GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ζελένσκι προς Ελβετία: Απαραίτητο το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων

Ο Ζελένσκι απευθύνεται στους Ελβετούς, επικρίνει τη Nestle και τις τράπεζες που συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία Ο πρόεδρος τ...Ο Ζελένσκι απευθύνεται στους Ελβετούς, επικρίνει τη Nestle και τις τράπεζες που συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε σήμερα στους Ελβετούς στη Βέρνη μέσω βιντεοκλήσης, επικρίνοντας εταιρίες όπως η Nestlé που συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία παρά τον πόλεμο και ζητώντας το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των στενών συνεργατών του Κρεμλίνου στις ελβετικές τράπεζες.

Σε μια ομιλία σε απευθείας σύνδεση με το Κίεβο, που απηύθυνε στους χιλιάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το ελβετικό κοινοβούλιο στη Βέρνη, ο Ζελένσκι επέκρινε τις ελβετικές εταιρίες, κυρίως τη εταιρία τροφίμων Nestlé, που συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

«Τρώμε καλά. Ζούμε καλά, αυτό είναι το σύνθημα της Nestlé. Η εταιρία σας που αρνείται να εγκαταλείψει τη Ρωσία. Ακόμη και τώρα, όταν η Ρωσία απειλεί άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όχι μόνο εμάς», δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Οι δουλειές προχωρούν στη Ρωσία, ακόμη και όταν τα παιδιά μας πεθαίνουν και οι πόλεις μας κατεδαφίζονται» και όταν οι κάτοικοι της Μαριούπολης,  πολιορκημένης ουκρανικής πόλης, είναι «χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, χωρίς ηλεκτρισμό και κάτω από τους βομβαρδισμούς», κατήγγειλε.

Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση, ανάμεσά τους ο Ελβετός πρόεδρος Ιγκνάσιο Κασίς που είχε ανεβεί πάνω στη σκηνή μαζί με Ουκρανούς διπλωμάτες, μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την εννιάλεπτη ομιλία του Ζελένσκι, που μεταφράστηκε στα γερμανικά, παρά κάποια παροδικά τεχνικά προβλήματα.

Στη σκηνή είχε αναρτηθεί ένα πανό που έγραφε «Αλληλεγγύη στην Ουκρανία. Σταματήστε τον πόλεμο τώρα». Αντιπολεμικοί διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Ουκρανίας.

«Πονάει», συνέχισε ο Ζελένσκι αναφερόμενος στις τράπεζες. «Τα χρήματα των ανθρώπων που ξεκίνησαν αυτόν τον πόλεμο βρίσκονται στις τράπεζές σας. Βοηθήστε μας να το πολεμήσουμε αυτό. Για να παγώσουν αυτά τα κεφάλαια» των ολιγαρχών, ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Έχουμε την ευκαιρία να δείξουμε όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στο κάθε κράτος που αποφασίζει να επιτεθεί, ότι ο πόλεμος δεν είναι μόνο σε βάρος του άμαχου πληθυσμού αλλά σε βάρος και του ίδιου του επιτιθέμενου», το νέο μήνυμα του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προς τους Ελβετούς πολίτες.

Ο Ζελένσκι κάλεσε την Ελβετία να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία και τους λογαριασμούς των Ρώσων.

«Είναι οδυνηρό και δυσάρεστο όλο αυτό που συμβαίνει, αλλά είναι επίσης αγώνας ενάντια στο κακό. Είναι απαραίτητο το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων», πρόσθεσε. 

«Θέλω όλοι εσείς, οι Ελβετοί, να γίνετε Ουκρανοί. Θέλω εσείς και εμείς να μην χάσουμε την ευκαιρία να σταματήσουμε πολέμους στον κόσμο», σημείωσε, ακόμη, ο Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας εξέφρασε, παράλληλα, ευγνωμοσύνη στους Ελβετούς για την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.

«Είναι αδύνατο να μείνεις μακριά από το γεγονός. Εκατοντάδες βόμβες εκτοξεύονται σε πόλεις στην καρδιά της Ευρώπης. Καταστρέφουν τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τις εκκλησίες, τα πανεπιστήμια, τις κατοικίες. Είναι αδύνατο να μείνεις αδιάφορος όταν σκοτώνουν παιδιά», τόνισε ο Ζελένσκι.

Αυξημένος ο αριθμός Ρώσων πλουσίων στην Ελβετία

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε να αφαιρεθούν από τους Ρώσους αξιωματούχους οι περιουσίες και τα προνόμιά τους. Ο αριθμός των πλούσιων Ρώσων που διαμένουν στην Ελβετία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

“Έχω εντυπωσιαστεί πολύ, αγαπητέ Βολοντίμιρ, από τη θέλησή σου να αντισταθείς”, του απάντησε, στα αγγλικά, ο Ελβετός πρόεδρος Ιγκνάσιο Κασίς, ο οποίος πρόκειται να μεταβεί στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας τη Δευτέρα.

“Μας εντυπωσιάζει το θάρρος με το οποίο ο λαός σας αγωνίζεται για την ελευθερία και την ειρήνη. Μας εντυπωσιάζει ο τρόπος που υπερασπίζεστε τις θεμελιώδεις αξίες του ελεύθερου κόσμου, που είναι και οι θεμελιώδεις αξίες μας”

πηγη