GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

… και στο βάθος εκλογές

Κρίνοντας από την πολιτική κινητικότητα, φαίνεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προετοιμάζεται για εκλογές, είτε πριν είτε μετά το καλοκαίρι....


Κρίνοντας από την πολιτική κινητικότητα, φαίνεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προετοιμάζεται για εκλογές, είτε πριν είτε μετά το καλοκαίρι.

Για τα δεδομένα της μνημονιακής Ελλάδος, με τον Λαό της σε συνεχή φτώχεια και στέρηση, δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν εκλογές χωρίς την απαραίτητη συνοδεία κάποιας επιδοματολογίας - παροχολογίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, κάτω από την ασφυκτική πίεση της κατάστασης, ειδικά με το κόστος της ενέργειας στα ύψη, αντί να λάβει μέτρα ουσίας και μείωση των τιμών, προχώρησε, για μια ακόμα φορά, στην «πεπατημένη» των προηγούμενων κυβερνήσεων (Σαμαρά, Τσίπρα). 

Δηλαδή, στην «επιδοματική» λογική, μοιράζοντας φυσικά «ψίχουλα».

Δεν θα αναφερθούμε εδώ στα μέτρα ένα προς ένα, αρκεί ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι με μέση τιμή της κοινής αμόλυβδης βενζίνης στα 2,11 ευρώ (14/3/22, η 6η πιο ακριβή στην Ευρώπη) η «επιδότηση» φτάνει 0,22 ευρώ για 60 λίτρα, δηλαδή συνολικό ποσό «επιδότησης» μηνιαία μόλις 13,2 ευρώ για τρεις μήνες.

Η «επιδότηση» αυτή αποτελεί τον ορισμό της έννοιας «ψίχουλα».

Φυσικά, την ίδια στιγμή το κράτος εισπράττει δισεκατομμύρια και από την αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Η κυβέρνηση, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα, απορρίπτει μέτρα αλλαγής της ισχύουσας (ουσιαστικά διαχρονικής) φορομπηχτικής πολιτικής που θα έδιναν κάποια ανακούφιση στον Λαό, όπως η κατάργηση ή έστω περιορισμός του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα και την ενέργεια ή του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Έτσι, για πολλοστή φορά, αφήνει τις τιμές στα ύψη και μοιράζει «ψίχουλα», προχωρώντας σε «παροχές», όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός, «ευθυγραμμισμένες με την συνετή δημοσιονομική πολιτική την οποία έχουμε εξ’ αρχής χαράξει».

Παράλληλα, με αφορμή τις αυξήσεις των τιμών, κυρίως στην ενέργεια και τα καύσιμα, δικαιολογούνται οι νέες άμεσες και έμμεσες παροχές στην ελίτ του κεφαλαίου, με την πανάκριβη «πράσινη ανάπτυξη» και την απολιγνιτοποίηση, την Ελλάδα κόμβο διάθεσης του υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ και αλλού και άλλα αντίστοιχα, που θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη στους λίγους, ενώ οι τιμές θα παραμένουν στα ύψη ροκανίζοντας το λαϊκό εισόδημα.  

Δεν είναι καθόλου τυχαία ούτε η στροφή επώνυμων εγχώριων ολιγαρχών να «επενδύσουν» εδώ και καιρό στις «ανανεώσιμες» πηγές ενέργειας, ούτε οι νέες παραγγελίες σε τάνκερ για μεταφορά υγροποιημένου αερίου. Οι πολιτικές αυτές δεν εκπονήθηκαν το τελευταίο εξάμηνο, αλλά είναι σχεδιασμός που έχει προετοιμαστεί μεθοδικά, έχει γνωστοποιηθεί στους οικείους του πολιτικού συστήματος επιχειρηματίες και εφαρμόζεται με την κατάλληλη ευκαιρία.

Έτσι, ο Ελληνικός Λαός πρέπει να αρκεστεί στα «ψίχουλα» για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το σύστημα που γεννά την ακρίβεια να παραμένει ως έχει και οι πολιτικές του να οδηγήσουν σε νέα κέρδη την επιχειρηματική ελίτ.

Όλα αυτά καλύπτονται πίσω από την μαζική μιντιακή προπαγάνδα της κυβέρνησης για «στοχευμένες επιδοτήσεις των αδυνάτων» και στο βάθος γίνεται προετοιμασία εκλογών.

Γιώργος Μάστορας

ellhnes.net