GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Στρατηγός Φλώρος: H Ελλάδα είναι δύναμη δυτική - Αν δεν είμαστε στο τραπέζι, θα είμαστε στο μενού

«Η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας. Φροντίζουμε και έχουμε την ικανό...

«Η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας. Φροντίζουμε και έχουμε την ικανότητα να το πράξουμε μόνοι μας»

«Έχουμε συγκεκριμένη θέση στον πλανήτη, είμαστε δύναμη δυτική». Αυτό δήλωσε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στο Forum των Δελφών, συμπληρώνοντας πως ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή είναι σταθεροποιητικός.

«Η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας. Φροντίζουμε και έχουμε την ικανότητα να το πράξουμε μόνοι μας», τόνισε ακόμα Στρατηγός.



«Αν δεν είμαστε στο τραπέζι συνδαιτυμόνες, θα είμαστε στο μενού» συμπλήρωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. «Προτιμούμε να είμαστε στο τραπέζι, να συνδιαμορφώνουμε τις αποφάσεις με τις δυνάμεις που έχουμε. Ο κομβικός ρόλος που μας έχει δώσει η γεωγραφία είναι αδύνατο να αλλάξει».

Την Παρασκευή 08 Απριλίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συμμετείχε στο Ετήσιο Οικονομικό Forum των Δελφών (Delphi Economic Forum VII), στη συζήτηση με θέμα: «GREECE AND ITS ROLE OF SECURITY & STABILITY IN THE MEDITERRANEAN».

Τον συντονισμό της συζήτησης είχε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ και του «Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής των Ελλήνων», κ. Βίκυ Φλέσσα, ενώ στη συζήτηση συμμετείχε ο Καθηγητής Στρατηγικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Αθανάσιος Γ. Πλατιάς, σύμφωνα και με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Όπως τόνισε ο Στρατηγός Φλώρος ανοίγοντας της συζήτηση, ο χώρος της Ανατολικής Μεσογείου είναι διαχρονικά σημαντικός και «η γεωγραφική θέση της Ελλάδας την κάνει προφανώς μέρος αυτού του χώρου με ιδιαίτερο ρόλο και βαρύτητα».

Στόχος είναι, όπως είπε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, να δημιουργήσουμε σημαντικές και παραγωγικές διμερείς και πολυμερείς σχέσεις.

«Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν δημιουργήσει σχέσεις με κράτη της περιοχής τα οποία μοιράζονται την ίδια οπτική γωνία με εμάς». Ειδική μνεία σε αυτό το πλαίσιο έγινε για το Ισραήλ, στο οποίο θα μεταβεί τη Δευτέρα ο Στρατηγός για συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του. «Με το Ισραήλ έχουμε καλές σχέσεις σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο, αλλά και σε εξοπλισμούς».

Κατόπιν, ο ίδιος αναφέρθηκε για τις σχέσεις της Ελλάδας και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τον αραβικό κόσμο και δη για τις εξαιρετικά ισχυρές σχέσεις με την Αίγυπτο, αλλά και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της συμμετοχής της Κύπρου σε τριμερείς επαφές και συνεργασίες με τα εν λόγω κράτη.

Αναφερόμενος στην τελευταία, επεσήμανε το γεγονός πως το Ριάντ έχει αναλάβει κρίσιμο ρόλο ως περιφερειακή δύναμη, καθώς χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του οποίου δεν θα είχαν επιτευχθεί οι συμφωνίες του Αβραάμ, μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρθηκε στα γεγονότα του 2020 και τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετώπισε εκείνη τη χρονιά η Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του υβριδικού πολέμου στον Έβρο με την προώθηση μεταναστών από την τουρκική πλευρά και έπειτα, την πολύμηνη κρίση με το τουρκικό ερευνητικό Όρουτς Ρέις.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στη «Σούδα του Βορρά», ο κ. Φλώρος είπε πως η Ελλάδα έχει δύο κομβικά σημεία, χρήσιμα τόσο για τη Συμμαχία, όσο και για την ίδια, αυτά της Σούδας στην Κρήτη και της Αλεξανδρούπολης, της οποίας «η γεωπολιτική αξία έχει αναδειχθεί στον υπέρτατο βαθμό με την ουκρανική κρίση», καθώς «μπορεί να διευκολύνει τη διέλευση στρατευμάτων όπου χρειάζεται».

Επισήμανε, επίσης, ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις», εκτός από εγγυητές της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, «προσπαθούν να παράγουν ασφάλεια». «Διαμορφώνουμε ενεργητικά το μέλλον της περιοχής» ανέφερε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Τέλος, ο Στρατηγός Φλώρος έκλεισε την παρέμβασή του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική ανεξαρτησία έχουν σημασία αν υπάρχει και το υποκείμενο, και το υποκείμενο είναι ο Έλληνας».

Δείτε το βίντεο:


πηγη