GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η Γερμανία ανακαινίζει καταφύγια και ψάχνει για νέα

Στη Γερμανία δεν υπάρχει κανένα δημόσιο λειτουργικό καταφύγιο για την πολιτική προστασία. Μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, οι Γε...

Στη Γερμανία δεν υπάρχει κανένα δημόσιο λειτουργικό καταφύγιο για την πολιτική προστασία.

Μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, οι Γερμανοί άρχισαν να ανησυχούν εάν η χώρα διαθέτει λειτουργικά καταφύγια για την προστασία των πολιτών της σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει σημάνει συναγερμό σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα μέχρι και τις 23 Φεβρουαρίου οι μυστικές υπηρεσίες ισχυρών χωρών προειδοποιούσαν για πόλεμο στην Ευρώπη.

Όμως αυτό δεν εμπόδισε το Ομοσπονδιακό Ίδρυμα Αξιοποίησης Ακινήτων που υπόκειται στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, να στείλει σε επενδυτές μια σειρά από προσφορές, καθόλου συνηθισμένες. 

Στην έκθεση που βρίσκεται στη διάθεση της Süddeutsche Zeitung, γίνονταν αναφορά σε «υπέργεια μπούνκερ σε καλή θέση που μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικούς χώρους διαβίωσης», προς πώληση.

Ο πόλεμος άλλαξε την κατάσταση

Λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη άλλαξε άρδην και η διαδικασία αξιοποίησης μπούνκερ πάγωσε, σύμφωνα με το dw.com.

Βλέποντας τους Ουκρανούς να τρέχουν στα καταφύγια για να σωθούν, οι Γερμανοί άρχισαν να ανησυχούν και τέθηκε το ερώτημα ,εάν η χώρα διαθέτει λειτουργικά καταφύγια για την προστασία των πολιτών της σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Στη Γερμανία δεν υπάρχει κανένα δημόσιο λειτουργικό καταφύγιο

Η διαδικασία εκποίησης καταφυγίων πάγωσε. Για να έρθει στις αρχές Μαρτίου η διαπίστωση ότι στη Γερμανία δεν υπάρχει κανένα δημόσιο λειτουργικό καταφύγιο για την πολιτική προστασία.

Έτσι το Βερολίνο ξεκίνησε διαδικασία αξιολόγησης καταφυγίων που θα μπορούσε να επανεργοποιήσει. Η δυσκολία του εγχειρήματος φαίνεται ιδιαίτερα στο μπούνκερ Α 10 της πόλης Σβάινφουρτ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πολιτική αλλαγής χρήσης των περίπου 2.000 μπούνκερ και καταφυγίων στο δυτικό τμήμα της Γερμανίας ήταν απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών ήδη από το 2007 υπό τον τότε υπουργό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λόγω «αλλαγής σεναρίων για απειλές».

Τα χρόνια που προηγήθηκαν καμιά υπηρεσία δεν θεωρούσε σκόπιμο να επενδύσει χρήματα.

Όλοι αυτοί οι προβληματισμοί μπαίνουν τώρα σε δεύτερη μοίρα, ο φόβος να γίνει η Ευρώπη και η Γερμανία στρατιωτικός στόχος της Ρωσίας έχει ωθήσει τις ομοσπονδιακές και τοπικές υπηρεσίες να επενδύσουν περισσότερο για την πολιτική προστασία και να σταματήσουν την αλλαγή χρήσης ή την αποσυναρμολόγηση προστατευτικών εγκαταστάσεων σε υφιστάμενα καταφύγια.

πηγη