GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Και η ουδέτερη Ελβετία στο δρόμο προς το ΝΑΤΟ; - Για «σημαντικές συνέπειες» κάνει λόγο η Ρωσία

Η Μόσχα «δεν θα είναι σε θέση να αγνοήσει» μια ενδεχόμενη παραίτηση από την ουδετερότητα, η οποία θα είχε συνέπειες, δήλωσε ο Vladimir Kh...


Η Μόσχα «δεν θα είναι σε θέση να αγνοήσει» μια ενδεχόμενη παραίτηση από την ουδετερότητα, η οποία θα είχε συνέπειες, δήλωσε ο Vladimir Khokhlov, εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στη Βέρνη

Την ώρα που η συζήτηση για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας έχει φουντώσει για τα καλά στους κόλπους του ΝΑΤΟ, πυροδοτώντας τις πρώτες αντιδράσεις και από την πλευρά της Μόσχας, στο παιχνίδι φαίνεται ότι μπαίνει και η Ελβετία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters

Το παραδοσιακά ουδέτερο καθεστώς της Ελβετίας πρόκειται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πρόκλησή του εδώ και δεκαετίες, με το υπουργείο Άμυνας να κλίνει πιο κοντά στις δυτικές στρατιωτικές δυνάμεις ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ερμηνεία της ουδετερότητας

Το υπουργείο Άμυνας συντάσσει μια έκθεση σχετικά με τις επιλογές ασφαλείας που περιλαμβάνουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με χώρες του ΝΑΤΟ , δήλωσε στο Reuters ο Paelvi Pulli, επικεφαλής πολιτικής ασφαλείας στο ελβετικό υπουργείο Άμυνας.

«Τελικά, θα μπορούσαν να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο ερμηνείας της ουδετερότητας», είπε ο Pulli σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Μάλιστα, όπως έγραψαν ελβετικά μέσα ενημέρωσης, σε ταξίδι της στην Ουάσιγκτον προ ημερών η υπουργός Άμυνας Viola Amherd δήλωσε ότι η Ελβετία πρέπει να συνεργαστεί πιο στενά με τη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά όχι να ενταχθεί σε αυτήν.

Ο Pulli υποστήριξε επίσης ότι η ουδετερότητα, που κράτησε την Ελβετία κατά τη διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων, δεν ήταν στόχος από μόνη της, αλλά είχε σκοπό να αυξήσει την ελβετική ασφάλεια.

Και πρόσθεσε, ότι άλλες επιλογές περιλαμβάνουν υψηλού επιπέδου και τακτικές συναντήσεις μεταξύ διοικητών και πολιτικών της Ελβετίας και του ΝΑΤΟ.

«Συζητάμε την ένταξη»

Η ιδέα της πλήρους ένταξης στο ΝΑΤΟ έχει συζητηθεί, αλλά ενώ η Σουηδία και η Φινλανδία – χώρες που έχουν επίσης ιστορία ουδετερότητας – βρίσκονται στα πρόθυρα της ένταξης, ο Pulli είπε ότι η έκθεση είναι απίθανο να συστήσει στην Ελβετία να κάνει αυτό το βήμα.

Τουλάχιστον αυτή τη χρονική στιγμή.

Το χρονοδιάγραμμα

Η έκθεση πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και θα πάει στο ελβετικό υπουργικό συμβούλιο για εξέταση.

Θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο για συζήτηση και θα χρησιμεύσει ως βάση για πιθανές αποφάσεις σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της ελβετικής πολιτικής ασφάλειας.

Το υπουργείο Άμυνας θα συμβάλει επίσης σε μια ευρύτερη μελέτη που εκπονείται από το υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτό το έργο θα εξετάσει την υιοθέτηση κυρώσεων, όπλων, εξαγωγών πυρομαχικών και τη σχέση με το ΝΑΤΟ από μια προοπτική ουδετερότητας, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι υπάρχοντες δεσμοί

Η Ελβετία έχει ήδη κάποιους δεσμούς με το ΝΑΤΟ, ενώ πέρυσι αποφάσισε να αγοράσει μαχητικά F-35A της Lockheed Martin τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη από ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ.

Η Ελβετία δεν μπορεί να συμμετάσχει σε καμία συμμαχία λόγω ουδετερότητας.

Αλλά μπορούμε να συνεργαστούμε και τα συστήματα που αγοράζουμε αποτελούν μια καλή βάση για αυτό, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας A. Amhest στο τηλεοπτικό δίκτυο SRF.

Ο Vladimir Khokhlov, εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στη Βέρνη, δήλωσε ότι τέτοια μέτρα θα ισοδυναμούσαν με ριζική αλλαγή πολιτικής για την Ελβετία. Η Μόσχα «δεν θα είναι σε θέση να αγνοήσει» μια ενδεχόμενη παραίτηση από την ουδετερότητα, η οποία θα είχε συνέπειες, δήλωσε ο Khokhlov.

Αλλαγή στη κοινή γνώμη

Ο ελβετικός στρατός ευνοεί τη μεγαλύτερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ ως τρόπο ενίσχυσης της εθνικής άμυνας, ενώ η κοινή γνώμη έχει αλλάξει μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες – το 56% – υποστήριξαν την αύξηση των δεσμών με το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση – πολύ πάνω από τον μέσο όρο του 37% τα τελευταία χρόνια.

Η υποστήριξη για ένταξη στο NATO παραμένει μειοψηφική, αλλά έχει αυξηθεί σημαντικά.

Η δημοσκόπηση του Απριλίου από τη Sotomo έδειξε ότι το 33% των Ελβετών υποστηρίζει την ένταξη στη συμμαχία, υψηλότερα από τη μακροπρόθεσμη άποψη του 21% .

“Σαφώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε πολλά μυαλά. Αυτό θεωρείται επίθεση στις δυτικές δημοκρατικές αξίες μας”, δήλωσε ο Michael Hermann του Sotomo.

«Σεισμική αλλαγή»

Ο εκπρόσωπος του κεντροδεξιού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού, περιέγραψε μια «σεισμική αλλαγή» στο πώς αισθάνονται οι άνθρωποι για την ουδετερότητα.

Η ουδετερότητα «πρέπει να είναι ευέλικτη», δήλωσε στο Reuters.

«Πριν από την Ουκρανία, κάποιοι πίστευαν ότι δεν θα γινόταν ποτέ άλλος ένας συμβατικός πόλεμος στην Ευρώπη», επισήμανε, προσθέτοντας ότι κάποιοι είχαν υποστηρίξει τη διάλυση του στρατού.

«Η σύγκρουση στην Ουκρανία δείχνει ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε».


www.bankingnews.gr