GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Φωνές στο κοινοβούλιο της Εσθονίας θέλουν αλλαγές συνόρων! Κάλεσμα για εδαφικές διεκδικήσεις στη Ρωσία (Χάρτης)

Προτείνεται η επιστροφή στα σύνορα που καθορίστηκαν από τη Συνθήκη Ειρήνης του Τάρτου του 1920 Το εσθονικό κοινοβούλιο θα εξετάσει σήμερα...


Προτείνεται η επιστροφή στα σύνορα που καθορίστηκαν από τη Συνθήκη Ειρήνης του Τάρτου του 1920

Το εσθονικό κοινοβούλιο θα εξετάσει σήμερα μια πρόταση για απόσυρση υπογραφών βάσει των συνθηκών για τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία, που συνήφθη το 2014.

Εάν εγκριθεί η απόφαση, αυτό θα σημαίνει τις εδαφικές διεκδικήσεις της Εσθονίας έναντι της Ρωσίας.

Αυτή η πρόταση έγινε από το αντιπολιτευόμενο Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Εσθονίας.

Προτείνεται η επιστροφή στα σύνορα που καθορίστηκαν από τη Συνθήκη Ειρήνης του Τάρτου του 1920, σύμφωνα με την οποία η Εσθονία περιλάμβανε μέρος της σημερινής επικράτειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Μιλάμε συγκεκριμένα για Ιβάνγκοροντ και Πετσόρι.

«Μετά το τέλος της κατοχής και την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, το έδαφος της Εσθονίας και τα χερσαία σύνορα de jure, βάσει της διαδοχής, θα αποκατασταθούν όπως προβλέπεται στη Συνθήκη Ειρήνης του Τάρτου», αναφέρει το επεξηγηματικό σημείωμα.


Η πιθανότητα υιοθέτησης είναι μικρή, αφού οι εταίροι του κυβερνώντος συνασπισμού - το Κόμμα του Κέντρου και το Κόμμα Μεταρρυθμίσεων - δεν υποστηρίζουν το νομοσχέδιο και οι Σοσιαλδημοκράτες είναι επίσης αντίθετοι.

Η Εσθονία και η Ρωσία δεν έχουν επί του παρόντος νόμιμα σύνορα. Το 2005, μετά από 10 και πλέον χρόνια διαπραγματεύσεων στη Μόσχα, υπογράφηκε συνθήκη για τα σύνορα.

Ωστόσο, κατά την επικύρωσή της, η εσθονική πλευρά συμπεριέλαβε στο προοίμιο αναφορά στην αποτελεσματικότητα της Συνθήκης Ειρήνης του Τάρτου του 1920, βάσει της οποίας χαράχτηκαν τα προπολεμικά σύνορα.

Ο Αντόν Γκεράστσενκο, σύμβουλος του ουκρανικού Υπουργείου Εσωτερικών χαιρέτισε με μήνυμά του στο twitter την κίνηση της Εσθονίας, τονίζοντας πως «η Εσθονία είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει την εδαφική της ακεραιότητα».

«Σήμερα το εσθονικό Κοινοβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο ανάκλησης των υπογραφών της συμφωνίας του 2014 για χερσαία και θαλάσσια σύνορα με τη Ρωσία. Αυτό θα τους φέρει πίσω στα σύνορα του 1920, βάσει της Συνθήκης Ειρήνης του Τάρτου», συμπλήρωσε.

πηγη