GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΠΑΙΓΝΙΩΝ: Αποκλειστικά Brinkmanship ή Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος?

Η έννοια του γεωστρατηγικού όρου της αποτροπής έχει νόημα μόνο ανάμεσα σε δυνάμεις με στρατηγικά όπλα, όπως για παράδειγμα τις χώρες που...


Η έννοια του γεωστρατηγικού όρου της αποτροπής έχει νόημα μόνο ανάμεσα σε δυνάμεις με στρατηγικά όπλα, όπως για παράδειγμα τις χώρες που έχουν πυρηνικά οπλοστάσια.

Επεξηγηματικά ο ορισμός του στρατηγικού όπλου έγκειται στην μη-ελεγχόμενη καταστροφικότητα του, δηλαδή μια λαίλαπα που έχει πολύ μεγάλη έκταση και διάρκεια.

Τα πυρηνικά όπλα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία επειδή μπορούν να καταστρέψουν ανεξέλεγκτα μεγάλες εκτάσεις, ενώ παράλληλα επιφέρουν παρατεταμένες παρενέργειες όπως ο πυρηνικός χειμώνας και οι θανατηφόρες δόσεις ακτινοβολίας με διάρκεια πολλών δεκαετιών.

Αναλυτικά ο παραπάνω όρος της αποτροπής είχε καθιερωθεί από αμερικανούς πολιτικούς επιστήμονες, όπως ενδεικτικά ο Brodie (1959), ο Wohlstetter (1959), ο Schelling (1960) και ο Ellsberg (1961), ακριβώς για να μην συμβεί πυρηνικός πόλεμος ο οποίος θα ήταν ταυτόχρονα καταστροφικός και για....

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην ιστοσελίδα: istos.net.gr.




.