GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ανησυχητική κίνηση από τη Μόσχα στο κυπριακό - Ανοίγει προξενείο στα Κατεχόμενα

Ανησυχητική κίνηση από τη Μόσχα στο κυπριακό Προεόρτια αναγνώρισης των Κατεχομένων έχουμε από τη Μόσχα, καθώς η Ρωσία αποφάσισε να ανοίξε...


Ανησυχητική κίνηση από τη Μόσχα στο κυπριακό

Προεόρτια αναγνώρισης των Κατεχομένων έχουμε από τη Μόσχα, καθώς η Ρωσία αποφάσισε να ανοίξει προξενείο στα Κατεχόμενα, μια κίνηση που προμηνύει και τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων.

Μια νέα πτυχή που δείχνει – υπό το βάρος των εξελίξεων στις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία – να απασχολεί τη ρωσική προσέγγιση στην ανατολική Μεσόγειο είναι η ειλημμένη απόφαση της Μόσχας για τη λειτουργία ρωσικής προξενικής αρχής στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο.

Η Μόσχα είχε προσεγγίσει, όπως αναφέρει η Καθημερινή της Κύπρου, τις αρχές της Κ.Δ. από τον περασμένο Ιανουάριο (2021) προκειμένου να ενημερώσει –αλλά και να ζητήσει κατανόηση επί τούτου– για την πρόθεσή της να ανοίξει προξενικό γραφείο στα Κατεχόμενα.

Όπως γράφαμε στο Πενταπόσταγμα, η Ελλάδα παρακολουθεί προσεκτικά τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας, καθώς οι Τούρκοι ετοιμάζουν αναγνώριση Κατεχομένων με βοήθεια της Μόσχας.

Με αφορμή την προκλητικά επικίνδυνη για την Κύπρο δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ για “ΤΔΒΚ” σχετικά με τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις, οι Τούρκοι βουτάνε την ευκαιρία από τα μαλλιά και ετοιμάζουν αναγνώριση του Βόρειο τμήματος σε κράτος από Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν και υπόλοιπες τουρκόφωνες χώρες. «Η ΤΔΒΚ ανακηρύχθηκε μονομερώς στο βορρά», είπε ο Λαβρόφ. «Κανείς δεν αρνείται ότι είναι μέρος του διαλόγου με την ελληνοκυπριακή πλευρά», κατέληξε ο ίδιος, δίνοντας πάσα  στην Άγκυρα για τα περαιτέρω. 

Ο πρώην αντιπρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης , και αντιπρόεδρος του Κόμματος “Πατρίδα”, Χασάν Κορκμαζτζάν είπε ότι η Τουρκία πρέπει να αδράξει αυτή την ευκαιρία και ζήτησε την εισαγωγή του θέματος της ΤΔΒΚ, για... αναγνώριση.

Ο Κορκμαζτζάν είπε: «Είναι βασική αρχή της τουρκικής κρατικής παράδοσης η αξιολόγηση των γεγονότων από στρατηγική άποψη σε περιόδους έντονων διεθνών συγκρούσεων. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η διαδικασία της παγκόσμιας αλλαγής περνάει από μεγάλες θυσίες. Πρέπει να κάνουμε κάθε μας βήμα από μια θέση που θα φροντίζει για την επιβίωση της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Επειδή η χώρα μας βρίσκεται υπό την ξεκάθαρη και πρωταρχική απειλή του αμερικανικού ιμπεριαλισμού μετά την κατάρρευση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, το ΝΑΤΟ έχει πλέον μετατραπεί σε πλατφόρμα για την επέκταση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Η συμμαχία προσπαθεί να περικυκλώσει την Τουρκία, άρα είναι για εμάς η μεγαλύτερη απειλή.

Η δήλωση του Σεργκέι Λαβρόφ είναι μια ευκαιρία και για την Τουρκία. Η αναφορά της Ρωσίας στην “ΤΔΒΚ”, η οποία ξεκίνησε επιχείρηση κατά του σχεδίου πολιορκίας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, επιβάλλει στην Τουρκία την ευθύνη για την προώθηση του ζητήματος της αναγνώρισης του κομματιού αυτού.

Η Τουρκία πρέπει να πολεμήσει σε ένα ολοκληρωμένο μέτωπο ενάντια στο ΝΑΤΟ για τη δική της ασφάλεια. Θα πρέπει να εισαχθεί το θέμα της αναγνώρισης της ΤΔΒΚ».

Η διαφορά μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής διπλωματίας σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία φαίνεται τώρα, καθώς μετά την ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο και τη διευκόλυνση μεταφοράς στρατιωτικού υλικού μέσω της Αλεξανδρούπολης, η Μόσχα περνά στην αντεπίθεση πραγματοποιώντας βήματα προς αναγνώριση των κατεχομένων.

πηγη