GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Θα έρθουν τρυπάνια στην Ελλάδα; Ο πόλεμος στην Ουκρανία ωθεί την ΕΕ στη Μεσόγειο για εξόρυξη υδρογονανθράκων

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βάζει την Ελλάδα στο κάδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εξόρυξη υδρογονανθράκων Σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου με ...

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βάζει την Ελλάδα στο κάδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εξόρυξη υδρογονανθράκων

Σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου με βάση τις αρχικές πληροφορίες, δε θα συμμετέχει ο Υπουργός Εξωτερικών, αναμένεται να γίνει εκτίμηση των νέων δεδομένων στην ενεργειακή αγορά μετά και τις οδηγίες της ΕΕ για απεξάρτηση από το Ρωσικό αέριο.

Όπως αναφέρουν πηγές, το ζήτημα των εξορύξεων υδρογονανθράκων, μπαίνει και πάλι στο κάδρο, όπως αναφέρει το indicator.gr.

Στη συνάντηση, με βάση πληροφορίες, θα βρεθούν ο υπουργός ενέργειας Κ. Σκρέκας και ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Α. Στεφάτος μαζί με αρμόδια στελέχη.

Υπενθυμίζεται ότι στην όλη υπόθεση του uprstream (εξορύξεων) λόγο έχει και το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς υπάρχει και η γεωπολιτική υφή του όλου θέματος.

Ειδικά στα νότια της Κρήτης, όπου και το περίφημο Τουρκολυβικό μνημόνιο, συχνά οδηγεί σε “δεύτερες” σκέψεις.



Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με επανειλημμένες δηλώσεις του έχει ταχθεί κατά των θαλάσσιων ερευνών και υπέρ της έμφασης σε πράσινες λύσεις ΑΠΕ με υπεράκτια αιολικά, που μέχρι στιγμής αναμένεται να αναπτυχθούν σε περιοχές εντός 6 ναυτικών μιλίων.

Με βάση πληροφορίες, πάντως, αναμένεται σήμερα να γίνει ενημέρωση και θα ενημερώσουν τον πρωθυπουργό για την πορεία του προγράμματος αξιοποίησης των ελληνικών υδρογονανθράκων χωρίς να αναμένονται αποφάσεις.

Στο μεταξύ στις 4 Φεβρουαρίου με ανακοίνωσή της η ΕΔΕΥ, με αφορμή την ολοκλήρωση γεωφυσικών ερευνών στο Ιόνιο κατέθετε τη σημασία του upstream. 

Όπως ανέφερε τότε, “η διεθνής εταιρεία πρόσκτησης και επεξεργασίας θαλάσσιων γεωφυσικών δεδομένων Shearwater ολοκλήρωσε σήμερα με επιτυχία γεωφυσικές έρευνες σε θαλάσσιο οικόπεδο στο Ιόνιο Πέλαγος.

Στόχος των ερευνών ήταν να αξιολογηθούν το μέγεθος και οι προοπτικές των δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας.

Οι έρευνες έλαβαν χώρα σε μια συγκυρία κατά την οποία το φυσικό αέριο βρίσκεται στην κορυφή της ενεργειακής ατζέντας της Ευρώπης εξαιτίας των ελλείψεων στην τροφοδοσία που έχουν οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να συμπεριληφθούν οι επενδύσεις σε φυσικό αέριο στη νέα ταξινομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως βιώσιμες «πράσινες» επενδύσεις που στηρίζουν τη στρατηγική απανθρακοποίησης της ΕΕ και την επίτευξη των κλιματικών και περιβαλλοντικών της στόχων.”

Μάλιστα ο κ. Αριστοφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥ -της εταιρείας που έχει την ευθύνη επίβλεψης για την ανάπτυξη του κλάδου Έρευνας και Παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα- καλωσόρισε την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών, δηλώνοντας ότι «πρόκειται για το πρώτο απτό βήμα μετά από περισσότερο από μισή δεκαετία προκειμένου να αποκτήσουμε σαφήνεια αναφορικά με τη δυνατότητα της Ελλάδας να αξιοποιήσει τα θαλάσσια αποθέματα φυσικού αερίου της».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, εκτέλεσαν τις έρευνες ακολουθώντας τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα, ξεπερνώντας ακόμα και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές».

Το επόμενο βήμα στη διαδικασία είναι η ανάλυση και αξιολόγηση των στοιχείων.

Από προηγούμενες μελέτες και εκτιμήσεις Ελλήνων και διεθνών αναλυτών έχει προκύψει ότι η δυνητική αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 250 δις. ευρώ, στηρίζοντας τη διαδικασία αντικατάστασης του άνθρακα από φυσικό αέριο στην ευρύτερη περιοχή και επιταχύνοντας τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό σύστημα χαμηλών ρύπων. 

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα της Ελλάδας (ΕΣΕΚ) προβλέπει σημαντική αύξηση στη χρήση φυσικού αερίου, αναδεικνύοντας τον ρόλο του φυσικού αερίου ως κρίσιμης τεχνολογίας-«γέφυρας» στις προσπάθειες οικοδόμησης ενός ενεργειακού συστήματος που θα κυριαρχείται από τεχνολογίες ΑΠΕ.

Η αναφορά της Αλ. Σδούκου

Υπενθυμίζεται ότι με δηλώσεις της πριν μερικές εβδομάδες, στα μέσα Φεβρουαρίου, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου, λίγες μέρες μετά τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων ΑΕ (ΕΔΕΥ ΑΕ) για δυνητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου αξίας 250 δισεκ. δολαρίων “ζέστανε” και πάλι το κλίμα για τις εξορύξεις.

Αναφερόμενη, ειδικά, στις κινήσεις ενεργειακής θωράκισης της χώρας μέσω της ανάδειξής της σε κόμβο διαμετακόμισης αλλά και παραγωγό η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου κατά την τοποθέτησή της στο ενεργειακό συνέδριο EGYPS 2022 που διεξήχθη αυτή την εβδομάδα στο Κάιρο σημείωσε ότι: «Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα και περισσότερη παραγωγή φυσικού αερίου, ως εργαλείο μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης μας από χώρες εκτός Ε.Ε. 

Παραμένουμε ανοιχτοί και πρόθυμοι να οικοδομήσουμε ισχυρότερες συμμαχίες με τους υπάρχοντες επενδυτές» τόνισε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την ανάγκη ενίσχυσης της διαδικασίας ερευνών για εξορύξεις (upstream) σημειώνοντας ότι η Ελλάδα, παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη, ειδικά στα βαθιά και εξαιρετικά βαθιά νερά της.

«Πρέπει, επίσης, να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι η διαρθρωτική αλλαγή του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος, η τρίτη που θα συμβεί από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης, θα προκύψει με την πάροδο των γενεών και οι συνέπειές της δεν μπορούν να προβλεφθούν πλήρως».

Συνεπώς, όπως είπε, σύμφωνα με το reporter.gr, χρειάζεται να επιδιωχθεί σταδιακά και με τον ρυθμό που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογική καινοτομία, ώστε να διασφαλιστεί ότι η μετάβαση αυτή δεν θα υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια.


πηγη