GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν την Ουκρανία για πιθανή ρωσική εισβολή μέσα στο επόμενο 48ωρο

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης -"Σχεδόν το 100% των ρωσικών δυνάμεων πήρε θέσ...

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης -"Σχεδόν το 100% των ρωσικών δυνάμεων πήρε θέση" λένε οι ΗΠΑ

Έχει πετύχει τους στόχους του και θα επιδιώξει επέκταση

Σε αντίθεση με την πεποίθηση αναλυτών πως οι ρωσικές «ειρηνευτικές δυνάμεις» - όπως τις χαρακτήρισε ο Πούτιν - που θα πάνε στο Ντονμπάς, προμηνύουν μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία, άλλοι λένε πως αυτή ενδέχεται να είναι και η τελευταία στρατιωτική κίνηση της Ρωσίας, η οποία στη συνέχεια θα επιδιώξει να πιέσει την Ουκρανία με άλλα μέσα.



«Ο Πούτιν έχει ήδη πετύχει κάτι. Μπορεί να ισχυριστεί ότι νίκησε, όταν απευθύνεται στο εγχώριο κοινό του», ανέφερε, μιλώντας στο Reuters ο Βρετανός συγγραφέας του βιβλίου «Little Green Men: Putin's Wars Since 2014 - Μικροί Πράσινοι Άνθρωποι: Οι Πόλεμοι του Πούτιν από το 2014», Τιμ Ρίπλεϊ.

Ακόμα, τονίζει πως τα πιθανότερα επόμενα ρωσικά βήματα δεν περιλαμβάνουν την κατάληψη άλλων περιοχών, αλλά την άσκηση πίεσης με άλλους τρόπους, όπως ο ναυτικός αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Με τον τρόπο αυτό θα τρομοκρατούσε το Κίεβο και θα έδειχνε στον Ζελένσκι πως δεν μπορεί να εξασφαλίσει ουσιαστική βοήθεια από τη Δύση.

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα έχει ήδη ακούσει τον Μπάιντεν να δεμσεύεται πως δεν θα στείλει στρατεύματα για την προστασία της Ουκρανίας, ενώ έχει κερδίσει «χώρο» στη Λευκορωσία για να «στήσει» εκεί μεγάλο αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων.

«Η Λευκορωσία ήταν μια μεγάλη κίνηση με στόχο την αλλαγή των ισορροπιών στην περιοχή. Μεταμορφώνει πλήρως τις μεθόδους που θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το ΝΑΤΟ για να υπερασπιστεί τα κράτη της Βαλτικής», παρατηρεί ο Ρίπλεϊ.

Θα προκαλέσει συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία για να διευρύνει την έκταση των αποσχισμένων περιοχών

Με δεδομένο πως οι αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία έχουν στον έλεγχό τους μικρότερη από τη μισή έκταση των δύο επαρχιών που διεκδικούν, η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να επιχειρήσει διεύρυνση των αποσχισμένων περιοχών, χωρίς να πραγματοποιήσει μαζική εισβολή. Τα μηνύματα της Μόσχας τις τελευταίες ώρες προκάλεσαν σύγχυση σε σχέση με την ακριβή έκταση που έχουν αναγνωρίσει ως αυτόνομη.

Στο στόχαστρο του Πούτιν θα μπορούσε να τεθεί η Μαριούπολη, το σημαντικότερο λιμάνι της ανατολικής Ουκρανίας, με την κατάληψη της οποίας η Μόσχα θα είναι σε θέση να δημιουργήσει χερσαία γέφυρα μεταξύ της Κριμαίας και των αυτονομιστικών θυλάκων και να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο των ακτών της Θάλασσας του Αζόφ.

Ωστόσο, μια στρατιωτική παρέμβαση για τη συγκεκριμένη περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, θα προκαλούσε νέες αντιδράσεις και - πιθανόν - σκληροτερες κυρώσεις, με τα στρατηγικά κέρδη να είναι περιορισμένα. «Η κατάληψη έξι χωριών έξω από το Ντονέτσκ δεν αλλάζει τίποτα», αναφέρει ο Ρίπλεϊ.

Θα προχωρήσει σε πλήρη εισβολή

Η μαζική εισβολή στα εδάφη της Ουκρανίας, είναι η μόνιμη προειδοποιήση των κρατών της Δύσης και ιδιαίτερα των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γερμανίας τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ σήμερα ο Μπάιντεν έκανε λόγο για «πιθανή εισβολή μέσα στις επόμενες 48 ώρες». Αναλυτές «μετέφρασαν» το διάγγελμα του Πούτιν, το βράδυ της Δευτέρας, ως απόδειξη πως δεν θα σταματήσει, χωρίς να δει μια νέα κυβέρνηση στην Ουκρανία, η οποία θα αναγνωρίζει τον ρόλο της Ρωσίας ως «ηγεμόνα».

