GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Ρεκόρ παραγγελιών φ.α. από την Ευρώπη στην Gazprom

Με τον ρωσικό στρατό να συνεχίζει την επιχείρησή του  στην Ουκρανία, δεν είναι μόνο οι δείκτες των χρηματιστηρίων διεθνώς που ανακάμπτο...




Με τον ρωσικό στρατό να συνεχίζει την επιχείρησή του  στην Ουκρανία, δεν είναι μόνο οι δείκτες των χρηματιστηρίων διεθνώς που ανακάμπτουν, «ενθαρρυμένες» από το γεγονός ότι η Μόσχα δεν αποκόπηκε από το τραπεζικό σύστημα SWIFT, αλλά και οι τιμές του φυσικού αερίου που παίρνουν την... κατιούσα.

Έτσι, έπειτα από ένα τετραήμερο «ράλι», οι τιμές στην αγορά φυσικού αερίου άρχισαν σήμερα να υποχωρούν, καθώς καταγράφεται αύξηση των ρωσικών ροών προς την Ευρώπη,

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις παραγγέλνουν μεγαλύτερες ποσότητες από την Gazprom, στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβολαίων που έχουν με τη ρωσική εταιρεία, αφού με αυτό τον τρόπο οι ρωσικές εισαγωγές είναι πιο φθηνές από την τιμή «σποτ» στην ευρωπαϊκή αγορά.

Πιο συγκεκριμένα, οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας αυξήθηκαν σχεδόν κατά 38% την Πέμπτη και 24% σήμερα.

Με αυτό τον τρόπο, ενώ χθες το βασικό συμβόλαιο φυσικού αερίου στην Ευρώπη είχε κάνει άλμα έως και 62%, σήμερα η τιμή του υποχώρησε έως και 28%. Αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται 27% χαμηλότερα, στα 97,88 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ.

Πτώση 25% σημείωσαν και οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, στα 222 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, καλύπτοντας περίπου το 40% των προμηθειών, ενώ περίπου το ένα τρίτο αυτών των αποστολών περνάει μέσα από την Ουκρανία.

Η Gazprom επανέλαβε ότι η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας εκτελείται κανονικά και αυξάνεται, σύμφωνα με τα αιτήματα των πελατών. Ταυτόχρονα, ένας βασικός αγωγός προς τη Γερμανία μέσω Πολωνίας δεν μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Εκτός από τα οικονομικά στοιχεία, πίσω από τις υψηλότερες ευρωπαϊκές αγορές ρωσικού φυσικού αερίου «μπορεί να υπάρχει και μια στρατηγική παράμετρος, καθώς οι αγοραστές επιδιώκουν να αγοράσουν τώρα, δεδομένης της πιθανότητας διακοπής των ροών ή περαιτέρω αυξήσεων τιμών» δήλωσε ο Stefan Ulrich, αναλυτής στο Bloomberg NEF.

«Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος περικοπής των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου κάτω από τη συμβατική δέσμευση είναι περιορισμένος, εκτός εάν υπάρξει περαιτέρω υλική κλιμάκωση της κρίσης» ανέφεραν ακόμη, σε έκθεσή τους, αναλυτές της JPMorgan.


πηγη