GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Άκρως αποκαλυπτικός ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο (βίντεο)

Αποκαλυπτική συνέντευξη Ρώσου Πρέσβη στο Sigma Την θέση πως τα σχέδια της Ρωσίας δεν περιλαμβάνουν την κατάληψη ουκρανικών εδαφών, αλλά...


Αποκαλυπτική συνέντευξη Ρώσου Πρέσβη στο Sigma

Την θέση πως τα σχέδια της Ρωσίας δεν περιλαμβάνουν την κατάληψη ουκρανικών εδαφών, αλλά την προστασία Ρώσων πολιτών στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, εξέφρασε ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΣΙΓΜΑ, ο Στανισλάβ Οσάτσι αρνήθηκε ότι η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία, εκφράζοντας την θέση πως η ένταξή της στο ΝΑΤΟ θα απειλήσει τα συμφέροντα της Μόσχας.

Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι δεν τίθεται θέμα αναβάθμισης του ψευδοκράτους από την Ρωσία, λέγοντας ότι τόσο η Ευρώπη, όσο και η Κύπρος πυροβολούν τα πόδια τους με την επιβολή κυρώσεων.

Αρχικά ερωτηθείς για τους λόγους που οδήγησαν στον πόλεμο, ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο είπε πως, «για οκτώ ολόκληρα χρόνια ο πληθυσμός της νοτιοανατολικής Ουκρανίας υποβαλλόταν σε γενοκτονία.

Όλα αυτά τα χρόνια οι δυτικοί εταίροι κάλυπταν αυτά τα γεγονότα, προστάτευαν το καθεστώς της Ουκρανίας και έκλειναν τα μάτια στα εγκλήματα».

Ερώτηση: Εάν όντως γίνονταν αυτά που περιγράφετε, αυτό πως δικαιολογεί, μια άλλη χώρα να λαμβάνει το δικαίωμα και να πραγματοποιεί εισβολή σε ένα άλλο κυρίαρχο κράτος, για να προστατεύσει, μια μειονότητα;

Απάντηση: Ας ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία για το τι γινόταν. Οι Αμερικάνοι με την Γιουγκοσλαβία χώρισαν αυτή την χώρα σε κομμάτια και αναγνώρισαν το Κόσσοβο. Υπάρχουν παραδείγματα που δείχνουν πως το δικαίωμα της κυριαρχίας παραβιάστηκε κάποιες φορές.Ερώτηση: Και επειδή το παραβίασαν οι δυτικοί, έπρεπε να γίνει παραβίαση από τη Ρωσία ;

Απάντηση: Οι δικοί μας πολίτες και κάτοικοι της ανατολικής Ουκρανίας απέκτησαν τη ρωσική υπηκοότητα και εμείς είχαμε δικαίωμα να υπερασπιστούμε τους ανθρώπους αυτούς.

Ερώτηση: Ακόμη και τώρα πιστεύετε πως δεν είναι εισβολή ;

Απάντηση: Όχι δεν είναι εισβολή. Είναι επιχείρηση για υπεράσπιση των ζωών των Ρώσων που διαμένουν σε εκείνο το μέρος.

Ερώτηση: Στην Κύπρο, είναι δύσκολο να το αποδεχτεί κάποιος γιατί αυτή η ρητορική και δικαιολογία χρησιμοποιήθηκε όταν η Τουρκία έκανε εισβολή στην Κύπρο. Ούτε η Τουρκία δέχεται ότι έκανε εισβολή εδώ. Θεωρεί πως ήρθε για να προστατέψει τους Τουρκοκύπριους.

Απάντηση: Πόσα θύματα είχατε εσείς. Πόσους αγνοουμένους έχετε μέχρι τώρα. Σκοτώθηκαν τόσα άτομα δικά σας κατά την εισβολή. Εμείς νομίζουμε ότι εισβολή καθεστώς του Κιέβου έγινε Ντονμπάς. Εμείς για να μην χάσουμε όσους χάσατε εσείς, έχουμε εισβολή.

Ερώτηση: Η εισβολή έγινε γιατί η Ουκρανία ήθελε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ; Δεν έχει το δικαίωμα μια χώρα να επιλέξει που θα ενταχθεί ; Θα πρέπει να ρωτάει και τους «γείτονές» της;

Απάντηση: Υπάρχει μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία μια χώρα έχει δικαίωμα μα δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλειά της εις βάρος της ασφάλειας άλλων χωρών.

Ερώτηση: Θεωρείτε πως η ένταξή της στον ΝΑΤΟ θα απειλούσε τα συμφέροντα της Ρωσίας;

Απάντηση: Τι είδαμε τις τελευταίες μέρες. Ήρθανε στα σύνορά μας τα όπλα και τώρα που γίνεται η επιχείρησή μας είναι δύσκολα. Βομβαρδίζουν το Ντόνετσκ, μέχρι τώρα.

Ερώτηση: Σκοτώνονται και άμαχοι Ουκρανοί όμως.

Απάντηση: Εμείς προσπαθούμε να μην σκοτώνουμε. Εμείς λέμε σ΄ όλους τους στρατιώτες που δεν θέλουν να πολεμήσουν εμάς, να φύγουν.

