GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Όλοι κόπτονται για την ελευθερία του λόγου! Μασκ-αράδες και τιτι-βυσματίες οι νέες φυλές της αντιπαράθεσης

Το χρήμα πάνω από τις ελευθερίες: Το Twitter εξερευνώντας μια πώληση θα έκανε την ελευθερία του λόγου μεταγενέστερη σκέψη Κλιμακώνεται η ...


Το χρήμα πάνω από τις ελευθερίες: Το Twitter εξερευνώντας μια πώληση θα έκανε την ελευθερία του λόγου μεταγενέστερη σκέψη

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Έλον Μασκ-Twitter μετά την αγορά μετοχών του πρώτου στην εταιρεία και τα σχέδιά του για αυξημένη επιρροή στο στρατηγικό πλάνο, στο πλαίσιο της προσωπικής του εκστρατείας υπέρ της ελευθερίας του λόγου.

Οι διευθυντές του διοικητικού συμβουλίου της Twitter Inc (TWTR.N) μπορούν να στηριχθούν στις ανησυχίες για την τύχη της πλατφόρμας κοινωνικών μέσων υπό τον Έλον Μασκ για να τον αποκρούσουν, αλλά εάν αποφασίσουν να διερευνήσουν μια πώληση, η τιμή θα υπερισχύσει όλων των άλλων εκτιμήσεων, είπαν ειδικοί στην εταιρική διακυβέρνηση.

Η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο έλαβε μια "καλύτερη και τελική" προσφορά 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Μασκ την περασμένη εβδομάδα, την οποία ακόμη εξετάζει.

Ο Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla Inc (TSLA.O), είπε ότι θέλει να κάνει το Twitter μια «αρένα για την ελευθερία του λόγου», επευφημώντας τους επικριτές του Twitter που παραπονιούνται για λογοκρισία, ανησυχώντας όσους ανησυχούν για τη ρητορική μίσους και τον εκφοβισμό, αναφέρει το Reuters.

Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter αναμένεται να απορρίψει την προσφορά του Μασκ ως πολύ χαμηλή έως τις 28 Απριλίου, όταν έχει προγραμματιστεί να αναφέρει τα κέρδη του πρώτου τριμήνου, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Ακόμη και αν οι τραπεζίτες του Twitter δήλωσαν ότι η προσφορά ήταν δίκαιη, οι διευθυντές του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας έχουν ευρεία ελευθερία να την απορρίψουν εάν πίστευαν ότι η πλατφόρμα ήταν καλύτερη με την τρέχουσα στρατηγική περιεχομένου της, δήλωσαν δικηγόροι και καθηγητές εταιρικής διακυβέρνησης.

Αυτό θα άλλαζε, ωστόσο, εάν το διοικητικό συμβούλιο του Twitter αποφάσιζε να διερευνήσει μια πώληση, είτε επειδή έλαβε περισσότερες προσφορές είτε επειδή αποφάσιζε να ζητήσει προσφορές εξαγοράς, είπαν αυτοί οι ειδικοί.

Το εταιρικό δίκαιο στο Ντέλαγουερ, όπου είναι ενσωματωμένο το Twitter, υπαγορεύει ότι μόλις μια εταιρεία ξεκινήσει μια διαδικασία πώλησης, η εξασφάλιση της πιο προσοδοφόρας συμφωνίας για τους μετόχους γίνεται το κύριο μέλημα.

Οι διευθυντές του διοικητικού συμβουλίου δεν επιτρέπεται να συνυπολογίσουν τι θα συνέβαινε στην εταιρεία στις συζητήσεις τους εάν οι υφιστάμενοι μέτοχοι πραγματοποιήσουν εξαργύρωση.

«Όλη αυτή η κουλτούρα, ο λόγος και η δημοκρατία παραμερίζονται γιατί αυτό δεν πρόκειται να ωφελήσει πλέον τους μετόχους», δήλωσε η Ann Lipton, καθηγήτρια στη Νομική Σχολή Tulane.

Οι εκπρόσωποι του Twitter και του Μασκ δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

Ως έχει, οι διευθυντές του διοικητικού συμβουλίου έχουν νομικά ευρεία διακριτική ευχέρεια για το πώς να χειριστούν την προσφορά του Μασκ.

