GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Φινλανδία: Προετοιμαζόμαστε εδώ και δεκαετίες για μία ρωσική επίθεση

Έκανε αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ εν μέσω ανησυχιών ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει όπως έκανε στην Ουκρανία. Η Φινλανδία είναι προετοιμα...


Έκανε αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ εν μέσω ανησυχιών ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει όπως έκανε στην Ουκρανία.

Η Φινλανδία είναι προετοιμασμένη από δεκαετίες για μια ρωσική επίθεση, και θα προβάλει σθεναρή αντίσταση αν αυτή συμβεί, τόνισε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεών της.

Η σκανδιναβική χώρα έχει χτίσει ένα σημαντικό οπλοστάσιο. Αλλά εκτός από το στρατιωτικό υλικό, ένας σημαντικός παράγοντας είναι ότι οι Φιλανδοί θα έχουν κίνητρο να πολεμήσουν.

"Η πιο σημαντική γραμμή άμυνας είναι στο μυαλό του καιθενός μας, όπως αποδεικνύει ο πόλεμος στην Ουκρανία μέχρι στιγμής", ανέφερε ο Στρατηγός Τίμο Κιβίνεν.

Η Φινλανδία έχει πολεμήσει δύο Πολέμους εναντίον του ανατολικού γείτονά της, με τον οποίο μοιράζεται σύνορα 1.300 χιλιομέτρων.

Μάλιστα τώρα έκανε αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ εν μέσω ανησυχιών ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει όπως έκανε στην Ουκρανία.

Από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Ελσίνκι έχει διατηρήσει υψηλό επίπεδο στρατιωτικής ετοιμότητας.

"Έχουμε συστηματικά αναπτύξει την στρατιωτική μας άμυνα ακριβώς για αυτού του τύπου τον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία, με μαζική χρήση πυρός, τεθωρακισμένων δυνάμεων και αεροπορίας", τόνισε ο Κιβίνεν.

"Η Ουκρανία αποδείχθηκε μεγάλη μπουκιά για το στόμα της Ρωσίας, και το ίδιο θα ήταν και η Φινλανδία", τόνισε.

Περίπου 100.000 Φινλανδοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια των πολέμων της χώρας εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ η χώρα έχασε το ένα δέκατο της επικράτειάς της.

Η χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων, έχει δύναμη στρατεύσιμων εν καιρώ πολέμου περίπου 280.000-870.000 εκπαιδευμένων εφέδρων, ενώ δεν κατάργησε την στράτευση για τους άνδρες, όπως έκαναν πολλά άλλα δυτικά κράτη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Έχει επίσης κατασκευάσει ένα από τα ισχυρότερα πυροβολικά της Ευρώπης και έχει εφοδιαστεί με πυραύλους κρουζ με βεληνεκές 370 χιλιομέτρων.

Δαπανά δε το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα, ποσοστό υψηλότερο από τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ.

Έχει παραγγείλει τέσσερα νέα πολεμικά πλοία, καθώς και 64 μαχητικά αεροσκάφη από την Lockheed Martin.

Σχεδιάζει να παραγγείλει περίπου 2.000 drones και χτίζει φράγματα στα σύνορά της με τη Ρωσία. Χαρακτηριστικό είναι πως σε δημοσκόπηση τον Μάιο, το 82% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως θα ήταν πρόθυμοι να συμμετέχουν στην εθνική άμυνα εάν η Φινλανδία δεχόταν επίθεση.

Ο Κιβίνεν χαιρέτισε επίσης την απόφαση της Φινλανδίας να κάνει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ. Η συμμετοχή στη Συμμαχία θα επέτρεπε στη Φινλανδία να αυξήσει την ικανότητά της έγκαιρης προειδοποίησης, συμμετέχοντας στον κοινό έλεγχο εναερίου χώρου της Συμμαχίας, τόνισε ο Κιβίνεν.

Η Φινλανδία θα επωφελούνταν επίσης από την αποτροπή του να είναι μέλος μιας Συμμαχίας στην οποία μια επίθεση σε ένα μέλος, θεωρείται επίθεση σε όλα τα μέλη, δήλωσε ο αρχηγός των φιλανδικών ενόπλων δυνάμεων.

"Παρόλα αυτά, την κύρια ευθύνη για την άμυνα της Φινλανδίας θα εξακολουθεί να φέρει η Φινλανδία", πρόσθεσε.


πηγη