GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι για την γραμμή του ΕΛΙΑΜΕΠ: Φάνηκε πλέον ο στομαχόπονος του γείτονα

Ο πραγματικός φόβος της Ελλάδας, που χρησιμοποιεί ταραχή και δημαγωγία σε κάθε τραπέζι όπου κάθεται η Τουρκία για να σφετεριστεί τα νόμιμ...



Ο πραγματικός φόβος της Ελλάδας, που χρησιμοποιεί ταραχή και δημαγωγία σε κάθε τραπέζι όπου κάθεται η Τουρκία για να σφετεριστεί τα νόμιμα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, αποκαλύφθηκε, ισχυρίζονται οι Τούρκοι

Γράφαμε χθες πως έδωσε...γραμμή το ΕΛΙΑΜΕΠ με έκθεση για το όραμα της Τουρκίας και την Ενεργή Ουδετερότητα όπως στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Αυτά βλέπουν οι γείτονες και τρίβουν τα χέρια τους. 

Τουρκικά ΜΜΕ με άρθρα τιτλοφορούμενα όπως "Φάνηκε πλέον ο στομαχόπονος του γείτονα" κάνουν εκτενή αναφορά του στην έκθεση του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού Αλεξανδρή Διακόπουλου «Η Τουρκία επιδιώκει στρατηγική αυτονομία» και ισχυρίζονται πως αυτή η νευρικότητα της χώρα μας είναι που δήθεν εξηγεί τις τελευταίες προκλήσεις της Αθήνας. 

"Ο πραγματικός φόβος της Ελλάδας, που χρησιμοποιεί ταραχή και δημαγωγία σε κάθε τραπέζι όπου κάθεται η Τουρκία για να σφετεριστεί τα νόμιμα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, αποκαλύφθηκε" αναφέρεται συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με τη Yeni Şafak: 

Στην έκθεση με τίτλο «Η Τουρκία σε αναζήτηση στρατηγικής αυτονομίας», που γράφτηκε από τους απόστρατους ναύαρχους Αλεξανδρή Διακόπουλο και Νίκο Στουρνάρα, ο οποίος υπηρέτησε ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Έλληνες στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες περιγράφουν την αυξανόμενη ισχύ της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και γιατί πρέπει να ανησυχεί η Ελλαδα.

Στην αρχή του άρθρου, τονίστηκε ότι το 25% του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται στη οδό διαμετακόμισης και ότι η δύναμη που κυριαρχεί στην περιοχή αυτή θα είναι μια από τις κορυφαίες χώρες στον κόσμο.

Στη μελέτη, η οποία τόνισε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αύξησαν τις δυνατότητές τους αναπτύσσοντας εθνικά όπλα, συμπεριλήφθηκαν εκφράσεις: «Η Άγκυρα προσπαθεί να καλύψει το κενό εξουσίας και να κυριαρχήσει στους διεθνείς εμπορικούς δρόμους».

ΘΑ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΣΤΟΥΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Στη μελέτη αναφέρθηκε ότι «η Άγκυρα, μέσω του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, προσπαθεί να κυριαρχήσει στην Ανατολική Μεσόγειο, που είναι το υποχρεωτικό σημείο διέλευσης των εμπορικών οδών που συνδέουν την Ευρώπη με τον Ινδικό Ωκεανό και κατά συνέπεια τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας». 

Δηλώνοντας ότι ανησυχούν για τη βραχυπρόθεσμη μετατροπή της Τουρκίας σε διεθνή δύναμη, οι Έλληνες ειδικοί δήλωσαν ότι «η Τουρκία θα ελέγχει τους θαλάσσιους δρόμους από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ προς την Κεντρική Μεσόγειο και θα ελέγχει τις κύριες ανατολικές οδούς διέλευσης προς την Ευρώπη και θα γίνει μια αδιαμφισβήτητη διαπεριφερειακή δύναμη.

Οι Έλληνες ειδικοί, στοχεύοντας τη συμφωνία ΑΟΖ που υπογράφηκε με τη Λιβύη, είπαν ότι «Χρησιμοποιώντας αυτή τη συμφωνία στο πλαίσιο του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, η Τουρκία έχει δύναμη όχι μόνο στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην Κεντρική Μεσόγειο».

- Στο άρθρο, που ονομαζόταν «κατέφυγε στη χρήση «σκληρής δύναμης» για να διεκδικήσει περιφερειακή ηγεμονία στο κενό εξουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημάνθηκε ότι η Τουρκία εμπλέκεται σε όλα τα περιφερειακά ζητήματα.

Επισημαίνοντας ότι το όραμα της Γαλάζιας Πατρίδας έχει διηπειρωτικό φακό, οι ειδικοί τόνισαν ότι «η Τουρκία δραστηριοποιείται στη Μεσόγειο για να ανακτήσει την εμπορική και θαλάσσια δύναμη που κάποτε κατείχαν οι Οθωμανοί».

- Στην έκθεση, η μεταβαλλόμενη σχέση της Τουρκίας με τη Δύση ορίζεται ως «ισότιμη διαπραγμάτευση». 

- Στην έκθεση έθιξαν επίσης την πολιτική της Άγκυρας στην Αφρική, αναφέροντας πως αντικατοπτρίζει την αντιαποικιακή της στάση στην απελευθέρωση των αφρικανικών χωρών από τη Δύση, ενώ στην πρώτη γραμμή προβάλλει το Ισλάμ.

Στοχεύει να είναι η εισερχόμενη δύναμη.

Τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει κάνει κινήσεις για να υποστηρίξει τους δεσμούς της με τον μουσουλμανικό κόσμο, οι ειδικοί σημείωσαν ότι η μετα-αποικιακή ρητορική του Ερντογάν είχε επιρροή στην Αφρική και βοήθησε στην αύξηση της επιρροής της Τουρκίας στις χώρες της ηπείρου με μουσουλμανική πλειοψηφία.

Επισημάνθηκε ότι η Τουρκία υποστηρίζει την εκπαίδευση ως επιτυχημένο εργαλείο «ήπιας δύναμης» στην Αφρική και εκπαιδεύει μια νέα γενιά μουσουλμάνων.


πηγη