GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Το κυνήγι ενός Ρώσου κατασκόπου στην CIA! «The Fourth Man» ''Ο μεγαλύτερος προδότης της Αμερικής''

Σύμφωνα με πρώην αξιωματικούς, Ρώσος κατάσκοπος με την ονομασία «The Fourth Man», διείσδυσε στις υψηλότερες βαθμίδες της Κεντρικής Υπηρεσ...


Σύμφωνα με πρώην αξιωματικούς, Ρώσος κατάσκοπος με την ονομασία «The Fourth Man», διείσδυσε στις υψηλότερες βαθμίδες της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών

Ένας Ρώσος τυφλοπόντικας γεννημένος στην Αμερική διείσδυσε στις υψηλότερες βαθμίδες της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, σύμφωνα με έναν από τους εξέχοντες πρώην αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών της Αμερικής.

Ο Ρόμπερτ Μπάερ , ένας 21χρονος βετεράνος του πρακτορείου, ισχυρίζεται ότι έχει αποκαλύψει τον μεγαλύτερο προδότη στην αμερικανική ιστορία - λεπτομέρειες για τις οποίες είπε ότι είναι μια ιστορία που θα ταρακουνήσει την «αμερικανική νοημοσύνη στον πυρήνα της».

Σε ένα νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε στις 17 Μαΐου, ο Μπαερ είπε ότι τα υψηλότερα επίπεδα του μυστικού δικτύου κατασκοπείας των ΗΠΑ γνώριζαν για την ύπαρξη του Ρώσου κατασκόπου, ο οποίος είχε το παρατσούκλι του Τέταρτου Άνθρωπου.

Ο άνδρας, σύμφωνα με τον Baer, ​​είναι ακόμα ζωντανός - αλλά είναι πλέον ένας απόκοσμος στα βιβλία του πρακτορείου.

Κατά τη δεκαετία του 1980, στην τελευταία δεκαετία του Ψυχρού Πολέμου, τρεις Αμερικανοί που κατασκόπευαν υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης —οι αξιωματικοί της CIA Έντουαρντ Λι Χάουαρντ και Άλντριχ Έιμς και ο πράκτορας του FBI Ρόμπερτ Χάνσεν— είναι γνωστό ότι βοήθησαν τη Μόσχα να εντοπίσει, να συλλάβει και να φυλακίσει ή να εκτελέσει τους περισσότερους σοβιετικούς πράκτορες που κατασκόπευαν κρυφά για τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Αυτές οι απώλειες πρακτόρων άφησαν τη CIA ουσιαστικά στο σκοτάδι στη Μόσχα, για χρόνια.

Ο Έιμς και ο Χάνσεν τελικά συνελήφθησαν και σήμερα παραμένουν στην ομοσπονδιακή φυλακή, ενώ ο Χάουαρντ πέθανε το 2002.

Τώρα υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι μπορεί να υπήρχε ένας τέταρτος μεγάλος Αμερικανός κατάσκοπος που δεν πιάστηκε ποτέ.

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο, το κυνήγι τυφλοπόντικων για τον «τέταρτο άνδρα», ο οποίος ήταν ύποπτος ότι ήταν αξιωματικός της CIA, ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990, αλλά κανείς δεν έχει συλληφθεί ή κατηγορηθεί ποτέ για την υπόθεση.

Μυστικές λεπτομέρειες αυτής της έρευνας αποκαλύπτονται για πρώτη φορά στο «The Fourth Man», ένα νέο βιβλίο του πρώην αξιωματικού της CIA Ρόμπερτ Μπάερ.

«Η ιστορία του Ρώσου διπλού πράκτορα στη CIA που ξέφυγε μπορεί να ακούγεται σαν μια ημιτελής δουλειά από τον Ψυχρό Πόλεμο», παρατηρεί ο Baer στο βιβλίο του.

Αλλά «αρχίζει να μοιάζει περισσότερο με το μυστήριο του τέταρτου ανθρώπου που είναι πολύ πιο σημαντικό ιστορικά από μια ιστορία κατασκόπου παλιάς σχολής. Είναι μέρος της πολύ μεγαλύτερης ιστορίας του πώς η Αμερική έχασε εντελώς τον Πούτιν και την ανάσταση της KGB».

