GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Το Κογκρέσο δίνει σήμα για πώληση F-16 VIPER στην Τουρκία - Η ομιλία Μητσοτάκη απλά θα “χρυσώσει το χάπι” στην Ελλάδα

Πού ακριβώς βλέπουν διάφοροι Αμερικανοί Γερουσιαστές τη συμμαχική συμπεριφορά της Άγκυρας ενώ διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία; Σύμφωνα με...Πού ακριβώς βλέπουν διάφοροι Αμερικανοί Γερουσιαστές τη συμμαχική συμπεριφορά της Άγκυρας ενώ διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ειδικό Μπράιαντ Χάρις, παρά το γεγονός ότι η αγορά του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από την Τουρκία το 2017, ανάγκασε το Κογκρέσο να πρωτοστατήσει στην εκδίωξη των Τούρκων από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 stealth, τώρα ετοιμάζεται να δώσει την έγκριση του στην αγορά μαχητικών F-16 VIPER.

Ωστόσο όπως υποστηρίζει ο ίδιος, “η υποστήριξη της Τουρκίας προς την Ουκρανία, κυρίως μέσω της εξαγωγής εξοπλισμένων με πυραύλους μη επανδρωμένων αεροσκαφών και της διπλωματίας με τη Ρωσία, δίνει την Άγκυρα την ευκαιρία να ενισχύσει την αμαυρωμένη εικόνα της στο Κογκρέσο.

Εάν παίξει σωστά τα χαρτιά του, ο σύμμαχος του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να πείσει το Κογκρέσο να επιτρέψει την αγορά αξίας  6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια 40 μαχητικών αεροσκαφών Block 70 F-16 και περίπου 80 κιτ εκσυγχρονισμού από τη Lockheed Martin για την αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου των τουρκικών F-16”.

Δηλαδή οι Τούρκοι που δεν συμμετέχουν στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι εταιρείες τους αλωνίζουν ήδη την ρωσική αγορά, έχουν τον εναέριο χώρο τους ανοικτό στα ρωσικά αεροσκάφη ( πολιτικά και στρατιωτικά), χαριεντίζονται ασύστολα με το Κρεμλίνο, πουλώντας (και όχι δίνοντας τζάμπα όπως οι χώρες του ΝΑΤΟ πολεμικό υλικό) στην Ουκρανία, είναι αρωγοί των ΗΠΑ, και για αυτό θα εγκριθεί πιθανότατα η αγορά των αμερικανικών μαχητικών, για να επέλθει “ισορροπία” στο Αιγαίο, αφού αυτό συμφέρει τον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός ειδικός σε άρθρο του στο Defence News, αναφέρει ότι “ υπάρχει η τάση στο Κογκρέσο να επιτρέψει στην Άγκυρα να αγοράσει τα F-16VIPER, αφού η κυβέρνηση Μπάιντεν, προτείνει ότι, μια τέτοια πώληση θα μπορούσε να εξυπηρετήσει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, μαζί με  τα αμερικανικά συμφέροντα”.

Το πως θα γίνει αυτό όμως, δεν μας εξηγεί ο συγκεκριμένος ειδικός.

«Πρέπει να μιλήσουμε και να συνεργαστούμε με την Τουρκία και άλλους που συνεργάζονται μαζί μας ενάντια στη Ρωσία», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Γκρέγκορι Μικς, D-N.Y. στο Defense News.

«Έδειξαν κάποιες κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχουν άλλα πράγματα που χρειαζόμαστε ακόμα να συνεργαστούμε με την Τουρκία, ορισμένα πράγματα που εξακολουθούν να μας εκνευρίζουν κατά καιρούς», τόνισε ο ίδιος.

«Μίλησα με πολλά από τα μέρη που εμπλέκονται σε αυτό», είπε ο γερουσιαστής James Risch, R-Idaho, υψηλόβαθμο μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων.

«Οι Τούρκοι έχουν κάνει ένα αξιόπιστο επιχείρημα για το γιατί πρέπει να πάρουν τα F-16. Είμαι θετικά διατεθειμένος προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν είμαι εντελώς σίγουρος  ακόμα», πρόσθεσε ο Γερουσιαστής.

Το γραφείο του αντιπροσώπου Mike McCaul, R-Texas, μέλους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ανακοίνωσε  στο Defense News: «Αναμένουμε από την Τουρκία να συνεχίσει να στηρίζει τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, οι οποίοι βρίσκονται σε αδιέξοδο στην υποστήριξη της Ουκρανίας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει τελειώσει.

Αναμένουμε ότι εάν η κυβέρνηση ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για αυτήν την πώληση, η Τουρκία θα εξακολουθεί να παίζει εποικοδομητικό ρόλο στη σύγκρουση, αλλά και να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες για τον ρόλο της Τουρκίας σε άλλες παγκόσμιες συγκρούσεις».

Θα θέλαμε να μάθουμε τότε, προς τι η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη στο κογκρέσο, αφού το παιχνίδι όπως όλα δείχνουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι στημένο υπέρ του Ερντογάν, που εντωμεταξύ έχει εισβάλει στο Βόρειο Ιράκ και “σφάζει” Κούρδους, ανενόχλητος;