GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Στην ελληνική Βουλή ο Ζελένσκι!

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο πρόεδρο της Ουκρανίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκη...

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο πρόεδρο της Ουκρανίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σύνδεση της Οδησσού με την ιστορία του Ελληνισμού και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. 

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε επίσης πρόσκληση στον Βολοντιμίρ Ζελένσκι να μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στη Βουλή των Ελλήνων. Η ημερομηνία της ομιλίας του Προέδρου της Ουκρανίας θα οριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα δια της διπλωματικής οδού.

Ζελένσκι: Συζητήθηκε η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Ουκρανίας

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε ανάρτησή του στα social media. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν το πρωί της Παρασκευής (25.03.2022), με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. 

«Συνομίλησα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Μιλήσαμε για την ανθρωπιστική κατάσταση στις αποκλεισμένες πόλεις και τον ευχαρίστησα για την βοήθεια της χώρας του» ανέφερε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε ανάρτησή του στο Twitter. «Συζητήσαμε την αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Ουκρανίας», προσθέτει ο Ουκρανός πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στη σύνδεση της Οδησσού με την ιστορία του Ελληνισμού και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. 

Κυβερνητικές πηγές επίσης αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός απηύθυνε επίσης πρόσκληση στον Βολοντιμίρ Ζελένσκι να μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στη Βουλή των Ελλήνων. Η ημερομηνία της ομιλίας του Προέδρου της Ουκρανίας θα οριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα δια της διπλωματικής οδού.

Μητσοτάκης σε CNN: Να επανεκτιμήσουμε τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης των οικονομιών μας

ις σημαντικές συνέπειες των κυρώσεων στην ρωσική οικονομία επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας CNN και στον δημοσιογράφο Nic Robertson.

Εκτίμησε ότι η ρωσική οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί ίσως κατά 10% και να εξαλειφθούν μέσα σε ένα μόλις χρόνο όλα τα κέρδη που έχει αποκομίσει την τελευταία δεκαετία.

Ειδικά για τον τομέα της ενέργειας, ανέφερε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή, «ώστε τα μέτρα που λαμβάνουμε να μην καταλήξουν να βλάψουν περισσότερο εμάς από ό,τι βλάπτουν τη Ρωσία».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περίπου 15.000 Ουκρανούς, ενώ προσέφερε όχι μόνο ανθρωπιστική αλλά και στρατιωτική βοήθεια στη χώρα.

«Αργήσατε να αντιδράσετε απέναντι στη Ρωσία»

Νωρίτερα, σε νέο μήνυμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος σχολίασε ότι η βοήθεια από την Δύση ήρθε αργά, τονίζοντας πως εάν οι αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας είχαν έρθει νωρίτερα, η Μόσχα δεν θα είχε προχωρήσει στην εισβολή. «Επιβάλλατε κυρώσεις. Είμαστε ευγνώμονες. Είναι πολύ ισχυρά τα βήματα που κάνατε. Αλλά ήρθαν… λίγο αργά. Υπήρχε μία ευκαιρία να αποφύγουμε τον πόλεμο» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σημείωσε δε πως θα έπρεπε πολύ νωρίτερα να είχε μπλοκαριστεί ο αγωγός Nord Stream 2, τονίζοντας ότι εάν αυτό είχε γίνει η Ρωσία δεν θα προκαλούσε μία κρίση φυσικού αερίου.

Ο Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημά του για ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Εδώ σας ζητώ να μην αργήσετε», σημείωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στους ηγέτες των 27 κρατών – μελών της ΕΕ. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του στη Σύνοδο Κορυφής, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρθηκε σε πολλές χώρες ονομαστικά, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη που έχει λάβει η χώρα του. Εξήρε την Πολωνία, την Εσθονία, την Τσεχία και την Ιταλία για τη στήριξή του, ενώ απευθυνόμενος στον Γάλλο πρόεδρο, είπε: «Εμανουέλ, πραγματικά πιστεύω ότι θα μας στηρίξετε». Αναφερόμενος στη Σουηδία επικαλέστηκε την ομοιότητα στα χρώματα της σημαίας, λέγοντας πως «το κίτρινο και το μπλε θα πρέπει πάντα να στέκονται μαζί».

Δεν δίστασε να επικρίνει ωστόσο και κάποιες χώρες για τη διστακτικότητά τους στη λήψη μέτρων, αναφερόμενος στη Γερμανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία,ενώ βέλη εξαπέλυσε κατά της Ουγγαρίας για την ουδέτερη στάση της. «Εδώ θα είμαι ειλικρινής. Πρέπει να αποφασίσετε με ποιο μέρος θα είστε» είπε στον Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος θεωρείται στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν.


πηγη