GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

ΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ» ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΒΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ: ΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ» ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Η κύρια κυβερνητική υπηρεσία που χρησιμοποιεί ο Τούρκος πρ...


ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΒΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ:
ΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ» ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Η κύρια κυβερνητική υπηρεσία που χρησιμοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος για την αξιολόγηση και τον συντονισμό της εθνικής ασφαλείας και της εξωτερικής πολιτικής είναι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας MGK (Milli Güvenlik Kurulu).
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας λειτουργεί επίσημα ως συμβουλευτικό όργανο, αλλά στην πραγματικότητα λειτουργεί ως σκιώδης κυβέρνηση με τις στρατιωτικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες πληροφοριών να κυριαρχούν στις πολιτικές.
Το MGK αναπτύσσει σε βάθος δεκαετιών την εξωτερική πολιτική και πολιτική εθνικής ασφαλείας, αυτή η πολιτική εκφράζεται στο Έγγραφο Πολιτικής Εθνικής Ασφαλείας MGSB (Milli Güvenlik Siyaseti Bilgisi).
Το MGSB είναι κοινώς γνωστό ως το «Κόκκινο Βιβλίο» (Kırmızı Kitap), θεωρείται άκρως εμπιστευτικό έγγραφο και ενημερώνεται μια ή δυο φορές την δεκαετία.

Από το 2002 ο Ερντογάν και το κόμμα του ΑΚΡ κυβερνούν την Τουρκία.
Ο Ερντογάν ήταν πρωθυπουργός την περίοδο 2002-2014, πρόεδρος υπό κοινοβουλευτικό σύστημα την περίοδο 2014-2017 και τελικά πρόεδρος υπό ένα πλήρες εκτελεστικό προεδρικό σύστημα από το 2017.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είναι ο εμπνευστής του δόγματος «Στρατηγικό Βάθος», ήταν σύμβουλος του Ερντογάν έως το 2009 όταν έγινε υπουργός των Εξωτερικών της Τουρκίας. Όταν το 2014 ο Ερντογάν έγινε.....

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην ιστοσελίδα: istos.net.gr.


.