GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ - Το μήνυμα στη Ρωσία και η προειδοποίηση στην Κίνα

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ θα εξοπλίσει την Ουκρανία με σημαντικές δυνάμεις drone, αντιπυραυλικά συστήματα και με ανθρωπ...


Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ θα εξοπλίσει την Ουκρανία με σημαντικές δυνάμεις drone, αντιπυραυλικά συστήματα και με ανθρωπιστική βοήθεια - Συναγερμός για το ενδεχόμενο πυρηνικής, χημικής ή βιολογικής επίθεσης - Κάλεσε την Κίνα να μην στηρίζει τις πολεμικές προσπάθειες στη Ρωσία

Σε συναγερμό για το ενδεχόμενο πυρηνικής, χημικής ή βιολογικής επίθεσης τίθεται το ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο ΓΓ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, που πρόσθεσε επίσης ότι οι ηγέτες, κατά τη Σύνοδο Κορυφής, συμφώνησαν για περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας, τόνισε ο ΓΓ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη Σύνοδο Κορυφής. 

Ο Στόλτενμπεργκ μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μεγάλη ενίσχυση των χωρών που βρίσκονται στο ανατολικό κομμάτι της Συμμαχίας.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι θα προστεθούν 40.000 στρατιώτες και θα ενισχυθεί η μεταφορά στρατευμάτων και αεροπορικών δυνάμεων από τον Βορρά προς τις μεσογειακές χώρες. «Μακροπρόθεσμα θα πρέπει να βρούμε λύση για να αντιμετωπίσουμε μια νέα κατάσταση ασφάλειας» πρόσθεσε.

Ειδικότερα, οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ αποφάσισαν την ανάπτυξη περισσότερων τζετ στον αέρα και την ενίσχυση της αντιπυραυλικής άμυνας.

Στη θάλασσα θα τοποθετηθούν πολλά μαχητικά πλοία και υποβρύχια σε μόνιμη βάση, ενώ θα ενισχυθούν οι γραμμές άμυνας και οι ομαδικές ασκήσεις, με στόχο να αυξηθεί η διαλειτουργικότητα και ο συγχρονισμός δυνάμεων.


Παροχή εξοπλισμού στην Ουκρανία

Οι ηγέτες αποφάσισαν να παρέχουν περαιτέρω υποστήριξη στην Ουκρανία. Ειδικότερα, θα εξοπλίσουν το Κίεβο με σημαντικές δυνάμεις σε drone, αντιπυραυλικά συστήματα, ενώ θα υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια και βοήθεια σε ζητήματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. 

Παράλληλα, ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ θα δώσει βοήθεια στο ζήτημα προστασίας έναντι ακτινολογικών ραδιενεργών, χημικών και βιολογικών όπλων. «Θα δώσουμε συσκευές προστασίας και συμβουλές, όπως και εξοπλισμό για την προστασία και τον έλεγχο χρήσεων» διευκρίνισε. 

«Έχουμε την ευθύνη να μην υπάρχει επιδείνωση του κινδύνου του πολέμου γιατί θα υπάρξουν περισσότερα θύματα σε όλο τον κόσμο. Θα υποστηρίξουμε όλα τα μέρη που βρίσκονται σε κίνδυνο να βρεθούν σε κίνδυνο, μεταξύ αυτών και η Γεωργία», πρόσθεσε. 

«Η Κίνα να μην υποστηρίζει τις προσπάθειες πολέμου στη Ρωσία»

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε επίσης ότι οι ηγέτες της Συμμαχίας «καλούν την Κίνα να μην υποστηρίζει τις προσπάθειες πολέμου στη Ρωσία και να μην παράσχει κανενός είδους στήριξη. Αντίθετα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα αμυντικά μέσα που διαθέτει εναντίον της Ρωσίας» για να υπάρξει διπλωματική λύση.

Παράλληλα, οι ηγέτες ενίσχυσαν τη δέσμευση του ΝΑΤο να ηγηθεί της πολιτικής ανοιχτών θυρών, σύμφωνα με το άρθρο 10.

«Το ΝΑΤΟ εδραίωσε τη Δημοκρατία σε όλη την Ευρώπη. Το περιβάλλον ασφάλειας πρέπει να συνεχιστεί μακροπρόθεσμα. Οποιαδήποτε απειλή θα μας βρει αντιμέτωπους. Οι ηγέτες θα διπλασιάσουν τις προσπάθειες, να ενισχύσουν τις αποφάσεις του 2014. Σήμερα, ανακοινώσαμε σημαντικές αυξήσεις στις δαπάνες για την άμυνα. Αυτές τις επικίνδυνες στιγμές, καιρούς, η αλληλεγγύη είναι πολύ σημαντική μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης» τόνισε.

«Φροντίζουμε να χτίσουμε την άμυνα μακροπρόθεσμα. Θα αυξήσουμε την παρουσία μας στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ και βέβαια οι ηγέτες θα προτείνουν εναλλακτικές λύσεις για την αναδιάρθρωση και εντατικοποίηση της παρουσίας μας. Αυτά θα γίνουν τον Ιούνιο. Αλλά είναι μακροπρόθεσμα σχέδια, γιατί ήδη γνωρίζουμε ότι η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία έχει αλλάξει το περιβάλλον ασφάλειας μακροπρόθεσμα. Είναι μία νέα πραγματικότητα, μια νέα κανονικότητα και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να βρει απάντηση μακροπρόθεσμα» επισήμανε.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να συστήσουν άλλες τέσσερις μονάδες μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία και προειδοποίησαν την Κίνα να μην υποστηρίξει τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ παρέτειναν τη θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ ως επικεφαλής της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας κατά ένα χρόνο, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

«Καθώς αντιμετωπίζουμε τη χειρότερη κρίση ασφαλείας σε μια γενιά, είμαστε ενωμένοι για να κρατήσουμε τη συμμαχία μας ισχυρή και τους λαούς μας ασφαλείς», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, που συνορεύει με τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ουγγαρία.

