GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Αεροναυτική Task Force του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα - Η Τουρκία παζαρεύει την παρουσία της ζητώντας “ ελληνικά ανταλλάγματα”;

Σε κίνδυνο Ελλάδα, Αιγαίο, Α.Μεσόγειο από τα υπόγεια παζάρια Τουρκίας-ΗΠΑ;-Κρίσιμη η αυριανή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν Επικίνδυνα σχέδ...


Σε κίνδυνο Ελλάδα, Αιγαίο, Α.Μεσόγειο από τα υπόγεια παζάρια Τουρκίας-ΗΠΑ;-Κρίσιμη η αυριανή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Επικίνδυνα σχέδια για την παγκόσμια ειρήνη έχουμε στην περιοχή της Μαύρης θάλασσας, αφού η Ρωσία επεκτείνει το ναυτικό αποκλεισμό της Ουκρανίας, ενώ το ΝΑΤΟ ετοιμάζει πυρετωδώς μια αεροναυτική Task Force, για να απαντήσει στην Μόσχα.

Καίριος παράγοντας σε αυτήν την τρομερή νατοϊκή δύναμη θα είναι η συμμετοχή ή όχι της Τουρκίας, για αυτό και οι απανωτές δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ πει “ συμμετοχής” όλων τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς και στην προσφορά αμυντικής  βοήθειας στους Ουκρανούς.

Την είδηση μας την αποκάλυψε ο Τούρκος Αντιστράτηγος ε.α.  Fahri Erenel, ο οποίος αναφέρει ότι “η θέση της Τουρκίας είναι κρίσιμη ειδικά αυτήν την περίοδο

«Πιστεύω ότι η γεωστρατηγική προτεραιότητα της Τουρκίας, η οποία βρίσκεται σε πτώση, θα αυξηθεί ξανά, τόσο στα μάτια της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στο ΝΑΤΟ, και ότι η θέση της Τουρκίας, θα αναβαθμιστεί όπως την εποχή του Ψυχρού Πολέμου θα γίνει ξανά ακραίο σύνορο της συμμαχίας.

Υπάρχει τώρα αυτό που ονομάζουμε task force της Μαύρης Θάλασσας που προσπαθεί να δημιουργήσει το ΝΑΤΟ.Μέχρι στιγμής, η Τουρκία δεν το βλέπει θετικά, λαμβάνοντας υπόψη την ισορροπία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ωστόσο, η συμμαχία, δεν θα είναι ποτέ δυνατό να είναι αποτελεσματική στη Μαύρη Θάλασσα χωρίς την παρουσία της Τουρκίας….στην διάρθρωση αυτού του θέματος.

Ως εκ τούτου, σε αυτή τη διαδικασία, η σημασία της Τουρκίας από κάθε άποψη, τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά, έχει αυξηθεί.

Νομίζω ότι η συνθήκη του Μοντρέ έχει αυξήσει ακόμα πιο πολύ τη σημασία της χώρας μας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει την Τουρκία σε αυτές τις δύο πτυχές, αφού απειλείται η ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας, ενώ ενέχονται και οικονομικοί κίνδυνοι.

Ωστόσο, το να γίνουμε ξανά χώρα-κλειδί ενισχύουμε την θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ», τονίζει ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Έτερο τουρκικό παζάρι η συνθήκη του Μοντρέ και  τα Στενά του Βοσπόρου

“Μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι κυρώσεις κατά της Μόσχας ήρθαν η μία μετά την άλλη. Πολλές χώρες έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους. Δεκάδες άνθρωποι, από ολιγάρχες μέχρι πολιτικούς, μπήκαν στη λίστα κυρώσεων.

Η διαδρομή των εμπορικών οδών άλλαξε. Καθορίστηκαν νέες γραμμές. Η Τουρκία έρχεται φυσικά στο προσκήνιο στη διαδικασία. Γιατί η γεωγραφική θέση της Τουρκίας αυξάνει τη στρατηγική της σημασία”, δηλώνει ο Τούρκος συνταξιούχος Πρέσβης Mithat Rende.

"Παρ' όλες τις δυσκολίες, η Μαύρη Θάλασσα παρέμεινε σε ειρήνη για 86 χρόνια μέσω της συνθήκης του Μοντρέ, της οποίας είμαστε αυτοί που την εφαρμόζουμε.

Τώρα, η Τουρκία έχει μια τέτοια ευθύνη. Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ουκρανία ή τη Ρωσία, φυσικά. Όλα αυτά έχουν εκτιμηθεί.

Η Ρωσία καλύπτει σχεδόν το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη. Οι κυρώσεις κατά της Μόσχας φέρνουν επίσης εναλλακτικές οδούς ενέργειας.

Στην προκειμένη περίπτωση, η χώρα που ξεχωρίζει στη μεταφορά φυσικού αερίου είναι αναμφίβολα η Τουρκία.

Πιστεύω ότι το αέριο του Ιράν και του Ιράκ που θα περάσει από την Τουρκία και θα είναι μια εναλλακτική λύση για την Ευρώπη.

Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να αγοράσει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, η ΕΕ πρέπει να το προμηθευτεί από  άλλες πηγές.

Η σημασία των αγωγών που διέρχονται από την Τουρκία αυξάνεται σταδιακά. Ίσως στο μέλλον, η μεταφορά ιρακινού και ιρανικού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, να φέρει με κάποιο τρόπο ειρήνη της δύσης με το Ιράν. Η χώρα αυτή έχει  τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και κατέχει τη δεύτερη θέση στον κόσμο", κατέληξε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Όπως λοιπόν γίνεται κατανοητό η Τουρκία, μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, έχει ξεκινήσει ένα τεράστιο διπλωματικό και πολιτικό αγώνα, για να πάρει ηγετική θέση στα όποια ενεργειακά, στρατιωτικά και άλλα σχέδια της δύσης στην περιοχή.

Σε αυτό το παζάρι και το αλισβερίσι, υπάρχει κίνδυνος για την Ελλάδα, αφού είναι γνωστό τι ακριβώς διεκδικούν οι Τούρκοι σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο. Η αυριανή συνάντηση του Κ.Μητσοτάκη και του Ερντογάν θα είναι κρίσιμη, όπως και το τηλεφώνημα Μπάιντεν και Ερντογάν χθες.   

Δεν αργήσει όμως η στιγμή που ο Ερντογάν, ή ο επόμενος Τούρκος ηγέτης, λάβει ξεκάθαρα φιλοδυτική στάση, και τότε η η Ρωσία θελήσει να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα, την έως τώρα “συμπεριφορά” της Άγκυρας στην περιοχή.

πηγη