GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Γυναίκα η διάδοχος Στόλενμπεργκ; Ποιοι είναι οι 5 υποψήφιοι για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ;

Η αμφιλεγόμενη πορεία του απερχόμενου ΓΓ του ΝΑΤΟ ΟΓενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ διορίστηκε επικεφαλής της Κεντρικής Τράπε...

Η αμφιλεγόμενη πορεία του απερχόμενου ΓΓ του ΝΑΤΟ

ΟΓενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ διορίστηκε επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας. Στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, θα συνεχίσει να εργάζεται μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022. Ήδη εξετάζονται πέντε υποψήφιοι που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον Στόλτενμπεργκ για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της νορβηγικής κυβέρνησης αναφέρεται ότι «ο Γενς Στόλτενμπεργκ διορίστηκε σήμερα Διοικητής του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Norges Bank για θητεία έξι ετών».

Η νορβηγική κυβέρνηση πρόσθεσε επίσης ότι ο σημερινός διοικητής της κεντρικής τράπεζας Øystein Olsen ζήτησε να παραιτηθεί από τη θέση του την 1η Μαρτίου 2022.

Στη θέση του, η αναπληρώτριά του, Ida Walden Bache, διορίστηκε προσωρινή διευθύντρια.

Θα είναι σε αυτή τη θέση από την 1η Μαρτίου 2022 έως τον Σεπτέμβριο, έως ότου αντικατασταθεί από τον Στόλτενμπεργκ.



Σύμφωνα με το πρακτορείο DPA, αυτή τη στιγμή εξετάζονται πέντε υποψήφιοι για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Ανάμεσα τους:

  • Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι
  • Ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε (τον μάθαμε στην χώρα μας από το σκηνικό με την Ολλανδή δημοσιογράφος στο Μαξίμου)
  • Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις
  • Η Πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας
  • Η πρώην επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ο Στόλτενμπεργκ ήταν ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας και διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός της χώρας.

Τη δεκαετία του 1990 ήταν επικεφαλής του νορβηγικού Υπουργείου Εμπορίου και Ενέργειας, καθώς και του Υπουργείου Οικονομικών.

Το 2014 εξελέγη Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, αντικαθιστώντας σε αυτή τη θέση τον Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Η αμφιλεγόμενη πορεία του απερχόμενου ΓΓ του ΝΑΤΟ

Ο Στόλτενμπεργκ είχε τακτικές επαφές με έναν πράκτορα της Κα Γκε Μπε μεταμφιεσμένο σε Σοβιετικό διπλωμάτη και συμμετείχε σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του Αμερικανικού πολέμου στο Βιετνάμ τη δεκαετία του 1970.

Το 2001 ο Στόλτενμπεργκ τράκαρε το αυτοκίνητό του, που ανήκε στο Εργατικό Κόμμα, σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο. Εφυγε από το χώρο χωρίς να αφήσει ένα σημείωμα με το όνομα ή τον αριθμό του.

Η επισκευή των ζημιών κόστισε 8000 νορβηγικές κορώνες.

Το 2002 ο Στόλτενμπεργκ παραδέχθηκε ότι έκανε στα νιάτα του χρήση κάνναβης.

Για το λόγο αυτό ζήτησε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας να αξιολογήσει την αμεροληψία του στην επικείμενη κυβερνητική απάντηση στην έκθεση για τα ναρκωτικά της Επιτροπής Στόλτενμπεργκ, με επικεφαλής τον πατέρα του Θόρβαλντ Στόλτενμπεργκ.

Το 2011 ο Στόλτενμπεργκ έλαβε βραβείο από το Ίδρυμα των Ηνωμένων Εθνών για την άριστη παγκόσμια ηγεσία και την υποστήριξη του ΟΗΕ από τη Νορβηγία.

Νωρίτερα το ίδιο έτος είχε διαθέσει 150 εκατομμύρια νορβηγικές κορώνες από τον προϋπολογισμό εξωτερικής βοήθειας στο ίδιο ίδρυμα, γεγονός που οδήγησε σε επικρίσεις. 

Επίσης το 2011 έλαβε ένα σκάφος αξίας 380.000 κορονών ως δώρο γενεθλίων από το Νορβηγικό Εργατικό Κόμμα και τη Νορβηγική Συνομοσπονδία Συνδικάτων και οι δωρητές κατέβαλαν επίσης το φόρο για το δώρο, προκαλώντας πάλι επικρίσεις.


πηγη