GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Έκλεισαν 4 μήνες! Η πολιτική ντύνεται στα χακί για να τελειώσει ο πόλεμος - Ποιες περιοχές "πρέπει'' να καταληφθούν για το φινάλε

Ρωσικό ΜΜΕ: Μέχρι το τέλος του 2022 θα διαρκέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία-Νικολάγιεφ & Οδησσός οι κυριότεροι στόχοι μετά την επικείμεν...


Ρωσικό ΜΜΕ: Μέχρι το τέλος του 2022 θα διαρκέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία-Νικολάγιεφ & Οδησσός οι κυριότεροι στόχοι μετά την επικείμενη νίκη Ντονμπάς

Σήμερα συμπληρώνονται 4 μήνες πολέμου. 

"Πού θα κινηθεί ο ρωσικός στρατός μετά το Ντονμπάς", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Ρωσικού ΜΜΕ, με προσβάσεις στο ΥΠΑΜ της χώρας του,κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα ακόλουθα:

"Καθώς πλησιάζει η ήττα της μεγαλύτερης ομάδας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Ντονμπάς, ακούγεται όλο και περισσότερο το κλασικό ερώτημα των τελευταίων μηνών, τι ακολουθεί;

Ποιες θα είναι οι περαιτέρω ενέργειες του ρωσικού στρατού και των πολιτοφυλακών του Ντονμπάς;

Παρά το απρόβλεπτο των εχθροπραξιών, ορισμένες κατευθύνσεις χτυπημάτων στο μέλλον μπορούν ακόμα να προβλεφθούν.

Ένα από τα κύρια μυστήρια της σημερινής ημέρας είναι, για ποιον λόγο το Κίεβο επαναλαμβάνει το «τη σχεδίαση του για την Μαριούπολη» και αντί να αποσύρει δυνάμεις από την κατεύθυνση του Κραματόρσκ-Σλαβιάνσκ, αντίθετα, ενισχύει αυτήν την ομάδα με νέες μονάδες.


Η κύρια εκδοχή είναι εξωτερική πολιτική και μόνο εν μέρει στρατιωτική.

Το Κίεβο πιστεύει ότι η διατήρηση ακόμη και με μεγάλες απώλειες της υπάρχουσας πρώτης γραμμής του μετώπου απαιτείται, προκειμένου  να κερδίσει χρόνο για το σχηματισμό ενός νέου στρατού, πλήρως οπλισμένου με όπλα που προμηθεύονται από τη Δύση.

Ως αποτέλεσμα, οι μάχες για το συγκρότημα Σλαβιάνσκ-Κραματόρσκ μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και με φόντο πολλές επιτυχημένες ανακαταλύψεις σε γειτονικούς τομείς του μετώπου (Zolotoye, Avdeevka).

Ωστόσο, αργά ή γρήγορα αυτή η ομάδα θα καταστραφεί. Εδώ τίθεται το περιβόητο ερώτημα, τι γίνεται μετά;

Μπορεί να υπάρχουν πολλές επιλογές.

Ο πιο σημαντικός στόχος της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία είναι η εξάλειψη όλων των στρατιωτικών και πολιτικών απειλών για τη ΛΔΔ, το LPR και τους Ρώσους πολίτες που ζουν στην πρώην επικράτεια της πρώην Ουκρανίας.

Ένας άλλος τέτοιος στόχος είναι η αποναζιστικοποίηση. 

Τι σημαίνει αυτό στις σημερινές συνθήκες;

Για να μπορέσει η Ρωσία να προστατεύσει τον άμαχο λαό του Donbass και τα συμφέροντά της για την ασφάλεια, η Ουκρανία πρέπει να στερηθεί όλων των επιθετικών όπλων, πυροβολικού, MLRS, αεροπορίας και ναυτικού.

Αυτό το μέρος του βαρέως εξοπλισμού που δεν θα καταστραφεί πρέπει να καταγραφεί και να ελέγχεται.

Στο μέλλον, η Ουκρανία θα πρέπει να στερηθεί της ευκαιρίας να λάβει δυτικά όπλα, να επανοπλιστεί με οποιονδήποτε άλλο τρόπο και να έχει επιθετικά όπλα.

Μόνο η φυσική καταστροφή επιθετικών όπλων μπορεί να θεωρηθεί ως εξάλειψη της απειλής για το DPR και το LPR, καθώς και για εκείνους τους Ουκρανούς, Ρώσους και Ρωσόφωνους σε άλλες περιοχές αυτής της χώρας.