Οι διευθυντές μπορούν να αρνηθούν να συνεργαστούν με τον Μασκ εάν πιστεύουν ότι οι πολιτικές περιεχομένου και η κουλτούρα της εταιρείας εξυπηρετούν καλύτερα τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των επενδυτών της, δήλωσε ο Brian Quinn, καθηγητής στο Boston College Law School.

«Αν πιστεύουν ότι ο Μασκ θα μετατρέψει το Twitter σε ένα τοπίο κόλασης για την ελεύθερη ομιλία, αυτό είναι επαρκής δικαιολογία», είπε ο Κουίν.

Το αν το Twitter θα αποφασίσει να διερευνήσει μια πώληση θα εξαρτηθεί πιθανότατα από το αν θα λάβει ελκυστικές και αξιόπιστες προσφορές τις επόμενες ημέρες.

Η εταιρεία ιδιωτικών μετοχών Thoma Bravo LP επικοινώνησε με το Twitter την περασμένη εβδομάδα για να εκφράσει ενδιαφέρον για τη σύνταξη μιας προσφοράς που θα αμφισβητούσε τον Μασκ, αλλά δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι μια τέτοια προσφορά θα υλοποιηθεί, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Πηγές ανέφεραν επίσης ότι άλλες εταιρείες εξαγοράς ήρθαν από τότε σε επαφή με το Twitter για να δηλώσουν το ενδιαφέρον εξαγοράς τους.

Σε αντίθεση με τους ομοτίμους του Snap Inc (SNAP.N) και τον ιδιοκτήτη του Facebook Meta Platforms Inc (FB.O), το Twitter δεν ελέγχεται από ιδρυτές με μετοχές υπερψήφισης που μπορούν να καταρρίψουν μια συμφωνία ακόμα κι αν υπάρχουν βιώσιμες και προσοδοφόρες προσφορές στο τραπέζι.

Το Twitter υιοθέτησε ένα χάπι με δηλητήριο την περασμένη εβδομάδα για να αποτρέψει τον Μασκ, ο οποίος έχει συγκεντρώσει μερίδιο στην εταιρεία άνω του 9%, από το να αυξήσει το μερίδιό του σε περισσότερο από 15% χωρίς να διαπραγματευτεί συμφωνία με το διοικητικό συμβούλιο του.

Προσθέτοντας την ευπάθειά του, το Twitter δεν έχει δημιουργήσει μια δομή που να διέπει τον συντονισμό της πλατφόρμας του που θα επιβίωνε υπό νέα ιδιοκτησία.

Για παράδειγμα, δεν έχει δημιουργήσει επίσημη διαδικασία για έναν ανεξάρτητο διαιτητή να επανεξετάσει τις αποφάσεις του, αν και οι χρήστες του μπορούν να προσφύγουν στην εταιρεία εάν ο λογαριασμός τους κλειδωθεί ή ανασταλεί.

Η Meta, από την άλλη πλευρά, έχει δημιουργήσει ένα εξωτερικό Εποπτικό Συμβούλιο, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να ασκήσουν έφεση κατά των αποφάσεων του Facebook να αφαιρέσουν ή να περιορίσουν συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Οι αποφάσεις του Εποπτικού Συμβουλίου είναι δεσμευτικές.

Το Twitter θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αντιδράσεις από ορισμένους από τους μετόχους του εάν δεν διερευνήσει μια πώληση, συμπεριλαμβανομένου του Μασκ, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι θέλει οι μέτοχοι της εταιρείας να έχουν λόγο, ανεξάρτητα από το τι πιστεύει το διοικητικό συμβούλιο.

Ο Μασκ θα μπορούσε να αμφισβητήσει το διοικητικό συμβούλιο στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της εταιρείας το 2023, προτείνοντας τη δική του λίστα υποψηφίων και, εάν πετύχει, να αναγκάσει την εταιρεία να διερευνήσει μια πώληση.

Αν το Twitter δεν αποφασίσει να διερευνήσει μια πώληση, μπορεί να συνεχίσει να προσέχει τα συμφέροντα των ενδιαφερομένων πέραν των μετόχων, όπως οι χρήστες και οι υπάλληλοί του, λένε ειδικοί στην εταιρική διακυβέρνηση.


πηγη