GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις στην Τουρκία - Μόσχα: Κάναμε 2 βήματα προς την Ουκρανία για αποκλιμάκωση

Ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξετάσει τις σημερινές εξελίξεις. Το Κίεβο περιμ...

Ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξετάσει τις σημερινές εξελίξεις. Το Κίεβο περιμένει απάντηση από τη Μόσχα

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ρώσους διαπραγματευτές που διεξήχθησαν σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ανακοίνωσε πριν από λίγο η πρεσβεία της Ουκρανίας στην Τουρκία.

Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες με κάποια διαλείμματα.

Δεν είναι σαφές αν αυτές θα συνεχιστούν για μια δεύτερη ημέρα στην Κωνσταντινούπολη.Η Ρωσία και η Ουκρανία ολοκλήρωσαν πρόσωπο με πρόσωπο γύρο συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, ήταν εποικοδομητικές.

Αυτό δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, βοηθός του προέδρου Βλαντιμίρ Μεντίνσκι μετά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών της Μόσχας και του Κιέβου.

"Οι διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά τελείωσαν. Οι διαπραγματεύσεις ήταν εποικοδομητικές", είπε.

Οι γραπτές προτάσεις της Ουκρανίας που παραδόθηκαν στη ρωσική πλευρά μαρτυρούν την επιθυμία της για ουδέτερο και μη πυρηνικό καθεστώς.

Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει λάβει γραπτές προτάσεις από την Ουκρανία που επιβεβαιώνουν την επιθυμία της για ουδέτερο και μη πυρηνικό καθεστώς», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας.

Όπως δήλωσε ο Medinsky, η Ρωσία κάνει δύο βήματα προς την Ουκρανία για αποκλιμάκωση.

Η Ρωσική Ομοσπονδία στην Κωνσταντινούπολη έλαβε μια σαφώς διατυπωμένη θέση από την Ουκρανία.

Υπό την προϋπόθεση της ταχείας εργασίας για τη συνθήκη και την εξεύρεση συμβιβασμού, η πιθανότητα επίτευξης ειρήνης θα γίνει πιο στενή, είπε ο Μεντίνσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο επίσης η Ουκρανία εγκαταλείπει την επιθυμία για επιστροφή στην Κριμαία και τη Σεβαστούπολη με στρατιωτικά μέσα. 

Τα ζητήματα μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας για την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη, σύμφωνα με τις προτάσεις, επιλύονται μέσω διμερών διαπραγματεύσεων, τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες από ουκρανικά μέσα ο Μεντίσνκι είπε πως η Ρωσία δεν είναι αντίθετη στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχάιλο Ποντόλιακ περιέγραψε την Τρίτη ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στις συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη, λέγοντας ότι υπήρξαν "εντατικές διαβουλεύσεις" για διάφορα θέματα.

"Το βασικό ζήτημα ήταν η συμφωνία για τις διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. Μόνο με αυτή τη συμφωνία μπορούμε να τερματίσουμε τον πόλεμο, όπως χρειάζεται η Ουκρανία", δήλωσε ο Ποντόλιακ, αναφερόμενος στη θέση της ουκρανικής κυβέρνησης ότι η Ουκρανία θα υιοθετήσει ουδέτερο καθεστώς μόνο αν της παρασχεθούν δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας.

Η δεύτερη δέσμη θεμάτων, πρόσθεσε ο Ποντόλιακ, "είναι το θέμα της κατάπαυσης του πυρός, ώστε να επιλυθούν όλα τα ανθρωπιστικά προβλήματα".

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι υπάρχει μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στις πόλεις που δέχονται σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς, συμπεριλαμβανομένου του πολιορκημένου λιμανιού της Μαριούπολης.

Ο Ποντόλιακ αναφέρθηκε επίσης σε βίντεο και άλλα στοιχεία που έχουν έρθει στην επιφάνεια για την προφανή κακομεταχείριση κρατουμένων και άλλες πιθανές παραβιάσεις των νόμων της ένοπλης σύγκρουσης.

"Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι σήμερα έχουμε ένα άλλο πρόβλημα που αυξάνεται, το πρόβλημα της κλιμάκωσης του πολέμου, της κλιμάκωσης του μίσους, της κλιμάκωσης των παραβιάσεων των κανόνων του πολέμου, όχι μόνο στο πεδίο της μάχης", δήλωσε ο Ποντόλιακ.

Ο David Arahamia επίσης μίλησε για τις διαπραγματεύσεις. 

Ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξετάσει τις σημερινές εξελίξεις. Το Κίεβο περιμένει απάντηση από τη Μόσχα.

Νωρίτερα, πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχτηκε τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών δηλώνοντας ότι και οι δύο πλευρές έχουν "νόμιμες ανησυχίες".

Απευθυνόμενος στους διαπραγματευτές, πριν την έναρξη των συνομιλιών, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι έχει έρθει η ώρα για συγκεκριμένα αποτελέσματα και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

"Εναπόκειται και στις δύο πλευρές να βάλουν τέλος σε αυτή την τραγωδία. Η επίτευξη εκεχειρίας και ειρήνης το συντομότερο δυνατό είναι προς το συμφέρον όλων. Πιστεύουμε ότι πλέον έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο κατά την οποία χρειάζονται συγκεκριμένα αποτελέσματα από τις συνομιλίες", τόνισε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε εξάλλου ότι "η παράταση της σύγκρουσης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός", την ώρα που δέκα εκατομμύρια άμαχοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην Ουκρανία.

πηγη