GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Δημοπρατήθηκε η Ανατολική Σιδηροδρομική Εγνατία - Προετοιμάζεται νέο σχέδιο σε περίπτωση κρίσης με Τουρκία

Όλο το παιχνίδι για την Ελλάδα στην Δυτική Θράκη παίζεται στις υποδομές ( σιδηρόδρομους , λιμάνια , δρόμους) Τα υπό δημοπράτηση έργα, όπως η...

Όλο το παιχνίδι για την Ελλάδα στην Δυτική Θράκη παίζεται στις υποδομές ( σιδηρόδρομους , λιμάνια , δρόμους)

Τα υπό δημοπράτηση έργα, όπως η κατασκευή της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής Θεσσαλονίκη-Τοξότες Ξάνθης (ανατολική σιδηροδρομική Εγνατία) και οι συνδέσεις με λιμάνια/αεροδρόμια/ΒΙΠΕ, έχουν σαφές αναπτυξιακό πρόσημο αλλά ταυτόχρονα εξυπηρετούν τον εθνικό αμυντικό σχεδιασμό, αναφέρουν πηγές.

Ο σιδηρόδρομος ως μέσο μετακίνησης στρατιωτικών δυνάμεων  είναι κάτι που χρησιμοποιούνταν από, παλαιά. Στον ελληνικό χώρο μια τέτοια μετακίνηση είχε λάβει χώρα το 1940.


Σήμερα, είναι ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη από ποτέ, να έχουμε μια αξιόπιστη σιδηροδρομική διασύνδεση λιμανιών, στρατιωτικών υποδομών κά, από την Νότια και Κεντρική Ελλάδα, με την Δυτική Θράκη μέχρι τον Έβρο.

Οι Τούρκοι θέλουν να προκαλέσουν προβλήματα στην περιοχή μας, καθώς απειλούν την Θράκη μας, ενώ αργά η γρήγορα, θα έχουμε ακόμα πιο έντονη τουρκική δράση στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, θα έχουν ανάγκη όχι μόνο την ταχεία μεταφορά δυνάμεων και υλικού, σε περίπτωση ελληνοτουρκικής κρίσης, αλλά και την απαίτηση εναλλακτικών δρομολογίων, σε συνδυασμό με το οδικό δίκτυο.

Η Ανατολική Σιδηροδρομική Εγνατία, θα εξυπηρετεί παράλληλα και σχέδια του ΝΑΤΟ προς Βουλγαρία και Ρουμανία.

Το συνολικό σχέδιο της Σιδηροδρομικής Εγνατίας (νέα γραμμή Θεσαλονίκη-Καβάλα-Τοξότες Ξάνθης, ύψους €1,3 δισ.), που θα συνδέσει τα 3 λιμάνια της Β. Ελλάδας, περιλαμβάνει την διασύνδεση με τις πόλεις Μπουργκάς και Βάρνα στο βουλγαρικό έδαφος.

Έτσι επιτυγχάνεται η πλήρης παράκαμψη των Στενών του Βοσπόρου,μεταβάλλοντας ολοκληρωτικά την γεωπολιτική εικόνα της περιοχής αυτής.

Δεν πρόκειται απλώς για ένα ένα μεγάλο σιδηροδρομικό έργο της νέας γραμμής Θεσσαλονίκης-Καβάλας-Ξάνθης συνολικού μήκους 205χλμ, τμήμα της λεγόμενης και Ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας, το οποίο θα συνδεθεί με την βουλγαρική πλευρά, αλλά για ένα τεράστιο γεωπολιτικό σχέδιο της Δύσης για παράκαμψη των Στενών και της κηδεμονίας της Τουρκίας σε αυτά.

Η χάραξη της σιδηροδρομικής Εγνατίας ακολουθεί το οδικό έργο της Εγνατίας οδού που περικάμπτει τα περιβόητα Στενά, στα οποία η Τουρκία έχει ανακοινώσει τη δημιουργία νέας Διώρυγας.

Μιλάμε για την κατασκευή νέας γραμμής υψηλών ταχυτήτων με ηλεκτροκίνηση που θα έχει μήκος 173,7χλμ, ενώ οι ταχύτητες που θα αναπτύσσονται θα είναι κατά τόπους 160-200 χλμ/ώρα.

Δοθείσης ευκαιρίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάθε τρεις και λίγο «προειδοποιεί» τη χώρα μας λέγοντας ότι "δεν θα αφήσω τους συγγενείς μας εκεί μόνους".

Ουσιαστικά οι Τούρκοι θέλουν να ελέγξουν με κάποιον τρόπο μέρος της περιοχής της Δ.Θράκης, να ακυρώσουν αν μπορούν (που δεν μπορούν) τη σιδηροδρομική Εγνατία, τόσο από την ελληνική όσο και από την βουλγαρική πλευρά και γενικά να “βάλουν πόδι” στην περιοχή την οποία ο Ερντογάν θεωρεί “σύνορα της καρδιάς”.

Το επόμενο διάστημα θεωρείται κρίσιμο διότι η Άγκυρα θα προκαλέσει πιθανόν και στη Δ.Θράκη εκτός από το Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο, θέλοντας να τα σχέδια που θα αναβαθμίσουν την χώρα μας στα μάτια της Δύσης μετά από 10 χρόνια απραξίας.

πηγη