GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ - «Να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά!»

Να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά! Ομιλία σε Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ...Να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά!

Ομιλία σε Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ

Με αναφορά στον Πλάτωνα και τις διδαχές του περί ισότητας ξεκίνησε την ιστορική ομιλία του προς το αμερικανικό κογκρέσο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ως Έλληνας, όταν έρχομαι στην Ουάσιγκτον αισθάνομαι στα στο σπίτι μου.

Η αρχιτεκτονική, οι ιδέες, τα μνημεία μου φαίνονται πολύ οικεία, σαν να περπατώ στον Παρθενώνα, πριν παρέμβει εκεί ο Λόρδος Έλγιν.

Τα μνημεία σας βασίστηκαν σε προηγούμενα μνημεία, όπως η μεγαλειώδης είσοδος του δικαστηρίου που αναφέρει την Ισονομία, αυτό που είπαν οι πρόγονοί μου.

Δεν ήταν μόνο τα κτίρια και ο πολιτισμός όμως, αλλά και η πολιτική.

Όλοι εμείς οφείλουμε πολλά στους συγγενείς προγόνους μας.

Έχω έρθει εδώ όμως όχι για να ζητήσω ευγνωμοσύνη για αυτό, αλλά να γιορτάσω ένα θαύμα, το θαύμα όλων των ελεύθερων ανθρώπων.

Με μία λέξη αυτό το θαύμα λέγεται δημοκρατία.

Είναι σκληρό για εμάς να συνειδητοποιούμε πόσο δύσκολη ήταν η κατοχύρωση του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση, που πρώτα εισήγαγαν στο παγκόσμιο γίγνεσθαι οι Έλληνες.

Οι προπάτορες των ΗΠΑ κληρονόμησαν και βελτίωσαν την παράδοση της αθηναϊκής δημοκρατίας» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως το 2021 η Ελλάδα γιόρτασε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

«Και εάν αντικαταστήσουμε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία θα δείτε τρομοκρατικές ομοιότητες»… 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τη Μαριούπολη της Ουκρανίας, τονίζοντας τη σύνδεση του αγώνα των αμυνόμενων της ουκρανικής πόλης με εκείνον του Μεσολογγίου, λέγοντας ότι όπως με τη Μαριούπολη, έτσι και το Μεσολόγγι είχε εξαιρετικούς αμυνόμενους που επανειλημμένως απώθησαν τα κύματα των εχθρικών επιθέσεων πριν την τελική έξοδο.

Τελικά, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κόστισε εκατοντάδες ζωές, πολλές εκ των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά.

«Όταν βλέπουμε τον ίδιο πόνο, την ίδια θλίψη μεταξύ των αμυνόμενων της Μαριούπολης, πόλης με ελληνικό όνομα και ρίζες, θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικού μας αγώνα», είπε ο πρωθυπουργός στο Κογκρέσο και τόνισε ότι «ακόμη και σήμερα, δεν έχουμε ξεχάσει τους Αμερικανούς εθελοντές που πολέμησαν στο πλευρό μας και έδωσαν τη ζωή τους για τη δική μας ελευθερία». 

«Δεν έχουμε τίποτε κατά του ρωσικού λαού» 

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη ρωσική εισβολή.

«Αφελώς πιστέψαμε ότι, μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, η Ευρώπη έχει βρει το μονοπάτι της ειρήνης.

Ότι η ένωση της Ευρώπης θα οδηγούσε τον πόλεμο στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Τώρα, γνωρίζουμε ότι κάναμε λάθος.

Κοιτάμε προς το Κίεβο, την Οδησσό, τη Μαριούπολη, που δημιουργήθηκε από την Αικατερίνη τη Μεγάλη, για να εγκατασταθούν οι Έλληνες της Κριμαίας, που ήθελαν να ξεφύγουν από τον οθωμανικό ζυγό» είπε ο πρωθυπουργός.

Παρομοιάζοντας τη Ρωσία με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια «μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν 200 μίλια βόρεια από εμάς.

Δεν έχουμε τίποτε με τον ρωσικό λαό, αλλά είμαστε αταλάντευτα υπέρ της Ουκρανίας.

Ο Putin δεν πρέπει να επιτύχει». 

Κατόπιν, ο πρωθυπουργός μίλησε για τη διχοτόμηση της Κύπρου.

«Η γλώσσα του αναθεωρητισμού, της νοσταλγίας αυτοκρατορίας δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Σας ζητώ να μην ξεχάσουμε μια ανοιχτή πληγή που έχει προκαλέσει στον Ελληνισμό έναν ατελείωτο πόνο.

Αναφέρομαι στην εισβολή και διχοτόμηση της Κύπρου.

Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κανείς ποτέ δεν θα δεχτεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

Η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας στους γείτονές μας, αλλά δεν ανεχθούμε καμία παραβίαση της εδαφικής μας ακεραιότητας.

Αυτό περιλαμβάνει και τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Μετά την Ουκρανία, δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλη πηγή αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Λάβετέ το υπόψη όταν αποφασίζετε για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ που ψηφίστηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα καθώς και στη Σούδα και την Αλεξανδρούπολη.

Ως προς την τελευταία αναφέρθηκε στη σημασία της για την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

Με βουλευτές και γερουσιαστές των ΗΠΑ να σηκώνονται πολλές φορές από τις θέσεις τους, για να τον χειροκροτήσουν, ο κ. Μητσοτάκης είπε, χαριτολογώντας, ότι δεν δέχεται τόσες επευφημίες στην ελληνική Βουλή. 

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι μία αναγκαιότητα και όχι επιλογή η οικοδόμηση πολλαπλών σχέσεων. Ανησυχώ περισσότερο σχετικά με τον εσωτερικό κατακερματισμό των Δημοκρατιών μας», ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στην ανάγκη επιστροφής στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ακόμη, αναφέρθηκε στους Έλληνες που έγιναν αποδεκτοί από το αμερικανικό κράτος και έκανε ιδιαίτερη μνεία στα κοινά του αμερικανικού και του ελληνικού λαού, που είναι θεματοφύλακες της Δημοκρατίας.

«Ζήτω η φιλία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας» κατέληξε.


πηγη