«Είναι πιθανό ο Πούτιν να σκέφτεται πολλά περισσότερα από το να πάρει στην κατοχή του ένα κομμάτι από τα ανατολικά της Ουκρανίας και να αναλάβει επισήμως την ευθύνη περιοχών που ήδη ήλεγχε», έγραψε ο δημοσιογράφος του Guardian, Σον Γουόκερ. «Οι κουβέντες του Πούτιν, ότι αν το Κίεβο δεν σταματήσει τη βία, τότε θα φέρει την ευθύνη για την αιματοχυσία που θα ακολουθήσει, ήταν τρομερά δυσοίωνες... ακούστηκαν σαν κήρυξη πολέμου» πρόσθεσε.

«Θέλει να επαναπροσδιορίσει τα σύνορα της Ευρώπης» λέει ο Στόλτενμπεργκ

Μέσα σε όλα αυτά, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντεμπεργκ ήρθε σήμερα, στη διάρκεια ενός σεμιναρίου στην Ολλανδία, να τονίσει πως ο στόχος του Πούτιν δεν είναι άλλος, από το να ορίσει ξανά τα σύνορα στην Ευρώπη και «να ξαναγράψει ολόκληρη την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας».

«Διακυβεύονται πολλά στη σημερινή κρίση. Ο κίνδυνος σύγκρουσης είναι υπαρκτός. Η Ρωσία χρησιμοποιεί βία και τελεσίγραφα όχι μόνο για να επαναπροσδιορίσει τα σύνορα στην Ευρώπη, αλλά για να προσπαθήσει να ξαναγράψει ολόκληρη την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας» ανέφερε και ο κόσμος συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα...Καταιγιστικές εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου στην έκτακτη ενημέρωση του OPEN, πριν από λίγα λεπτά, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «δυστυχώς ο πρόεδρος Πούτιν υλοποιεί με ακρίβεια το σχέδιο για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει και αυτό είναι η επίθεση μέχρι και το Κίεβο», επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν για επικείμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ανατολική Ουκρανία τις επόμενες 48 ώρες.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι «όσο έτοιμος θα μπορούσε να είναι» για μια εισβολή στην Ουκρανία, καθώς «σχεδόν το 100%» των αναγκαίων στρατιωτικών δυνάμεων έχει ήδη πάρει θέση, εκτίμησε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Ο Πούτιν «διαθέτει σχεδόν το 100% των δυνάμεων που είχαμε υπολογίσει ότι θα κινητοποιούσε» για να εισβάλει στην Ουκρανία, είπε ο αξιωματούχος του αμυντικού τομέα που αναφέρθηκε στην αρχή του κειμένου, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Σύμφωνα πάντα με αυτήν την πηγή, το 80% των περίπου 150.000 Ρώσων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί κοντά στην Ουκρανία βρίσκονται σε «διάταξη μάχης», έχοντας συγκεντρωθεί σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τα σύνορα, σε σχηματισμό επίθεσης.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο Λευκός Οίκος επικοινώνησε απευθείας με το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοινώνοντας πως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, επίκειται ευρεία ρωσική εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας μέσα στις επόμενες 48 ώρες. Το CNN μετέδωσε πως, σύμφωνα με πηγή από τον Λευκό Οίκο, η πιθανότερη περιοχή για την εισβολή των Ρώσων είναι η βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο.

Την πρόταση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενέκρινε το βράδυ της Τετάρτης το κοινοβούλιο της Ουκρανίας.

Ο Ζελέσκι κατέθεσε την πρόταση κήρυξης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στο σύνολο της επικράτειας από αύριο τα μεσάνυχτα και για διάστημα 30 ημερών, νωρίτερα την Τετάρτη, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για μια πιθανή μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση από τη Ρωσία.

Το σχέδιο κειμένου για την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης προβλέπει τον περιορισμό στις μετακινήσεις των επιστρατεύσιμων εφέδρων εντός της Ουκρανίας.

Παράλληλα προτείνει την απαγόρευση των μαζικών συγκεντρώσεων και απεργιών, εισαγάγει τους ελέγχους προσωπικών εγγράφων, προτείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας εφόσον αυτό θα είναι αναγκαίο, απαγορεύει την παραγωγή και διανομή πληροφοριακού υλικού που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, ρυθμίζει τη λειτουργία των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών και επιβάλλει ειδικούς κανόνες που αφορούν στην χρήση και τη μετάδοση πληροφοριών μέσω δικτύου υπολογιστών.

Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέκσιι Ντανίλοφ, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ολόκληρη η χώρα θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς από το 2014 σε ανάλογες συνθήκες βρίσκονται μόνον οι επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι φιλορώσοι αποσχιστές ελέγχουν από το 2014 τμήματα των επαρχιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ (Λουγκάνσκ στα ρωσικά). Η Ρωσία αναγνώρισε προ ημερών τις δύο επαρχίες ως "ανεξάρτητα κράτη", ενώ θα αναπτύξει στρατιωτικές της δυνάμεις εκεί ως "ειρηνευτική δύναμη".