Η δήλωση των ηγετών του ΝΑΤΟ μετά το πέρας της Συνόδου

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ καταδικάζουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με τον πιο έντονο τρόπο, καθώς αποτελεί «τη σοβαρότερη απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες», σύμφωνα με την κοινή δήλωση της Συνόδου Κορυφής.

«Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια. Η επίθεσή της στα διεθνή πρότυπα κάνει τον κόσμο λιγότερο ασφαλή. Η κλιμακωτή ρητορική του προέδρου Πούτιν είναι ανεύθυνη και αποσταθεροποιητική» τονίζουν στη δήλωσή τους οι 30 Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, καλώντας τον Ρώσο πρόεδρο να σταματήσει αμέσως αυτόν τον πόλεμο και να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις από την Ουκρανία.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις καταστροφικές επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ατόμων που βρίσκονται σε ευάλωτες καταστάσεις. Θα συνεργαστούμε με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις παραβιάσεις του ανθρωπιστικού και διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου» τονίζουν στη δήλωσή τους οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ.

Προτρέπουν, επίσης, τη Ρωσία να επιτρέψει «την ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και ασφαλή διέλευση αμάχων και να επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη και σε άλλες πολιορκημένες πόλεις».

«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θέτουν σε κίνδυνο πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής» επισημαίνεται στη συνέχεια στη δήλωση και προστίθεται ότι «οποιαδήποτε χρήση χημικού ή βιολογικού όπλου από τη Ρωσία θα ήταν απαράδεκτη και θα είχε σοβαρές συνέπειες».

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η Ρωσία πρέπει να δείξει ότι λαμβάνει σοβαρά τις διαπραγματεύσεις, εφαρμόζοντας αμέσως μια κατάπαυση του πυρός. «Καλούμε τη Ρωσία να συμμετάσχει εποικοδομητικά σε αξιόπιστες διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, για να επιτύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα, ξεκινώντας από μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός και προχωρώντας προς την πλήρη απόσυρση των στρατευμάτων της από το ουκρανικό έδαφος. Η συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας, ενώ διεξάγονται συζητήσεις, είναι λυπηρή. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Ουκρανίας να επιτύχει την ειρήνη και εκείνες που αναλαμβάνονται διπλωματικά από τους Συμμάχους για να βαρύνουν τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου και την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου» αναφέρει η δήλωση.

Παράλληλα, οι χώρες του ΝΑΤΟ υπογραμμίζουν την αλληλεγγύη τους στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και στους «γενναίους» Ουκρανούς πολίτες, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξή τους στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ τονίζουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία και στο δικαίωμα της αυτοάμυνάς της και υπογραμμίζουν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν περαιτέρω «πολιτική και πρακτική υποστήριξη». «Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια σε τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια και η προστασία από απειλές χημικής, βιολογικής, ραδιολογικής και πυρηνικής φύσης» αναφέρουν στη δήλωση, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν περαιτέρω την υποστήριξη στην Ουκρανία, στη Σύνοδο του Απριλίου.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ υπογραμμίζουν την ενότητά τους απέναντι στη Ρωσία και δηλώνουν ότι παραμένουν αποφασισμένοι να διατηρήσουν συντονισμένη διεθνή πίεση στη Μόσχα, σε συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ.

Αναφορικά με την Κίνα, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δηλώνουν τα εξής: «Καλούμε όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, να υποστηρίξουν τη διεθνή τάξη, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, όπως κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να απόσχουν από την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας με οποιονδήποτε τρόπο, και να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που βοηθά τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις. Ανησυχούμε για τα πρόσφατα δημόσια σχόλια αξιωματούχων της Κίνας και την καλούμε να σταματήσει να ενισχύει τις ψευδείς αφηγήσεις του Κρεμλίνου, ιδίως για τον πόλεμο και το ΝΑΤΟ, και να προωθήσει μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης».

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν, επίσης την ανάπτυξη τεσσάρων επιπλέον πολυεθνικών ομάδων μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Επισημαίνουν, δε, ότι θα επιταχύνουν το μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ για μια πιο επικίνδυνη στρατηγική πραγματικότητα, μεταξύ άλλων μέσω της υιοθέτησης της επόμενης Στρατηγικής Αντίληψης στη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη.

«Υπό το πρίσμα της σοβαρότερης απειλής για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες, θα ενισχύσουμε επίσης σημαντικά τη μακροπρόθεσμη αποτρεπτική και αμυντική μας στάση και θα αναπτύξουμε περαιτέρω όλο το φάσμα των έτοιμων δυνάμεων και δυνατοτήτων που απαιτούνται για τη διατήρηση αξιόπιστης αποτροπής και άμυνας» τονίζεται στη δήλωση.

Τέλος, το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει την προσήλωσή του στις θεμελιώδεις αρχές του, επιβεβαιώνοντας την πολιτική «ανοιχτών θυρών», ενώ τονίζει ότι παρέχει υποστήριξη σε εταίρους που πλήττονται από ρωσικές απειλές και παρεμβάσεις. «Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε την ασφάλεια των συμμαχικών πληθυσμών μας και κάθε σπιθαμή συμμαχικής επικράτειας. Η δέσμευσή μας στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον είναι σιδερένια» καταλήγουν οι 30 Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.

protothema