GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Άρχισαν τα όργανα! Άνθρακας ο θησαυρός με το LNG; Σέρβοι: Δεν μπορούμε να πάρουμε από Ελλάδα

Αλλιώς τα λένε οι κυβερνώντες αλλιώς οι τεχνοκράτες Η Σερβία εξακολουθεί τεχνικά να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τερματικό LNG στην Ελλάδ...

Αλλιώς τα λένε οι κυβερνώντες αλλιώς οι τεχνοκράτες

Η Σερβία εξακολουθεί τεχνικά να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τερματικό LNG στην Ελλάδα. Αυτό δήλωσε την σήμερα Πέμπτη ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Serbiagaz, Ντούσαν Μπαγιάτοβιτς, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Tanyug .

"Αυτός ο τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη, ας πούμε, είναι υπό προετοιμασία στην Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό, είναι καλό που έχει ξεκινήσει η κατασκευή. Η σύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, επομένως δεν μπορούμε ακόμη τεχνικά να τη χρησιμοποιήσουμε." είπε ο Μπαγιάτοβιτς.

«Θα ήταν καλό να εξηγήσουμε στους τηλεθεατές ότι αυτή τη στιγμή έχουμε το λεγόμενο Turkish Stream, που είναι στην πραγματικότητα ο Balkan Stream στη Σερβία, από όπου λαμβάνουμε φυσικό αέριο απευθείας από τη Ρωσία. Έχουμε επίσης δωρεάν διαδρομή από την Ουγγαρία, όπου έχουμε έχουμε πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και μπορούμε να αγοράσουμε φυσικό αέριο εκεί, όπως και άλλες χώρες. Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα, την απάντηση του οποίου θα γνωρίζουμε μόνο σε έναν ή δύο μήνες, πόσο θα είναι πραγματικά αυτό το αέριο, και πόσο μπορείς να το αγοράσεις στην ευρωπαϊκή αγορά .Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εδώ», πρόσθεσε.

Ο Μπαγιάτοβιτς πρόσθεσε πως μετά τις 15 Μαΐου θα τεθεί θέμα για νέο συμβόλαιο με την Gazprom. "Έχουμε αρκετούς οικονομικούς πόρους και αρκετές εναλλακτικές και πιστεύω ότι το συμβόλαιο με τους Ρώσους θα είναι αρκετά καλό από άποψη τιμής, ώστε η Σερβία να μην ανησυχεί", δήλωσε ο διευθυντής της Srbijagas Ντούσαν Μπαγιάτοβιτς.

Νωρίτερα, η αρχισυντάκτρια της ενεργειακής έκδοσης Energy Balkans, Elitsa Putnikovich, σημείωσε ότι η κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Ελλάδα είναι απαραίτητη ανεξάρτητα από τη γεωπολιτική κατάσταση.

Zorana Mihajlović: Η διασύνδεση φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία είναι η πιο σημαντική για εμάς

Στο μεταξύ η Υπουργός Ορυχείων και Ενέργειας, Zorana Mihajlovic, συμμετείχε στη συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας "Southeast Energy Transition - Regional Cooperation for Energy Security, Diversification and Transition" στη Σόφια, μαζί με τους Υπουργούς Ενέργειας της Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ελλάδας, Βόρειας Μακεδονίας, Ουκρανίας, Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας.

Η υπουργός Mihajlovic δήλωσε σήμερα στη Σόφια ότι η κατασκευή μιας διασύνδεσης φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία αποτελεί προτεραιότητα για τη Σερβία, επειδή η ολοκλήρωση του αγωγού θα δώσει την ευκαιρία να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τερματικούς σταθμούς LNG στην Ελλάδα ή το Αζερμπαϊτζάν.

Μαζί με τον Βούλγαρο υπουργό Alexander Nikolov, παρευρέθηκε στην υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Bulgartransgas και της DZD International Gas για το σχεδιασμό, την παράδοση των απαραίτητων υλικών και εξοπλισμού, την κατασκευή και τη θέση σε λειτουργία μιας διασύνδεσης σε βουλγαρικό έδαφος.

Η υπουργός Ορυχείων και Ενέργειας Zorana Mihajlovic είπε ότι η συγκρότηση της περιφερειακής ομάδας εργασίας θα συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης από έναν προμηθευτή και θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και ότι στόχος της Σερβίας είναι να παρέχει περισσότερους προμηθευτές αερίου, διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να είναι ενεργειακά ασφαλής.

«Σήμερα είχαμε την πρώτη ομάδα εργασίας στην οποία όλες οι χώρες εταίροι θέλουν να μειώσουν την εξάρτηση από έναν προμηθευτή, στην περίπτωσή μας είναι η εξάρτηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία. πιο εύκολο, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη έχει χαλαρώσει», είπε ο Μιχάιλοβιτς.

πηγη