GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2022 το Ισραήλ κάνει πρόβες για χτυπήματα στο Ιράν, ενώ οι Σαουδάραβες παρατηρούν

Δύο στοιχεία ξεχωρίζουν σε σχέση με τις προηγούμενες ασκήσεις Την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022 ξεκίνησε όπως έχουμε ξαναγράψει η Πολυεθνική Διακλ...

Δύο στοιχεία ξεχωρίζουν σε σχέση με τις προηγούμενες ασκήσεις

Την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022 ξεκίνησε όπως έχουμε ξαναγράψει η Πολυεθνική Διακλαδική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» και η Διεθνής Άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «ΩΡΙΩΝ 22», με την συμμετοχή προσωπικού και μέσων τόσο των Ελληνικών όσο και ξένων Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και εκτέλεση ρεαλιστικών και ιδιαίτερα απαιτητικών σεναρίων.

Στην Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 22» εκτός από της ήδη συμμετέχουσες Δυνάμεις, συμμετέχει επιπλέον το Αεροπλανοφόρο USS HARRY S. TRUMAΝ των ΗΠΑ, με Μαχητικά Αεροσκάφη FA-18, EA-18, καθώς και Αεροσκάφος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (Airborne Early Warning – AEW) E2D Hawkeye.

Η Αθήνα υποδέχεται στρατιωτικά αποσπάσματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Σλοβενία.

Η άσκηση, στην οποία συμμετέχουν επίσης παρατηρητές από περισσότερες από 10 άλλες χώρες, θα δώσει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να συνεργαστούν με δυνάμεις εταίρους και να βελτιώσουν την ικανότητά τους να εντοπίζουν και να πλήττουν εναέριους, επίγειους και θαλάσσιους στόχους.



Ενώ η φετινή άσκηση είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με την περσινή, δύο στοιχεία ξεχωρίζουν. Πρώτον, η Σαουδική Αραβία στέλνει παρατηρητές για πρώτη φορά δημόσια στην άσκηση. Δεύτερον, το Ισραήλ χρησιμοποιεί τον Ηνίοχο 2022 για να προβάρει ορισμένες από τις δυνατότητες μάχης που θα χρειαζόταν για να διεξάγει πλήγματα κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, σύμφωνα με το realcleardefense.com.

Η ετήσια στρατιωτική άσκηση Ηνίοχος, της οποίας ηγείται η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, διεξάγεται φέτος από τις 28 Μαρτίου έως τις 7 Απριλίου. Η άσκηση παρέχει στις συμμετέχουσες αεροπορικές δυνάμεις την ευκαιρία να εξασκηθούν στην προηγμένη ενοποίηση αέρα-εδάφους-θαλάσσης σε αυτό που η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αποκαλεί "ένα από τα μεγαλύτερα πεδία ασκήσεων στην Ευρώπη".

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Αεροπορικές Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης (USAFE) έστειλαν F-15E Strike Eagles από την 48η Πτέρυγα Μάχης που εδρεύει στην αεροπορική βάση Lakenheath του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η πολυπλοκότητα της άσκησης Iniochos και ο μεγάλος χώρος εκπαίδευσης επιτρέπουν στους Αμερικανούς πιλότους να εκπληρώσουν σημαντικές ετήσιες απαιτήσεις εκπαίδευσης.

Εκτός από τα F-15E, η USAFE έστειλε κοινούς ελεγκτές τερματικής επίθεσης ή JTAC από την 4η Ομάδα Επιχειρήσεων Αεροπορικής Υποστήριξης και ένα στοιχείο της 52ης Πτέρυγας Μαχητικών Πληροφοριών που σταθμεύει στην αεροπορική βάση Spangdahlem στη Γερμανία. Η USAFE έστειλε επίσης ένα MQ-9 Reaper που σταθμεύει στην Ιταλία.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν επίσης το γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος Rafale και το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης στον αέρα, το ιταλικό μαχητικό αεροσκάφος Tornado, το εκπαιδευτικό αεροσκάφος PC-9 της Σλοβενίας και το κυπριακό ελικόπτερο AW139. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, έστειλε το F-16, το αεροσκάφος επιτήρησης G550 και το αεροσκάφος ανεφοδιασμού Boeing 707.

Ο κατάλογος των χωρών που έστειλαν παρατηρητές είναι εξίσου εύρωστος. Περιλαμβάνουν την Αλβανία, την Αυστρία, τον Καναδά, την Κροατία, την Αίγυπτο, την Ινδία, το Κουβέιτ, το Μαρόκο, τα Σκοπια, το Ηνωμένο Βασίλειο - και τη Σαουδική Αραβία.