Κατά συνέπεια, μια καταστροφή της ομάδας AFU στο Donbass δεν είναι αρκετή.

Πρέπει να ακολουθήσουν νέες επιθετικές επιχειρήσεις.

Και οι κατευθύνσεις αυτών των επιχειρήσεων δεν μπορούν πλέον να καθορίζονται από καθαρά στρατιωτικούς λόγους, αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό από πολιτικούς και κοινωνικούς.

Ο αποναζισμός με την ευρεία έννοια της λέξης μπορεί να σημαίνει όχι μόνο την εξάλειψη των νεοναζιστικών ένοπλων ομάδων αλλά και αυτής ακριβώς της ιδεολογίας.

Αυτή είναι επίσης η προστασία αυτού του ρωσόφωνου πληθυσμού και των ιστορικών περιοχών της Νοβορόσιας και της Μικρής Ρωσίας.

Προστασία του ρωσικού πολιτισμού και  της ρωσικής ταυτότητας στην Ουκρανία .

Και αυτό παρά το γεγονός ότι πλέον οι κύριοι στόχοι προτεραιότητας των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων παραμένουν βασικοί οικισμοί που σχετίζονται με την επιμελητεία, τον εφοδιασμό και την επιμελητεία.

Αυτό είναι μια παρενέργεια της στρατηγικής  του "σχηματισμού τσέπης" και είναι ακόμα δύσκολο να πούμε πόσο αυτάρκεις είναι τέτοιες επιχειρησιακές αποφάσεις, χωρίς την τακτική περικύκλωση οποιασδήποτε εχθρικής ομάδας.

Αλλά υπάρχει η άποψη ότι τώρα, λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη σημασία της παροχής δυτικού εξοπλισμού και όπλων στην Ουκρανία, θα είναι απαραίτητη η κατάληψη μεγάλων οικισμών που είναι θεμελιώδεις για την επιμελητεία.

Πριν από λίγο καιρό, υπήρξαν αναφορές ότι η προέλαση προς το Τσέρνιγκοφ και ακόμη και προς το Κίεβο θα μπορούσε να επαναληφθεί.

Εάν προχωρήσουμε σύμφωνα με  αισιόδοξες εκτιμήσεις, τότε μετά την καταστροφή της ομάδας AFU στο Donbass, η μαχητική ικανότητα των ουκρανικών μονάδων θα καταρρεύσει γρήγορα.

Από αυτή την άποψη, οι λογικές κατευθύνσεις για την περαιτέρω επίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι το Krivoy Ro, καθώς και το Dnepropetrovsk και το Zaporozhye.

Μια ξεχωριστή επίιθεση προς το Kharkov, γύρω από το οποίο η ένταση των εχθροπραξιών είναι αναπόφευκτη  υπαρχει σε κάθε σενάριο.

Λοιπόν, η κύρια κατεύθυνση είναι ο Νικολάεφ και περαιτέρω η Οδησσός.

Το μέτωπο κοντά στο Nikolaev παραμένει σταθερό για μεγάλο χρονικό διάστημα μόνο και μόνο επειδή οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν διαθέτουν πλέον σημαντικές δυνάμεις σε αυτόν τον τομέα.

Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η ουκρανική διοίκηση σε αυτήν την περιοχή εξακολουθεί να μην εγκαταλείπει την ιδέα μιας αντεπίθεσης κατά της Χερσώνας, η οποία πιθανότατα οφείλεται σε πολιτικές και όχι σε στρατιωτικές επιδιώξεις

Το Κίεβο πιστεύει ότι ο Kherson, με φόντο την ήττα στο Donbass, είναι ένας πολύ επιτυχημένος στόχος για μια επίθεση.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες από Ουκρανικές αντεπιθέσεις κατά μήκος του ποταμού Ingulets έχουν οδηγήσει μόνο σε μεγάλες απώλειες για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Η απελευθέρωση μεγάλων ρωσικών δυνάμεων από το Donbass θα επιτρέψει απλώς να μετατοπιστεί το επίκεντρο της επίθεσης σε νέες κατευθύνσεις.

Η ανάπτυξη της επίθεσης σε διάφορες κατευθύνσεις από τον Nikolaev (στην Οδησσό και επίσης, ας πούμε, στο Krivoy Rog) εξαρτάται από το ποιες δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της RF θα διατεθούν στους νότιους και νοτιοδυτικούς τομείς του μετώπου από αυτές που θα απελευθερωθούν από το Donbass.

