GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ρώσοι: Η Κίνα είναι σε “ενεργό εφεδρεία”-Την βοηθάμε να αναπτύξει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επίθεση πυραύλων

Η γραμμή εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου πρόκειται να κάνει ριζική ανατροπή Ο Αντρέι Σουσέντσοφ, Κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σχέσεων...


Η γραμμή εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου πρόκειται να κάνει ριζική ανατροπή

Ο Αντρέι Σουσέντσοφ, Κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο MGIMO του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών και Διευθυντής Προγράμματος της Λέσχης Valdai, ανήκει σε εκείνον τον στενό κύκλο νέων Ρώσων πολιτικών επιστημόνων, των οποίων οι αναλυτικοί υπολογισμοί, στο πρόσφατο παρελθόν, οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η γραμμή εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου πρόκειται να κάνει ριζική ανατροπή.

Ενδιαφέρον έχουν οι απόψεις του σχετικά με τις σινο-ρωσικές σχέσεις:

“Η Ρωσία βοηθά την Κίνα να αναπτύξει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επίθεση πυραύλων, όχι επειδή θεωρεί την Κίνα μικρό αδερφό, αλλά επειδή η ενίσχυση αυτής της συνιστώσας της κινεζικής ισχύος είναι προς το συμφέρον της Ρωσία καθιστώντας την Κίνα πιο ανθεκτική στην αμερικανική πίεση” υποστηρίζει.

Σημειώνει ακόμη πως η Κίνα δεν είναι ενεργός παίκτης στον τομέα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και πως τα κινεζικά συμφέροντα στην Ευρώπη δεν χρειάζεται να υπερασπίζονται με στρατιωτική δύναμη.

“Ωστόσο, η Κίνα δεν είναι ουδέτερη. Η Κίνα παίρνει μια ξεκάθαρη θέση: επισημαίνει ότι οι δυτικές χώρες ευθύνονται για την τρέχουσα κατάσταση. Πέντε κύματα επέκτασης του ΝΑΤΟ οδήγησαν σε συσσώρευση έντασης, που οδήγησε σε κρίση. Η Κίνα δεν είναι στο φράχτη, είναι σε ενεργό εφεδρεία” αναφέρει. .

Σε ερώτηση αν “Είναι όμως έτοιμο το Πεκίνο να βγει από αυτή την «ενεργό εφεδρεία»;” διευκρινίζει:

«Σε αυτό βασίζονται οι ΗΠΑ. Όμως η ουκρανική κρίση έχει μεγάλη παγκόσμια διάσταση. Είναι μόνο μέρος μιας ευρύτερης εικόνας της διάβρωσης της παγκόσμιας αμερικανικής κυριαρχίας που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Η Κίνα ενδιαφέρεται για την περαιτέρω διάβρωση αυτής της κυριαρχίας στον ίδιο βαθμό με τη Ρωσία. Μια βασική θέση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής δοκιμάζεται τώρα: η Κίνα είναι μια απολύτως οικονομικά προσανατολισμένη οντότητα που δεν θα λάβει ποτέ μέτρα που θα βλάψουν την οικονομική της ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι οι Αμερικανοί πυροδοτούν συνεχώς την ένταση στην Ανατολική Ασία. Διατηρούν ένα σύστημα αντικινεζικών συμμαχιών στην περιοχή, αντλούν όπλα τους συμμάχους τους και ακολουθούν μια πολιτική στρατηγικής αβεβαιότητας σχετικά με την Ταϊβάν.

Φυσικά, μια τέτοια κατά μέτωπο επίθεση στα κινεζικά συμφέροντα ερμηνεύεται στο Πεκίνο μόνο ως επιθετικά βήματα. Επομένως, οι τρέχουσες περιοδικές διατριβές των Αμερικανών ηγετών που συμβιβάζονται με την Κίνα ακούγονται μάλλον περίεργες ».

πηγη