GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Αναστασιάδης: Καιρός για ΑΟΖ Κύπρου - Τουρκίας με διεθνή πρωτοβουλία (vid)

Την ετοιμότητα της Ε/κ να προχωρήσει στη βάση των συμφωνημένων παραμέτρων των ΗΕ σε δημιουργικό διάλογο επίλυσης του κυπριακού ώστε να ξε...


Την ετοιμότητα της Ε/κ να προχωρήσει στη βάση των συμφωνημένων παραμέτρων των ΗΕ σε δημιουργικό διάλογο επίλυσης του κυπριακού ώστε να ξεκλειδώσουν οι προοπτικές στον τομέα της ενέργειας και η Ανατολική Μεσόγειος να γίνει κομμάτι των λύσεων, επισημαίνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης μιλώντας μετά από επίσκεψη σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς απαρίθμησε τις κόκκινες γραμμές της Λευκωσίας σε ένα ενδεχόμενο διάλογο τονίζοντας πως αν όλα πάνε καλά, τότε θα ξεκλειδώσουν μια σειρά από προοπτικές και για την ίδια την Τουρκία.

Κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν πρωτοβουλία που θα επιλύσουν αυτά τα προβλήματα, λέγοντας ότι οι πηγές ενέργειας της περιοχής και δη τα ισραηλινά, αιγυπτιακά και κυπριακά κοιτάσματα, προσφέρονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Εκφράζοντας την εκτίμηση ότι όσα είπε ο Ερντογάν είναι για σκοπούς εντυπώσεων και ευχόμενος ότι θα διαψευστεί, ανέφερε πως θα εισηγηθεί την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας.


Για να προχωρήσουν όλα αυτά είπε, θα πρέπει να υπάρξει οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκία, να αρθούν παράνομες και έκνομες ενέργειες που αποτελούν πρόκληση, να εφαρμοστούν οι παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών που δίνουν τη συνταγή επίλυσης του κυπριακού και όχι τα περί λύσης δύο κρατών, και οι όροι να είναι τέτοιοι που να επιτρέπουν στη λειτουργικότητα και ανεξαρτησία του κράτους χωρίς εγγυήσεις.

«Δεν θέλουμε να βιώσουμε συνθήκες Βοσνίας Ερζεγοβίνης όπου ανάλογες ρυθμίσεις είχαν δημιουργήσει δύο μη λειτουργικά και μη βιώσιμα κράτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως αν λυθεί το κυπριακό αίρονται μια σειρά από πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει στην ενταξιακή της προοπτική στην ΕΕ, την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και τη φιλελευθεροποίση της βίζας για Τούρκους πολίτες όπως επίσης και η ενεργειακή της πρόοδος.

Ερωτηθείς αν διαπιστώνει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει βήματα, απάντησε δυστυχώς αυτό που έχει διαμηνυθεί προς την Ε/κ πλευρά είναι ότι μέχρι τις τουρκικές εκλογές δεν υπάρχει από πλευράς τους πρόθεση να αναληφθεί πρωτοβουλία για επίλυση του κυπριακού.

Ερωτηθείς αν ανησυχούν τα δημοσιεύματα περί αγωγών φυσικού αερίου από το Ισραήλ μέσω κατεχομένων προς την Τουρκία, υπεραμύνθηκε της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθήθηκε λέγοντας ότι οι τριμερείς συνεργασίες που αναπτύχθηκαν δείχνουν το μέγεθος μιας σωστής εξωτερικής πολιτικής που αποτρέπει ανάλογα φαινόμενα.

https://www.newsbomb.gr/