GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η Αλβανία προσέφερε ναύσταθμο σοβιετικής κατασκευής στο ΝΑΤΟ

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Edi Rama είπε ότι ο ναύσταθμος Πασαλιμάνι, 180 χλμ. νοτίως των Τιράνων, θα προσφέρει «επιπλέον αξία» στη Σ...


Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Edi Rama είπε ότι ο ναύσταθμος Πασαλιμάνι, 180 χλμ. νοτίως των Τιράνων, θα προσφέρει «επιπλέον αξία» στη Συμμαχία, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει σχέδια εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων

Έναν παλαιό ναύσταθμο το οποίο είχε κατασκευαστεί από τους Σοβιετικούς, προσέφερε η Αλβανία στο ΝΑΤΟ σε μία προσπάθεια της μικρής χώρας να υπογραμμίσει την αξία της στο εσωτερικό της Συμμαχίας «σε αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς», σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου στα Τίρανα.

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Edi Rama είπε ότι ο ναύσταθμος Πασαλιμάνι, 180 χλμ. νοτίως των Τιράνων, θα προσφέρει «επιπλέον αξία» στη Συμμαχία, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει σχέδια εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων.

«Στους επικίνδυνους αυτούς καιρούς, εκτιμώ ότι η στρατιωτική ηγεσία του ΝΑΤΟ πρέπει να εξετάσει την απόκτηση ναυστάθμου στην Αλβανία», τόνισε ο Εντι Ράμα σε ομιλία του την Τετάρτη. Η Αλβανία, που έγινε μέλος της Συμμαχίας το 2009, έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, από κοινού με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Ναυτική βάση

Ο ναύσταθμος Πασαλιμάνι βρίσκεται στον κόλπο της Αυλώνας και κατασκευάστηκε από την ΕΣΣΔ τη δεκαετία του 1950, όταν το ναυτικό του Κόκκινου Στρατού έστειλε εκεί στόλο 12 υποβρυχίων για να αποκτήσει έτσι τη μόνη σοβιετική ναυτική βάση στη Μεσόγειο.

Μετά την κρίση στις σχέσεις Τιράνων – Μόσχας το 1961, τον ναύσταθμο στο Πασαλιμάνι διατήρησε σε λειτουργία η Αλβανία, που «κληρονόμησε» μάλιστα τέσσερα υποβρύχια και κάποια μικρά σκάφη.

Τρία από τα σοβιετικής κατασκευής υποβρύχια πωλήθηκαν για μέταλλο, ενώ το τέταρτο παραμένει ελλιμενισμένο στον ναύσταθμο, με την κυβέρνηση των Τιράνων να εξετάζει τη μετατροπή του σε μουσείο.

Οι εγκαταστάσεις στο Πασαλιμάνι ανακαινίσθηκαν από την Τουρκία το 2000 και χρησιμοποιούνται έκτοτε από την αλβανική ακτοφυλακή, αλλά και από πλοία της διεθνούς δύναμης του ΝΑΤΟ, που περιπολεί στα νερά της Αδριατικής.

Το ΝΑΤΟ έχει εγκαινιάσει επίσης έργα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Κούτσοβε, 85 χλμ. νοτίως των Τιράνων, με στόχο την αξιοποίησή του για αποστολές της Συμμαχίας.


www.bankingnews.gr