GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

«Έπεσε» το Azovstal - Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έχει τον πλήρη έλεγχο της περιοχής

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έχει τον πλήρη έλεγχο του εργοστασίου χαλυβουργίας Azovstal, της Ουκρανίας, με το υπουργείο Άμυνας να κάνει λόγο γ...


Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έχει τον πλήρη έλεγχο του εργοστασίου χαλυβουργίας Azovstal, της Ουκρανίας, με το υπουργείο Άμυνας να κάνει λόγο για «πλήρη απελευθέρωση» της περιοχής.

«Οι υπόγειες δομές του Azovstal, όπου κρύβονταν μαχητές, βρίσκονται τώρα υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σε δήλωση, προσθέτοντας ότι συνολικά 2.439 μαχητές της Ουκρανίας έχουν παραδοθεί.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, και την Παρασκευή (20.5.2022) μια ομάδα 531 ατόμων, ήταν οι τελευταίοι που παραδόθηκαν.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κάνει λόγο για τον «δήθεν διοικητή» των μαχητών που βρίσκονταν μέσα στο εργοστάσιο χαλυβουργίας, αναφέροντας ότι οι τελευταίοι που είχαν μείνει εκεί συνθηκολόγησαν και παραδόθηκαν.

Μάλιστα, λογαριασμοί του Telegram που στηρίζουν το Κρεμλίνο δημοσίευσαν ένα βίντεο με τον Σεργκέι Βολίνσκι, διοικητή της μονάδας της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, στο οποίο είπε ότι η μονάδα του έχει περικυκλωθεί.

Το Azovstal θεωρούνταν το τελευταίο μεγάλο οχυρό στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης και είχε γίνει σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης.

Η στιγμή που λεωφορεία γεμάτα Ουκρανούς μαχητές φτάνουν, υπό τη συνοδεία φιλορώσων αυτονομιστών, στον οικισμό Ολενίβκα στην περιοχή του Ντονέτσκ


Η πλήρης εκκένωση των καταφυγίων και των υπόγειων σηράγγων του βομβαρδισμένου εργοστασίου σηματοδοτεί τον επίλογο της πιο καταστροφικής πολιορκίας αυτού του πολέμου, που ξεκίνησε με την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τρεις μήνες.


Η ουκρανική κυβέρνηση έδωσε τη Δευτέρα εντολή στους τελευταίους υπερασπιστές της Μαριούπολης να εγκαταλείψουν τη μάχη.


Ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι το σύνολο της Μαριούπολης, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής όπου βρίσκεται η χαλυβουργία Azovstal, βρίσκεται πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Η Μαριούπολη υπήρξε βασικός στόχος για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς η κατάληψή της δημιουργεί έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της προσαρτημένης Κριμαίας και των περιοχών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές (συλλογικά γνωστές ως Ντονμπάς).

πηγη