Ο Ντανίλοφ σημείωσε ακόμη ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι δεν έχει αναφέρει πουθενά τη φιλοδοξία η χώρα να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, κάτι το οποίο ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, σε πρόσφατο διάγγελμά του, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα "στρατηγική απειλή για τη Ρωσία".

Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των αμερικανικών δικτύων, λέγοντας πως «ο πρόεδρος της Ουκρανίας ενημερώθηκε από τον Λευκό Οίκο για τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών». 

Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή από το Πεντάγωνο, η εισβολή των Ρώσων θα πραγματοποιηθεί τόσο με εναέρια μέσα, όσο και με την εκτόξευση πυραύλων και επίγειες δυνάμεις, ενώ θα έχει προηγηθεί και ευρεία κυβερνοεπίθεση σε υπουργεία και οργανισμούς που σχετίζονται με την άμυνα της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία έχει ήδη ανακοινώσει μερική επιστράτευση στους άνδρες από 18 έως 60 ετών, ενώ η κυβέρνηση του Κιέβου ενημέρωσε τους Ουκρανούς πολίτες να εγκαταλείψουν άμεσα τη ρωσική επικράτεια και να μεταβούν σε ασφαλή σημεία στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι θέτει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τα επόμενα 24ωρα, την ίδια στιγμή που οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Ουκρανικό, την Πέμπτη το απόγευμα.

Η Ρωσία μετά το διάγγελμα του Βλαντίμιρ Πούτιν και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, επιχειρεί να δείξει την πυγμή της, τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο αντίδρασης κατά των κυρώσεων που ανακοίνωσαν ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση. Αμέσως μετά το διάγγελμά του, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή για την αποστολή στρατευμάτων στο Ντονμπάς, κάνοντας λόγο για «ειρηνευτική δύναμη». Ωστόσο, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, δεν θα πρόκειται γία μία περιορισμένης δυναμικότητας ειρηνευτικής δύναμης, αλλά για συνολική εισβολή στην επικράτεια της Ουκρανίας.

Μεταφέρουν άρματα μάχης και στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ντονέτσκ

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο κονβόι με φορτηγά και βαριά οχήματα που μεταφέρουν στρατιωτικό υλικό και εξοπλισμούς χωρίς να φέρουν διακριτικά, κατευθύνονται προς την πόλη του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο ένα κονβόι υπάρχουν εννέα άρματα μάχης και τεθωρακισμένο όχημα πεζικού, ενώ το δεύτερο αποτελείται από φορτηγά και βυτιοφόρα καυσίμων.

Την πληροφορία του Reuters έχει επιβεβαιώσει ο πρωθυπουργός της Λετονίας,  Arturs Krišjānis, ο οποίος αναφέρθηκε σε ρωσικά στρατεύματα που κινούνται ήδη εντός των εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας. 

Κυβερνοεπιθέσεις σε υπηρεσίες και τράπεζες στην Ουκρανία

Πολλοί επίσημοι ιστότοποι κυβερνητικών υπηρεσιών και τραπεζών μπήκαν στο στόχαστρο μιας νέας κυβερνοεπίθεσης σήμερα, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτούς, ανακοίνωσε ένας υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μιχαΐλο Φιοντόροφ ανέφερε ότι η επίθεση αυτή ξεκίνησε αργά το απόγευμα με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η λειτουργία των ιστοσελίδων πολλών τραπεζών και υπουργείων της Ουκρανίας.

Οι ιστότοποι του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργικού συμβουλίου ήταν μη προσβάσιμοι. Ο Φιοντόροφ διαβεβαίωσε ωστόσο ότι οι ιστότοποι κατάφεραν «να ανακατευθύνουν τα αιτήματα πρόσβασης σε άλλον πάροχο ώστε να ελαχιστοποιήσουν τη ζημία».

Η προέλευση αυτής της επίθεσης άρνησης παροχής υπηρεσίας (DDos) δεν έχει διευκρινιστεί.

Τον Ιανουάριο ουκρανικοί κυβερνητικοί ιστότοποι μπήκαν στο στόχαστρο μιας επίθεσης ευρείας κλίμακας. Τότε, οι αρχές ανέφεραν ότι διαθέτουν αποδείξεις για την εμπλοκή της Ρωσίας, κάτι που η Μόσχα διέψευσε.

Μια κυβερνοεπίθεση σε υποδομές στρατηγικής σημασίας για την Ουκρανία είναι ένα από τα σενάρια που έχουν αναφερθεί προάγγελος ότι θα αποτελούσε προάγγελο μιας «κλασικής» στρατιωτικής επίθεσης στην Ουκρανία.


πηγη