GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Gazprom: Τέλος το φυσικό αέριο για Πολωνία - Βουλγαρία - Έκλεισε η στρόφιγγα

Η Gazprom έκοψε την παροχή φυσικού αερίου την Τετάρτη το πρωί στις  Βουλγαρία και Πολωνία επειδή δεν πλήρωσαν τον ενεργειακό κολοσσό σε ρ...


Η Gazprom έκοψε την παροχή φυσικού αερίου την Τετάρτη το πρωί στις  Βουλγαρία και Πολωνία επειδή δεν πλήρωσαν τον ενεργειακό κολοσσό σε ρούβλια

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι οι πρώτες χώρες στις οποίες ο κύριος ενεργειακός προμηθευτής της Ευρώπης διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία.

Τα ολλανδικά futures βρέθηκαν να σημειώνουν νωρίτερα άλμα 24% στα 127,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο από την 1η Απριλίου, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Αυτή την ώρα ενισχύονται 10% στα 113,5 ευρώ. 

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απαίτησε από τις χώρες που χαρακτηρίζει "μη φιλικές" να συμφωνήσουν σε ένα σύστημα πληρωμής, βάσει του οποίου θα ανοίγουν λογαριασμούς στην Gazprombank και θα πραγματοποιούν πληρωμές για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου σε ευρώ ή δολάρια που θα μετατρέπονται σε ρούβλια.

Η Πολωνία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα πληρώσει για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια και έχει προγραμματίσει να μην παρατείνει τη σύμβαση φυσικού αερίου με τη Gazprom μετά τη λήξη της στο τέλος του τρέχοντος έτους.

"Οι πληρωμές για το φυσικό αέριο που παρέχεται από την 1η Απριλίου πρέπει να γίνονται σε ρούβλια χρησιμοποιώντας τον νέο τρόπο πληρωμών, για τον οποίο οι αντισυμβαλλόμενοι ενημερώθηκαν εγκαίρως", ανακοίνωσε η Gazprom την Τετάρτη.

Βουλγαρία: Η Gazprom παραβιάζεται τους΄ όρους της σύμβασης

Ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας δήλωσε σήμερα πως το προτεινόμενο σύστημα πληρωμών από πλευράς Ρωσίας ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τη χώρα του. 

Τόνισε ακόμη ότι η Σόφια έχει πληρώσει για παραδόσεις φυσικού αερίου του Απριλίου και η διακοπή της προμήθειας παραβιάζει τη σύμβαση μεταξύ Βουλγαρίας - Gazprom.


πηγη