Το γεγονός ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι υπήρχε ένας «τέταρτος άνθρωπος» μέσα στη CIA αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2003 στο «The Main Enemy», ένα βιβλίο που συνέγραψαν με τον πρώην αξιωματικό της CIA, Milt Bearden.

Ο Μπάερ έχει δώσει τώρα πληθώρα νέων λεπτομερειών για την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένου του βασικού ρόλου ενός πράκτορα της KGB που παρείχε κρίσιμες πληροφορίες στη CIA για τον τέταρτο κατάσκοπο. 

''Πήρα συνέντευξη από αρκετούς πρώην αξιωματούχους της CIA και του FBI αυτή την εβδομάδα που συμφώνησαν ότι υπήρχε και ένας τέταρτος πράκτορας''.

«Πιστεύω ότι υπάρχει ένας τέταρτος άνδρας και πολλά πράγματα τείνουν προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Τζιμ Μίλμπερν, πρώην πράκτορας της αντικατασκοπείας του FBI που συμμετείχε στην έρευνα, σε μια συνέντευξη αυτή την εβδομάδα.

«Υπάρχουν περισσότερα για τα οποία δεν μπορώ να μιλήσω. Όλα με οδηγούν στην αίσθηση ότι υπάρχει και ένας τέταρτος άντρας».

«Υπήρχε σίγουρα και ένας τέταρτος άνδρας», πρόσθεσε ο Τζον Λιούις, πρώην βοηθός διευθυντής του FBI για την εθνική ασφάλεια. «Είχαμε πολλά ανεξήγητα πράγματα που δεν μπορούσαν να εξηγηθούν από τους άλλους τρεις».

Από πολλές απόψεις, η αφήγηση της έρευνας του «τέταρτου ανθρώπου» μοιάζει με το «Tinker Tailor Soldier Spy», το μυθιστόρημα του John le Carré για ένα κυνήγι τυφλοπόντικων μέσα στη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών.

Το βιβλίο του Baer αποκαλύπτει ότι οι ''σπόροι'' της υπόθεσης πηγαίνουν πίσω στο 1988, όταν ένας αξιωματικός της CIA που στάθμευε στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, συνάντησε για πρώτη φορά έναν αξιωματικό της KGB ονόματι Alexander Zaporozhsky.

Η CIA έδωσε στον Ζαπορόζσκι το κωδικό όνομα «GTZORRO» και του έδωσε το παρατσούκλι «Μαξ». 

Καθώς μια σειρά από αξιωματικούς της CIA συνέχισαν να συναντούν τον Ζαπορόζσκι όλα αυτά τα χρόνια, άρχισε να παρέχει στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι η KGB είχε πράκτορες μέσα στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Baer.

Κάποια στιγμή, ο Zaporozhsky πρότεινε ότι η KGB είχε δύο πράκτορες, έναν στη CIA και έναν άλλο στο FBI, αν και δεν ήξερε τα ονόματά τους. Το ένα ήταν γνωστό μέσα στην KGB ως "Karat" και το άλλο ως "Rubine".

Οι πληροφορίες του Ζαπορόζσκι για την ύπαρξη δύο τυφλοπόντικων ήρθαν πολύ πριν η CIA είτε το FBI πειστούν ότι η Μόσχα είχε διπλούς πράκτορες στο εσωτερικό των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ. 

Πριν από τον Zaporozhsky, «υπήρχαν καταστροφικές, ανεξήγητες απώλειες Ρώσων πρακτόρων της CIA. 

Τα στοιχεία του Zaporozhsky οδήγησαν τελικά στον Ames στη CIA και στον Hanssen στο FBI, γράφει η Baer. Περιγράφει τον Ζαπορόζσκι ως έναν από τους σημαντικότερους Ρώσους κατασκόπους που είχε ποτέ η CIA.

Κάποια στιγμή, ο Ζαπορόζσκι άρχισε επίσης να λέει στη CIA ότι υπήρχε ακόμη ένας κατάσκοπος της KGB μέσα στη CIA, ένας που πιστεύεται ότι κατατάσσεται υψηλότερα στην οργάνωση από τον Έιμς.

Οι Αμερικανοί κυνηγοί κατασκόπων άρχισαν να το αποκαλούν «μεγάλη υπόθεση».

Πρώτες συλλήψεις

Το 1994, ο Έιμς συνελήφθη και κατηγορήθηκε για κατασκοπεία υπέρ της Μόσχας, εν μέρει χάρη στις πληροφορίες που είχε δώσει ο Ζαπορόζσκι.

