GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

«Μπατριώτες» της Νέας Δημοκρατίας και ο Μητσοτάκης φέρνουν τις Πρέσπες του Αιγαίου για την τροφοδοσία της ΕΕ -Τι υποσχέθηκαν στον Ερντογάν για τους αγωγούς στην σύνοδο του ΝΑΤΟ;

Οι φίλοι και σύμμαχοι της Ελλάδος ετοιμάζουν "πισώπλατη μαχαιριά" στην χώρα μας με αφορμή την ενεργειακή τροφοδοσία της ΕΕ Οι δ...


Οι φίλοι και σύμμαχοι της Ελλάδος ετοιμάζουν "πισώπλατη μαχαιριά" στην χώρα μας με αφορμή την ενεργειακή τροφοδοσία της ΕΕ

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ενέργεια μετά την επιστροφή του στην χώρα του,  από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, έχουν προκαλέσει μεγάλη περιέργεια στην τουρκική κοινή γνώμη.

Ο Τούρκος πρόεδρος Δηλώνοντας ότι το νέο όραμα που δημιουργήθηκε με τις χώρες της περιοχής θα ανοίξει νέες πόρτες για την Τουρκία, είπε, "Δεν θα το αποκαλύψω αυτή τη στιγμή.

Ας ελπίσουμε ότι, με αυτές τις συνομιλίες που έχουμε, θα ανοίξουν πολλά διαφορετικά πεδία στην ενέργεια και όταν το ακούσετε αυτό, θα πείτε «από πού προήλθε;» είπε ο Ερντογάν.

Κατά τη συζήτηση για τα “καλά νέα”, όπως τα αναφέρει τουρκική εφημερίδα, τα οποία έδωσε ο Ερντογάν, τα μάτια στρέφονται σε πιθανές ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στην Α.Μεσόγειο.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει για μια “συμμαχία” για το φυσικό αέριο στην Α.Μεσόγειο που θα περιλαμβάνει Τουρκία, Ισραήλ, Αίγυπτο ακόμα και την Κύπρο, βασισμένη στην αρχή win-win.

Ο Oğuzhan Akyener, Επικεφαλής του Τουρκικού Κέντρου Έρευνας Στρατηγικών και Πολιτικής Ενέργειας (TESPAM), δήλωσε: "Όλες οι εναλλακτικές πηγές περνούν από την Τουρκία. Η Άγκυρα μπορεί να πει, "θα αποδεχτείτε τις πολιτικές μου", σε αυτό το σημείο.

Η Τουρκία είναι τώρα στην ενεργειακή εξίσωση που σχετίζεται με τη δική της εξωτερική πολιτική, ενώ η χώρα θα μπορούσε να γίνει ένα πολύ σημαντικό κέντρο φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή με πιθανές νέες συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας.

Υπό το πρίσμα των ανακαλύψεων στη Μεσόγειο, περίπου 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ενδέχεται να προέρχονται από το Ισραήλ αυτή τη στιγμή, 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μπορεί να προέρχονται από τις ανακαλύψεις στην Κύπρο.

Το μέγιστο ετήσιο δυναμικό παραγωγής φυσικού αερίου εντός των σημερινών ανακαλύψεων σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο είναι 25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, εκτός από αυτό, υπάρχουν κοιτάσματα σε Λίβανο, ενώ νέες ανακαλύψεις μπορούν να γίνουν στα ανοιχτά του Ισραήλ, και εδώ ανοίγουν νέες πόρτες για την Τουρκία, περιορίζοντας τις διαδρομές από Ελλάδα και Κύπρο”, τόνισε ο ίδιος.

Όπως όλα δείχνουν, στην σύνοδο του ΝΑΤΟ, την προηγούμενη εβδομάδα, είχαμε συναντήσεις του Ερντογάν με ΗΠΑ, Γερμανία ,κά, κατά τις οποίες εκτός του ζητήματος της Ουκρανίας, συζητήθηκε και το θέμα των αγωγών φυσικού αερίου στην περιοχή μας.

Εκεί η Τουρκία πρέπει να έλαβε κάποιου τύπου διαβεβαιώσεις ότι αγωγός ή αγωγοί, θα διέρχονται από το έδαφος της για να τροφοδοτηθεί η ΕΕ, η οποία έως το 2027, θα πρέπει να απεξαρτηθεί πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Αν επικρατήσει αυτό το σενάριο, που είναι πιθανόν και το επικρατέστερο, η Ελλάδα και η Κύπρος, θα χάσουν την ευκαιρία να γίνουν αυτές ο ενεργειακό κόμβος για την ΕΕ.

Για να μας χρυσώσουν το χάπι ενδεχομένως να μας δώσουν πιθανή διέλευση αγωγού  φυσικού αερίου από Έβρο προς τον αγωγό που συνδέει Ελλάδα και Βουλγαρία και τίποτε άλλο.

Η λογική του ανεξέλεγκτου “χαϊδέματος” της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του Ολλανδού πρωθυπουργού, των Γερμανών κά όλο αυτό το διάστημα, σε συνδυασμό της παρουσίας του Κ.Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη, μας δείχνει ότι οδεύουμε προς μια συμφωνία τύπου “Πρεσπών” με αφορμή την ενέργεια, η προέκταση της οποίας είναι απροσδιόριστη ακόμη ως προς το εύρος και κυρίως το μήκος της.

ΠΗΓΗ