Σε αντίθεση με το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία συνήψαν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ το 2020 στο πλαίσιο των συμφωνιών του Αβραάμ που μεσολάβησαν οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να μην έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Αυτό καθιστά την απόφαση του Ριάντ να παρακολουθήσει δημοσίως την άσκηση Ηνίοχος αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συμμετέχουν και φέτος.

Η Σαουδική Αραβία αναγνωρίζει ολοένα και περισσότερο δημόσια αυτό που έχει από καιρό κατανοήσει ιδιωτικά: Η Τεχεράνη και οι τρομοκράτες εντολοδόχοι της -όχι το Ισραήλ- αποτελούν την πραγματική απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, αναφέρει η ιστοσελίδα. 

Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Ριάντ ήταν πρόθυμο να βάλει ισραηλινά και σαουδαραβικά μαχητικά αεροσκάφη να συνοδεύσουν (αν και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές) ένα βομβαρδιστικό B-1B Lancer της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας σε αποστολή περιπολίας που περιέπλευσε την αραβική χερσόνησο τον Οκτώβριο του 2021.

Νωρίτερα φέτος, η κοινή σαουδαραβική-ισραηλινή αντίληψη για την ιρανική απειλή μπορεί επίσης να παρακίνησε τόσο το Ισραήλ όσο και τη Σαουδική Αραβία να συμμετάσχουν στη Διεθνή Ναυτική Άσκηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη ναυτική άσκηση της Μέσης Ανατολής.

Όσο περισσότερο το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Άραβες εταίροι του διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις από κοινού, τόσο περισσότερο μπορούν να ενισχύσουν την ετοιμότητα των επιμέρους δυνάμεών τους, να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με τις απειλές και να αναπτύξουν κοινές βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών ομάδων που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη και θέτουν σε κίνδυνο Ισραηλινούς, Αμερικανούς και Άραβες, προσθέτει το άρθρο.

 Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς το Ιράν και οι πληρεξούσιοι του έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους τελευταίους μήνες, από μη επανδρωμένα αεροσκάφη που στοχεύουν το Ισραήλ μέχρι πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές της Σαουδικής Αραβίας και επιθέσεις σε πλοία στη θάλασσα. Στην πραγματικότητα, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούτι μόλις πραγματοποίησαν επίθεση τριών εβδομάδων κατά της Σαουδικής Αραβίας, αποδεικνύοντας τον κίνδυνο που αποτελεί η Τεχεράνη για την περιφερειακή σταθερότητα.

Το δεύτερο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της άσκησης Ηνίοχος σχετίζεται επίσης με το Ιράν. Καθώς η Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη φαίνεται να βρίσκονται κοντά σε μια νέα πυρηνική συμφωνία που πολλοί ανησυχούν ότι θα παρέχει στο Ιράν μια υπομονετική πορεία προς την ικανότητα πυρηνικών όπλων, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας παραμένουν επικεντρωμένες στην οικοδόμηση της ικανότητας να χτυπήσουν με επιτυχία το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αν χρειαστεί.

Ο Ηνίοχος παρέχει την ευκαιρία να γίνει ακριβώς αυτό. Η απόσταση από το Ισραήλ στην Ελλάδα είναι περίπου ισοδύναμη με την απόσταση από το Ισραήλ στο Ιράν. Με την αποστολή του F-16, του αεροσκάφους επιτήρησης G550 και του αεροσκάφους ανεφοδιασμού 707 στον Ηνίοχο 2022, το Ισραήλ αποκτά μια πολύτιμη ευκαιρία να εξασκηθεί στη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών μεγάλου βεληνεκούς που απαιτούν υποστήριξη με εναέριο ανεφοδιασμό.

Όταν το Ισραήλ ακονίζει και επιδεικνύει αυτή την ικανότητα, στέλνει ένα θετικό αποτρεπτικό μήνυμα στην Τεχεράνη που υποστηρίζει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και προάγει την περιφερειακή ασφάλεια.

Έτσι, ενώ η φετινή άσκηση Ηνίοχος μπορεί να φαίνεται σχετικά τετριμμένη επιφανειακά, μια προσεκτική εξέταση αποκαλύπτει την αυξανόμενη ανησυχία της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ σχετικά με το Ιράν, καθώς και μια ανανεωμένη αποφασιστικότητα για τη διατήρηση της στρατιωτικής ετοιμότητας.

πηγη