Επιπλέον, εάν η επιχείρηση για την κατάληψη του Nikolaev διαρκέσει λίγο, τότε η φρουρά της Οδησσού απλά δεν θα έχει χρόνο να ανακάμψει.

Η κατεύθυνση της Οδησσού είναι σημαντική όχι μόνο από μόνη της ή για ιδεολογικούς και ιστορικούς λόγους, αλλά και ως η δημιουργία ενός διαδρόμου προς την Υπερδνειστερία. Επιπλέον, η Οδησσός είναι ένας κόμβος για την προμήθεια δυτικών όπλων, ο οποίος πρέπει να κλείσει.

Ένα ξεχωριστό ζήτημα είναι το καθεστώς των απελευθερωμένων περιοχών, το οποίο ακόμη δεν είναι απολύτως σαφές. Ίσως τελικά να καθοριστεί μόνο μετά την επίτευξη των μέγιστων επιτρεπόμενων στρατιωτικών στόχων.

Δηλαδή, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού, του Krivoy Rog, του Sumy, του Kharkov και του Dnepropetrovsk.

Έτσι, η πολιτική επίλυση του προβλήματος ενδέχεται να καθυστερήσει μέχρι το τέλος του ημερολογιακού έτους.

Η επίτευξη του αποτελέσματος των τακτικών στρατιωτικών επιχειρήσεων μπορεί τώρα να εκτιμηθεί σε χρονικό εύρος μέχρι δύο μήνες για Σλαβιάνσκ και  ομάδα στο Donbass, έως τέσσερις για Krivoy Rog, Nikolaev, Zaporozhye και, πιθανώς, Dnepropetrovsk

Το ποια θα είναι η στρατιωτική και πολιτική πραγματικότητα στην Ουκρανία τους επόμενους μήνες είναι σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτο, αλλά ορισμένες εκτιμήσεις μπορούν ακόμα να συνοψιστούν.

Πρώτα απ 'όλα, το Κίεβο και ορισμένοι από τους δυτικούς υποστηρικτές του κάνουν ότι είναι δυνατό για να υπάρχουν  ενεργές εχθροπραξίες στη γη.

Αυτό γίνεται τόσο με αυτοκτονική διατήρηση θέσεων που είναι κατ' αρχήν ανεξέλεγκτες, όσο και με άντληση όπλων.

Ωστόσο, μετά την αναπόφευκτη ήττα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Donbass, ολόκληρη η πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ουκρανία ενδέχεται να αναδιαμορφωθεί λόγω της ταχείας εξέλιξης των γεγονότων σε άλλα μέτωπα, ειδικά στο νότο και το νοτιοδυτικό.

Η απελευθέρωση του Νικολάεφ και της Οδησσού με αυτή την έννοια έχει ιδιαίτερη σημασία."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνονται τα εξής:

Oι Ρώσοι διαβλέπουν ότι η "επίλυση του Ουκρανικού ζητήματος" μπορεί να διαρκέσει χρονικά μέχρι το τέλος του έτους.

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες εκτιμούν ότι σε στρατιωτικό επίπεδο θα έχουν επικρατήσει πλήρως στο Ντονμπάς και μέσα σε 4 μήνες ότι θα έχουν καταλάβει  μια σειρά από Αντικειμενικούς σκοπούς (ΑΝΣΚ), όπως το  Krivoy Rog, Nikolaev, Zaporozhye και, πιθανώς, Dnepropetrovsk.

Ειδικά για το Nikolaev εφόσον η κατάληψή του διαρκέσει χρονικά λίγο, λόγω των ρωσικών δυνάμεων που θα καταφθάσουν από το Ντονμπάς, ανοίγει γρήγορα ο δρόμος για την κατάληψη της Οδησσού.

Η κατάληψη της Οδησσού είναι σημαντική όχι μόνο από μόνη της ή για ιδεολογικούς και ιστορικούς λόγους, αλλά και ως η δημιουργία ενός διαδρόμου προς την Υπερδνειστερία.

Επιπλέον, η Οδησσός είναι ένας κόμβος για την προμήθεια δυτικών όπλων, ο οποίος πρέπει να κλείσει, ενώ ταυτόχρονα η Ουκρανία, ή τουλάχιστον ότι θα απομείνει από αυτήν θα είναι ένα καθαρά ηπειρωτικό κράτος χωρίς έξοδο στη Μαύρη Θάλασσα.

Τελικοί ΑΝΣΚ είναι η κατάληψη Νικολάγιεφ-Οδησσού.


πηγη