Ερώτηση: Ο σκοπός της «επιχείρησης»- όπως την λέτε εσείς- , εισβολή όπως την χαρακτηρίζει ο υπόλοιπος κόσμος ποιος είναι ; Να επιλέξει η Ρωσία ποιος θα είναι ο πρόεδρος της Ουκρανίας;

Απάντηση: Όχι. Είναι δικαίωμα των Ουκρανών ποιος θα είναι ο πρόεδρός τους. Εμείς θέλουμε οι κάτοικοι του Ντονμπάς και του Λουκάνσκ να ζουν ειρηνικά. Να μην σκοτωθούν όλοι.

Ερώτηση: Άρα η άρνηση της Ρωσίας εκτός από το ΝΑΤΟ είναι και για τη νέα συμφωνία με την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ;

Απάντηση: Η ΕΕ είναι μια άλλη ιστορία. Προειδοποιήσαμε ότι θα έχει κυρώσεις. Είπαμε πως εάν θέλουν να είναι μέλος της αλλά το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι άλλο πράγμα. Αμέσως στα σύνορά μας θα έχουμε πυραύλους του ΝΑΤΟ, στρατεύματα του ΝΑΤΟ. Ξέρετε τι είπε ο Ζελένσκι ;  Ότι θέλει να έρθει ξανά σε καθεστώς πυρηνικού κράτους.

Ερώτηση: Φοβάστε να μην γίνει πυρηνική δύναμη η Ουκρανία;

Απάντηση: H Ουκρανία μέσα στην Ευρώπη, πυρηνικό κράτος;

Ερώτηση: Την ίδια ώρα όμως γιατί η Ρωσία και ο πρόεδρος Πούτιν χρησιμοποιούν την απειλή των πυρηνικών όπλων; Είναι η ώρα να γίνονται τέτοιου είδους δηλώσεις;

Απάντηση: Τέθηκαν σε  έκτακτη ανάγκη γιατί προσπαθούμε να κάνουμε κάτι να πείσουμε για το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αντί να έρθουν μπροστά μας, να κάνουν υποχωρήσεις. Μας απειλούν πάλι. Η ΔΥΣΗ  μας απειλεί πως θα στείλει τα αεροπλάνα και καινούργια όπλα στην Ουκρανία.

Ερώτηση: Έγινε μεγάλος ντόρος και υπήρξε μια ανησυχία στην Κύπρο για δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, ο οποίος θέλοντας να δικαιολογήσει τις πρακτικές της Ρωσίας τις τελευταίες ημέρες έφερε ως παράδειγμα και την κατάσταση στην Κύπρο. Έχει αλλάξει η θέση αρχών που υποστήριζε η Ρωσία για την Κυπριακή Δημοκρατία; Υπάρχει πρόθεση να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος.

Απάντηση: Όχι. Θα απορρίψω αμέσως αυτό που λέτε. Αυτό που έγινε, είναι ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας, πήρε τον λόγο ο Λαβρόφ και είπε πως χρόνια προσπαθούσαμε να μιλήσουμε με το καθεστώς του Ζελένσκι  στο Μίνσκ.

Δεν έγινε αυτό γιατί όλα αυτά τα χρόνια το καθεστώς του Κιέβου αρνείται να έχει επαφές με τους εκπροσώπους του Λουκάνσκ και του Ντόνετσκ, αυτό εξήγησε. Να καθίσει δηλαδή με αυτούς που πρέπει ώστε να αποφασίσουν τι πρέπει να γίνει. Έφερε σαν παράδειγμα την Κύπρο που οι δύο πλευρές, είπε, για περισσότερα από 40 χρόνια έχουν διαπραγματεύσεις. Αυτό εννοούσε. Αυτό δεν σημαίνει πως η προσέγγιση προς το Κυπριακό πρόβλημα άλλαξε.

Ερώτηση: Εάν αύριο ο Ερντογάν και η Τουρκία προφασιστούν ότι κινδυνεύουν οι Τουρκοκύπριοι δικαιολογείται να στείλουν βομβαρδιστικά στην Κύπρο;

Απάντηση: Η Σοβιετική Ένωση ήταν η πρώτη που καταδίκασε την εισβολή στην Κύπρο.

Ερώτηση: Πώς θα ανταπεξέλθει η Ρωσία, στον Οικονομικό αποκλεισμό με τις κυρώσεις;

Εάν ρωτάτε εμένα προσωπικά, δεν μας ανησυχούν οι κυρώσεις. Δυστυχώς, νομίζω ότι πυροβολούν τα πόδια τους οι Ευρωπαίοι. Από που θα έχουν το Φυσικό Αέριο, το πετρέλαιο, το σιτάρι; Πως θα έχει η Κύπρος Ρώσους τουρίστες; Δεν θα έρθουν. Στην Τουρκία θα πάνε.Το θέλετε;  Θα ξοδέψουν τα χρήματά τους εκεί. Καλοκαίρι έρχεται. Εσείς κλείσατε τον εναέριο χώρο της Κύπρου. Πυροβολήσατε τα πόδια σας. Και εμείς δεν θέλουμε να γίνει αυτό.

Ερώτηση: Η Κύπρος επιβάλλεται να σταθεί σε θέματα θέσης αρχών. Την ώρα που θέσης της είναι  πως κακώς η Τουρκία έκανε εισβολή στην Κύπρο και εξακολουθεί να έχει στρατεύματα πως θα μπορούσε να δικαιολογήσει την ανάλογη πράξη της Ρωσίας ;

Απάντηση: Δεν είναι καθόλου ανάλογη. Εμείς υπερασπιζόμαστε τους Ρώσους που ζουν στην Ουκρανία.


Sigma