GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Πούτιν σε Γκουτιέρες: Σας παραπλάνησαν - Οι άμαχοι του Azovstal μπορούν να φύγουν

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συναντήθηκε με τον Πούτιν στη Μόσχα Λειτουργούν ρωσικοί ανθρωπιστικοί διάδρομοι από τη Μαρ...


Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συναντήθηκε με τον Πούτιν στη Μόσχα

Λειτουργούν ρωσικοί ανθρωπιστικοί διάδρομοι από τη Μαριούπολη, 130-140 χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν από την πόλη μέσω αυτών.

Αυτό δήλωσε την Τρίτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

"Λέτε ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι της Ρωσίας δεν λειτουργούν.

Κύριε Γενικέ Γραμματέα, παραπλανηθήκατε: αυτοί οι διάδρομοι λειτουργούν", είπε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 130-140 χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν από τη Μαριούπολη με τη βοήθεια της Ρωσίας. "Και μπορούν να πάνε οπουδήποτε: κάποιος θέλει στη Ρωσία, κάποιος θέλει στην Ουκρανία.

Οπουδήποτε!

Δεν τους κρατάμε, παρέχουμε κάθε είδους βοήθεια και υποστήριξη", είπε ο πρόεδρος.

Ο Ρώσος ηγέτης επεσήμανε ότι «οι άμαχοι -αν υπάρχουν- στην επικράτεια του Azovstal μπορούν να κάνουν το ίδιο. «Το παράδειγμα μιας πολιτισμένης στάσης απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους είναι προφανές», τόνισε ο Πούτιν.

Τι είπε ο Γραμματέας του ΟΗΕ 

Ο ΟΗΕ, μαζί με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), είναι έτοιμοι να εγγυηθούν την απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη προς τις κατευθύνσεις που επιλέγουν.

Αυτό δήλωσε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

"Όσο για τη Μαριούπολη, μια πολύ μεγάλη περιοχή έχει καταστραφεί, αλλά πολλοί άνθρωποι παραμένουν εκεί σε δύσκολη κατάσταση. Θέλουν να φύγουν από την πόλη. Κάποιος θέλει να πάει στη Ρωσική Ομοσπονδία, κάποιος θέλει να πάει στην περιοχή που ελέγχεται από τους Ουκρανούς, θα είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλους τους πόρους μας για να συνεργαστούμε με τις αρχές της Ρωσίας και της Ουκρανίας για να δημιουργήσουμε αυτή την ευκαιρία, να εγγυηθούμε την εκκένωση αυτών των προσώπων", είπε.

«Θα είναι μια μακρύτερη διαδικασία, πρέπει να καθιερώσουμε συγκεκριμένες μορφές συνεργασίας, αλλά μας ενδιαφέρει αυτό», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.

Ο Γενικός Γραμματέας επανέλαβε την πρόταση για σύσταση Ομάδας Επαφής του ΟΗΕ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας για την οργάνωση ανθρωπιστικών διαδρόμων.

"Αντιμετωπίζουμε μια σειρά από καταστάσεις όπου η Ρωσία ανακοινώνει τη δημιουργία ενός διαδρόμου, η Ουκρανία ανακοινώνει τη δημιουργία ενός άλλου διαδρόμου.

Η κατάσταση είναι τέτοια που αυτό δεν εφαρμόζεται στην πράξη", δήλωσε ο Γκουτέρες την Τρίτη. "Ως εκ τούτου, προτείνουμε να δημιουργήστε μια ανθρωπιστική Ομάδα Επαφής στην οποία τα Ηνωμένα Έθνη, η Ρωσία και η Ουκρανία θα μπορούν να συζητήσουν την κατάσταση από κοινού, ώστε αυτοί οι διάδρομοι να είναι πραγματικά αποτελεσματικοί, ώστε κανείς να μην έχει πρόσχημα για να αποφύγει τη δημιουργία αυτών των διαδρόμων».


πηγη