GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ουκρανία: Χτύπησαν το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια - Υπό έλεγχο η φωτιά (βίντεο)

Υπό έλεγχο προς το παρόν η κατάσταση Στις φλόγες τυλίχθηκε τμήμα του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στη Ζαπορίζια (κεντρική Ουκρανία), ...


Υπό έλεγχο προς το παρόν η κατάσταση

Στις φλόγες τυλίχθηκε τμήμα του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στη Ζαπορίζια (κεντρική Ουκρανία), του μεγαλύτερου του είδους του στην Ευρώπη, σύμφωνα με όσα τόνισαν ο εκπρόσωπος της εγκατάστασης, ο Αντρίι Τουζ, και ο δήμαρχος της κοντινής πόλης Ενεργκοντάρ, ο Ντμίτρο Ορλόφ.

«Έπειτα από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, εκδηλώθηκε πυρκαγιά», ανέφερε ο Αντρίι Τουζ σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό της εγκατάστασης στην πλατφόρμα Telegram.



Σύμφωνα με τον Ντμίτρο Ορλόφ, στην περιοχή μαίνονται μάχες ανάμεσα σε ρωσικά στρατεύματα και ουκρανικές δυνάμεις και υπάρχουν απώλειες. Ο Ν.Ορλόφ δεν έδωσε λεπτομέρειες, ούτε κάποιον απολογισμό.

Νωρίτερα, οι ουκρανικές αρχές είχαν κάνει γνωστό πως ο ρωσικός Στρατός ενέτεινε την προσπάθειά του να καταλάβει την εγκατάσταση και ότι είχε αναπτύξει στην περιοχή πολλά άρματα μάχης.

Η πυρκαγιά στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, το μεγαλύτερο του είδους στην Ευρώπη, ξέσπασε σε κτίριο που χρησιμοποιείτο για εκπαίδευση των εργαζομένων, εκτός της περιμέτρου της εγκατάστασης, καθησύχασε η ουκρανική υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε σήμερα.

Το αντιληπτό επίπεδο ραδιενέργειας στον χώρο όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, παραμένει αμετάβλητο, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο εκπρόσωπο της ουκρανικής εγκατάστασης.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο εκπρόσωπο της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας, ανέφερε ακόμη ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε βρίσκεται εκτός της περιμέτρου της εγκατάστασης και ότι μια από τις μονάδες παραγωγής ενέργειας στον σταθμό τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Νωρίτερα, γινόταν λόγος για πλήγμα σε μονάδα και για φωτιά σε τμήμα της εγκατάστασης, ενώ Ουκρανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάστηκε, μίλησε για αυξημένο επίπεδο ραδιενέργειας στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

«Αμετάβλητο το επίπεδο ραδιενέργειας»

Το επίπεδο ραδιενέργειας στην εγκατάσταση, που μετράει έξι αντιδραστήρες και παρέχει μεγάλο μέρος του ηλεκτρισμού που καταναλώνει η χώρα, παραμένει αμετάβλητο, διαβεβαίωσε από τη δική του πλευρά ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), σύμφωνα με τον οποίο δεν χτυπήθηκε κανένας αντιδραστήρας.

Νωρίτερα, ο ΔΟΑΕ απηύθυνε επείγουσα έκκληση «να σταματήσει η χρήση βίας» στο πυρηνικό εργοστάσιο, προειδοποιώντας εναντίον «του πολύ σοβαρού κινδύνου εάν χτυπηθούν οι αντιδραστήρες».

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας πάντως ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πυροσβέστες μπόρεσαν να φθάσουν στον χώρο πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, όπου νωρίτερα εκδηλώθηκε πυρκαγιά εξαιτίας βομβαρδισμού των ρωσικών δυνάμεων.

«Επενέβησαν μονάδες για να σβήσουν τη φωτιά στο κτίριο εκπαίδευσης» εργαζόμενων στο εργοστάσιο, ανέφερε η υπηρεσία μέσω Facebook, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει αναφερθεί κανένα θύμα και ότι στην επιχείρηση συμμετέχουν 44 πυροσβέστες με 11 οχήματα.

πηγη