GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Δεν μας τα λένε καλά! Το Ισραήλ θεωρεί ισχυρή χώρα την Τουρκία που δεν μπορεί να αγνοηθεί - Η φιλία με Ελλάδα-Κύπρο αφορά άλλο κεφάλαιο

Πες μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι λέει μια ελληνική παροιμία Αμφιλεγόμενες εκτιμήσεις κάνει ο Ισραηλινός πρέσβης στην Ελλάδα...


Πες μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι λέει μια ελληνική παροιμία

Αμφιλεγόμενες εκτιμήσεις κάνει ο Ισραηλινός πρέσβης στην Ελλάδα για την Τουρκία του Ερντογάν, αφού την θεωρεί σε συνέντευξη του στο Liberal ως ισχυρή χώρα που έχει λόγο στην Μεσόγειο.

“Η Τουρκία είναι πολύ σημαντική οικονομικά, πολιτικά, στρατηγικά, διπλωματικά και δεν μπορεί να αγνοείται η σημασία της αυτή.

Είναι μια χώρα με σημαντική γεωστρατηγική θέση και είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να έχει καλές σχέσεις μαζί της.

Αυτό θα είναι καλό για τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή.

Η στρατηγική της εξωτερικής μας πολιτικής είναι να επιζητούμε σχέσεις συνεργασίας.

Αυτό έγινε με Αίγυπτο.

Με Ιορδανία αναζητείται με τους Παλαιστινίους.

Διευρύναμε τη συνεργασία μας με τις αραβικές χώρες και ορισμένες χώρες του Κόλπου και της Βορείου Αφρικής με τις Συμφωνίες του Αβραάμ.

Αυτοί είναι οι πυλώνες της πολιτικής μας.

Είμαστε χώρα της Μ. Ανατολής, της Μεσογείου, θέλουμε τη Μεσογειακή συνεργασία και αν τώρα η Τουρκία το επιλέξει, μπορεί να προχωρήσει η σχέση μας και με την Τουρκία προς το συμφέρον όλης της περιοχής.

Δεν επηρεάζει τη σχέση μας με την Ελλάδα.

Η επαναπροσέγγιση με την Τουρκία δεν έρχεται σε αντίθεση με την εξαιρετική και σημαντική σχέση μας με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο πρόεδρος Ι. Χέρτζογκ θα έρθει στην Αθήνα και στη Λευκωσία πριν πάει στην Άγκυρα και αυτή δεν είναι μόνο συμβολική κίνηση αλλά δείχνει και τη σημασία που αποδίδει το Ισραήλ στις σχέσεις με τι δυο χώρες.

Έχουμε τις Τριμερείς στις οποίες επίσης αποδίδομε σημασία καθώς τη συνεργασία 3+1 με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την οποία ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ουσιαστικό περιεχόμενο.

Έχουμε και άλλες μορφές συνεργασίας ιδιαίτερα σημαντικές.

Δεν είναι παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, η σχέση του Ισραήλ με την Τουρκία δεν γίνεται εις βάρος των σχέσεων του με την Ελλάδα και την Κύπρο”, δηλώνει ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Η Τουρκία καθορίζει την κατάσταση στην Α.Μεσόγειο κατά τους Ισραηλινούς, και δεν μπορεί αν αγνοηθεί, ειδικά όταν έχουν μαζί της εμπόριο ύψους 10 δις δολάρια το χρόνο.

Αυτή η Τουρκία όμως απειλεί την Ελλάδα, το Αιγαίο, την Α.Μεσόγειο, και το ίδιο το Ισραήλ, μέσω Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων.

Πρόκειται για μια χώρα που επιζητά την επιστροφή στο νεο-Οθωμανικό παρελθόν, επιζητώντας “ υπόδουλες” χώρες, για να αναπτύξει τις σχέσεις της.

Η Ελλάδα υλοποιεί μια τεράστια διπλωματική προσπάθεια όχι μόνο στην Α.Μεσόγειο, αλλά μέχρι τις χώρες του Κόλπου, αναζητώντας συμμάχους, οι οποίοι όπως δείχνει η πορεία σήμερα, έχουν άλλα μετρήσιμα σημεία στις σχέσεις τους, ειδικά με τους Τούρκους.

Άλλωστε το ίδιο κάνουν και τα ΗΑΕ με την Τουρκία, με τα οποία η χώρα μας έχει αμυντικές σχέσεις.

Η Αθήνα γνωρίζει ποιος είναι ο αντίπαλος, και τι προθέσεις έχει, για αυτό και εξοπλίζεται “μέχρι τα δόντια”, ότι και να δηλώνουν πολλοί πολιτικοί μας περί δήθεν συνεννόησης με την Τουρκία, το πρόβλημα είναι τι θα κάνουν οι υπόλοιπες χώρες, ειδικά όταν θα είναι πολύ αργά με τους Νεο-οθωμανούς στην Μεσόγειο;


πηγη