λόγους να κλιμακώνει τη στάση του εναντίον της Ελλάδας.

Ο ένας είναι διότι θέλει να διατηρήσει την πρακτική του γκρίζου στο Αιγαίο.

Θέλει όλο και περισσότερες περιοχές να τις καταστήσει γκρίζες.

Επίσης, δαιμονοποιεί την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα.

Επίσης, αυξάνει τον εθνικιστικό του λόγο πιστεύοντας ότι στις επόμενες εκλογές αυτό θα του δώσει κάποιο μπόνους».

«Η πολιτική δύναμη του Ερντογάν είναι ακόμα πάρα πολύ υψηλή»

«Η πολιτική δύναμη του Ερντογάν ακόμα είναι πάρα πολύ υψηλή και σε καμία περίπτωση κανένας δεν σκέφτεται από το κυβερνών κόμμα ή από την κυβέρνησή του να διαφοροποιήσει τις απόψεις του σε σχέση με τις απόψεις του Προέδρου. Η Τουρκία προχωράει σε δύο στάδια: το ένα είναι η στρατηγική και το άλλο είναι η τακτική και οι τακτικισμοί. Στρατηγικά λοιπόν έχει ένα σχέδιο το οποίο το βλέπουμε να υλοποιείται.

Τακτικά χρησιμοποιεί κάποιες άλλες δράσεις, όπως για παράδειγμα αυτές οι ολιγόλεπτες συναντήσεις των δύο υπουργών Άμυνας ή Εξωτερικών, Ελλάδας - Τουρκίας, κάποιες επαφές του τύπου… να μιλήσουμε, αλλά η στρατηγική είναι ίδια, όπως τη χαράζει ο Ερντογάν», λέει ο Αλκιβιάδης Στεφανής.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις δηλώσεις μας οι στρατιωτικοί»

«Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι λέμε και δεν θα πρέπει να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά.

Οι δηλώσεις μας θα πρέπει να εκφράζουν μια αποφασιστικότητα και μια ψυχραιμία.

Εάν ολισθήσουμε στην κατάσταση να συναγωνιστούμε με την Τουρκία σε δηλώσεις του τύπου… βγάλτε τα πουκάμισα… θα έρθουμε νύχτα, αυτό δείχνει έλλειψη ποιότητας στον διάλογο.

Εμείς στον διάλογο κρατάμε την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα», υποστηρίζει.

«Ο Γενς Στόλτενμπεργκ έχει μια δική του πολιτική, μια δική του ατζέντα»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Αλκιβιάδης Στεφανής αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στον ρόλο του ΝΑΤΟ αλλά και του γενικού γραμματέα του.

Τονίζει χαρακτηριστικά: «Το ΝΑΤΟ είναι υπέρ της Ελλάδος, παρακολουθεί καθημερινά τι συμβαίνει.

Ο Οργανισμός και οι χώρες στέκονται δίπλα στην Ελλάδα σε όλο αυτό.

Βέβαια, τώρα έχουμε έναν γενικό γραμματέα του οποίου οι δηλώσεις δεν απηχούν τις δηλώσεις των χωρών-μελών της Συμμαχίας.

Γενικά ο κ. Στόλτενμπεργκ έχει μια δική του πολιτική, μια δική του ατζέντα που πιθανόν να εξυπηρετεί μόνο εκείνον και όχι το ΝΑΤΟ».

Tη συζήτηση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Χρήστος Μαζάνης και Ιρένα Αργύρη.


zouglagr