GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ισραηλινός πολιτικός πρότεινε την αγορά ελληνικών νησιών ως «καταφύγιο για τους Εβραίους» εν καιρώ πολέμου

“Τα νησιά έχουν προσφερθεί από την ελληνική κυβέρνηση για μακροχρόνια μίσθωση και θα ήταν μια καλή ευκαιρία”, δήλωσε ο ίδιος Ο Avri Stein...


“Τα νησιά έχουν προσφερθεί από την ελληνική κυβέρνηση για μακροχρόνια μίσθωση και θα ήταν μια καλή ευκαιρία”, δήλωσε ο ίδιος

Ο Avri Steiner, εκπρόσωπος του κόμματος του Benny Gantz ( νυν Υπουργού άμυνας του Ισραήλ και μέλος της κυβέρνησης συνασπισμού) , δήλωσε ότι μετά από πληροφορίες που λένε ότι οι ιρανικοί πύραυλοι μπορούν να κτυπήσουν το Ισραήλ ( σε περίπτωση πολέμου), "η αγορά ελληνικών νησιών για να φιλοξενήσουν Ισραηλινούς θα ήταν μια ορθή λύση". 

Ο ίδιος διατύπωσε την ιδέα να “αγοραστούν” μικρά ακατοίκοιτα  ελληνικά νησιά “για να λειτουργήσουν ως ένας άλλος «Σιδερένιος Θόλος για τον Εβραϊκό λαό» σε περίπτωση πολέμου.

Ο Avri Steiner, εκπρόσωπος του Γαλανόλευκου κόμματος με επικεφαλής τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Benny Gantz, πρότεινε την ιδέα αυτή, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου μιας θυγατρικής του Jewish National Fund (JNF), σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Maariv.

Ο Steiner είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Himnuta, μιας εταιρείας που ανήκει στο JNF που δημιουργήθηκε μετά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή του 1967 με σκοπό να αγοράζει παλαιστινιακή γη στην Δυτική Όχθη.

Σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Himnuta την Πέμπτη, ο Στάινερ είπε ότι η αγορά ελληνικών νησιών θα πρέπει να διερευνηθεί ως επιλογή για την εκκένωση Ισραηλινών πολιτών σε καταστάσεις καταστροφής ή πολέμου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, η πρόταση απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου, ως αντίθετη με τους στόχους του JNF, το οποίο δεν είχε εντολή να αγοράσει γη εκτός Ισραήλ.

«Αυτή είναι μια ιδέα για αυτό το σχέδιο, προέκυψε μετά από ξένες δημοσιεύσεις ότι ιρανικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να πλήξουν το ισραηλινό έδαφος», είπε ο Στάινερ στην Maariv, σε σχέση με πρόσφατες αποκαλύψεις ότι το Ιράν έχει πάνω από 3.000 βαλλιστικούς πυραύλους με εμβέλεια 2500 χλμ.

Στον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου, είδαμε πυραύλους να φτάνουν μέχρι τη Νετάνια, και σήμερα μπορεί να φτάσουν νοτιότερα», είπε ο ίδιος, αναφερόμενος στην πόλη-θέρετρο του κεντρικού Ισραήλ και στον πόλεμο 33 ημερών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ το 2006.

"Η ιδέα που σκέφτηκα εξέτασε το ερώτημα: τι μπορεί να μας δώσει μια λύση; Τι θα κάνουμε σε ένα πιθανό σενάριο που απειληθεί μεγάλος ισραηλινός πληθυσμός;", τόνισε ο ίδιος.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος υποστήριξε ότι υπήρχαν 40 ακατοίκητα νησιά στην Ελλάδα, τα οποία το Ισραήλ θα μπορούσε να αγοράσει με μακροχρόνια μίσθωση για να δημιουργήσει υποδομές.

Το 2012, αναφέρθηκε ότι το Ταμείο Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων της Ελληνικής Δημοκρατίας είχε εντοπίσει 40 ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες που θα μπορούσαν να μισθωθούν για διάστημα έως και 50 χρόνια, για τη μείωση του χρέους της χώρας.

«Αυτό για να μπορεί σε μια στιγμή ανάγκης να χρησιμοποιηθεί όμως για να σωθούν άνθρωποι. Αυτή είναι μια αγορά για ανθρωπιστικό σκοπό», είπε ο Στάινερ για το σχέδιό του, το οποίο η Haaretz ονόμασε «σουρεαλιστικό».

Ο Ισραηλινός πολιτικός πρόσθεσε ότι θα ήταν δυνατό να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο με την ελληνική κυβέρνηση για να μεταβιβαστεί αργότερα η κυριαρχία στο Ισραήλ.

«Δεν χρειάζεται να είναι μόνο νησιά, για μένα η ιδέα είναι να αγοράσω άδεια γη για να δημιουργήσω έναν άλλο “Σιδερένιο Θόλο», τόνισε ο ίδιος.

Το JNF είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1901 για να αγοράσει και να αναπτύξει γη στην Δυτική Όχθη για Εβραίους εποίκους.

Ο στόχος του οργανισμού ήταν μέρος του μεγαλύτερου σχεδίου που ονομάζεται «εξαγορά γης».

Οι Εβραίοι στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο προσφέρουν στο έργο αυτό, συχνά με τη μορφή δωρεών που συγκεντρώνονται στα διάσημα μπλε κουτιά του JNF ανά τον κόσμο.

πηγη