GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

«Ναι» της Ελλάδας στην αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία

H Aθήνα θα τα στείλει στην Ουκρανία, εάν διασφαλιστεί η άμεση αντικατάστασή τους από αντίστοιχων δυνατοτήτων οχήματα μεταφοράς προσωπικού...


H Aθήνα θα τα στείλει στην Ουκρανία, εάν διασφαλιστεί η άμεση αντικατάστασή τους από αντίστοιχων δυνατοτήτων οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μάχης.

Η δυνατότητα άμεσης αντικατάστασης των οπλικών συστημάτων που εξυπηρετούν πάγιες ανάγκες της άμυνας της χώρας είναι η βασικότερη παράμετρος η οποία μπορεί να επηρεάσει την απόφαση της Αθήνας να παραχωρήσει κάποια στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η Ελλάδα θα ήταν διατεθειμένη να παραχωρήσει τα τεθωρακισμένα BMP-1, εφόσον αυτά μπορούσαν να αντικατασταθούν άμεσα από αντίστοιχων δυνατοτήτων οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μάχης.

Η πίεση για την παραχώρηση των BMP-1 στην Ουκρανία έρχεται κατά κύριο λόγο από το Βερολίνο. Αν μη τι άλλο, σχολίαζαν αρμόδιες πηγές στην εφημερίδα, ο γερμανικός στρατός διαθέτει λύσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ενδιάμεσες, έως ότου καταστεί δυνατή η μονιμότερη ενίσχυση του Στρατού Ξηράς με αξιόπιστες μονάδες μεταφοράς προσωπικού.

Σύμφωμα με τις ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, πέρα από τα ΒΜΡ-1, αιτήματα, είτε απευθείας από την Ουκρανία, είτε από ενδιάμεσους δρώντες, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, υπάρχουν και για άλλα συστήματα, όπως τα αντιαρματικά Stinger, αλλά και οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι τύπου Harpoon του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.).

Και μπορεί η συζήτηση για την πιθανότητα παραχώρησης των τεθωρακισμένων BMP-1, υπό τις προαναφερθείσες, να παραμένει ανοιχτή, ωστόσο, για τα υπόλοιπα συστήματα και, κυρίως, για τους αντιπλοϊκούς πυραύλους τύπου Harpoon, η Αθήνα δεν το συζητάει.

πηγη