Μετά τη σύλληψη του Έιμς, η CIA δημιούργησε κρυφά μια νέα ομάδα αντικατασκοπείας για να προσπαθήσει να προσδιορίσει εάν υπήρχαν απώλειες που δεν μπορούσαν να εξηγηθούν από τον Έιμς ή τον Χάουαρντ, οι οποίοι είχαν αυτομοληθεί στη Μόσχα το 1985.

Η ομάδα της υπηρεσίας, γράφει ο Baer, ​​περιλάμβανε αξιωματικούς της CIA Laine Bannerman, Diana Worthen και MaryAnn Hough.

Άρχισαν να εξετάζουν παλιούς συμβούλους, πελάτες και άλλα στοιχεία σχετικά με παραβιασμένους πράκτορες και επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν να εξηγηθούν ούτε από τον Έιμς ούτε από τον Χάουαρντ.

Τελικά, πείστηκαν ότι υπήρχαν τουλάχιστον δύο ακόμη. Μερικά από τα στοιχεία τους,  έδειχναν τον Χάνσεν, ο οποίος συνελήφθη το 2001.

Το βιβλίο του Μπάερ αποκαλύπτει ότι η ομάδα εξακολουθούσε να πιστεύει ότι υπήρχε ένας άλλος, τέταρτος πράκτορας — καταλήγοντας έτσι στο ίδιο συμπέρασμα με τον Ζαπορόζσκι.

Αυτό επιβεβαιώθηκε στο The Intercept από έναν από τους πλέον συνταξιούχους ερευνητές της CIA: «Πιστεύω ότι υπάρχει και ένας τέταρτος άνδρας», είπε ο Worthen σε μια συνέντευξη. 

Το 1996, ένας αξιωματικός της CIA συναντήθηκε ξανά με τον Zaporozhsky, αυτή τη φορά στην Τιφλίδα της Γεωργίας.

Είπε, ότι είχε ακούσει πως οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είχαν στρατολογήσει έναν ακόμη Αμερικανό αξιωματικό της CIA. Αυτός ο αξιωματικός είχε στρατολογηθεί στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας και τώρα είχε διοριστεί στο «The Farm», το εκπαιδευτικό κέντρο της CIA έξω από το Williamsburg της Βιρτζίνια.

Με τις πληροφορίες του Zaporozhsky, η CIA μπόρεσε γρήγορα να αναγνωρίσει τον αξιωματικό της CIA Harold Nicholson ως Ρώσο κατάσκοπο και συνελήφθη τον Νοέμβριο του 1996.

Αλλά ο Νίκολσον δεν είχε εργαστεί ποτέ στις σοβιετικές ή ρωσικές επιχειρήσεις της CIA και έτσι γρήγορα αποκλείστηκε ότι ήταν ο «τέταρτος άνθρωπος».

Το 1998, ο Zaporozhsky επανεγκαταστάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη CIA, αποσύρθηκε από τη Μόσχα μαζί με άλλους πράκτορες που πιστεύεται ότι κινδύνευαν.

Με τον Ζαπορόζσκι και τους άλλους πράκτορες της να έχουν φύγει, η CIA βρισκόταν στο σκοτάδι στη Μόσχα τη στιγμή που ο Πούτιν ξεκινούσε την άνοδό του στην εξουσία.

Ο Ζαπορόζσκι παρανόησε και τη Ρωσία του Πούτιν. 

Αφού εγκαταστάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, έκανε το λάθος να επιστρέψει στη Ρωσία, όπου συνελήφθη και μετά μπήκε στη φυλακή.

Απελευθερώθηκε και στάλθηκε πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2010 σε μια από τις μεγαλύτερες ανταλλαγές κατασκόπων που έγιναν ποτέ.

Ο Zaporozhsky ήταν ένας από τους τέσσερις ανθρώπους που η Μόσχα έστειλε πίσω στις ΗΠΑ με αντάλλαγμα 10 Ρώσους πράκτορες που συνελήφθησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ιστορία των Ρώσων «παράνομων» πρακτόρων που είχαν τρυπώσει στην αμερικανική κοινωνία, συμπεριλαμβανομένης της Anna Chapman, η οποία έγινε διασημότητα ως αποτέλεσμα της κατασκοπείας της, έγινε η έμπνευση για τη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «The Americans».


πηγη