GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Σοκ από University of Oxford: Η 3η δόση της Pfizer αυξάνει ραγδαία τις μυοκαρδίτιδες στους νέους κάτω των 40 ετών

Οι άντρες κάτω των 40 ετών είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν φλεγμονή της καρδιάς κυρίως μυοκαρδίτιδα αφού λάβουν ενισχυτική 3η δόση του εμβολί...



Οι άντρες κάτω των 40 ετών είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν φλεγμονή της καρδιάς κυρίως μυοκαρδίτιδα αφού λάβουν ενισχυτική 3η δόση του εμβολίου της Pfizer σε σχέση με την νόσηση από COVID-19

Σε μια νέα ηχηρή και σκληρή προειδοποίηση προβαίνουν το University of Oxford αλλά και άλλα Πανεπιστήμια σε μια νέα μελέτη που δημοσίευσαν στο medrxiv.

Ποια τα συμπεράσματα της μελέτης;

Οι άντρες κάτω των 40 ετών είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν φλεγμονή της καρδιάς κυρίως μυοκαρδίτιδα αφού λάβουν ενισχυτική 3η δόση του εμβολίου της Pfizer σε σχέση με την νόσηση από COVID-19.



Οι άνδρες στην ηλικιακή ομάδα είχαν αναλογία συχνότητας εμφάνισης μυοκαρδίτιδας 7,6 τις 28 ημέρες μετά τη λήψη ενός ενισχυτικού εμβολίου της Pfizer, διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και άλλα ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτό ήταν υψηλότερο από την αναλογία 2 στις τέσσερις εβδομάδες μετά το θετικό αποτέλεσμα του τεστ COVID-19.
«Για πρώτη φορά, παρατηρούμε μια αύξηση στα συμβάντα μυοκαρδίτιδας μετά από μια τρίτη δόση του εμβολίου BNT162b», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη τους».
Το εμβόλιο BNT162b είναι το όνομα του εμβολίου COVID-19 της Pfizer.
Η μυοκαρδίτιδα είναι η πρωταρχική μορφή καρδιακής φλεγμονής που παρατηρείται μετά τον εμβολιασμό των ατόμων ή μετά από νόσηση με COVID-19.

«Οι εντολές εμβολιασμού των νέων δεν φαίνεται να έχουν στο επίκεντρο το βέλτιστο συμφέρον των φοιτητών, ειδικά των ανδρών φοιτητών.
Χρειαζόμαστε καλύτερα δεδομένα σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη των ενισχυτικών δόσεων στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 40 ετών», έγραψε η Dr Tracy Hoeg, επιδημιολόγος με έδρα την Καλιφόρνια, σχετικά με τα αποτελέσματα της μελέτης.

Επικίνδυνη η δεύτερη δόση εμβολίου της Moderna

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης μια ακόμη ισχυρότερη σχέση μεταξύ του εμβολίου COVID-19 της Moderna και της μυοκαρδίτιδας.

Μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του κύριου σχήματος των δύο δόσεων του εμβολίου της Moderna, οι άνδρες κάτω των 40 ετών είχαν αναλογία συχνότητας εμφάνισης 16,5.

Αυτή ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αναλογία 3,4 για εκείνους που έκαναν το δεύτερο εμβόλιο της Pfizer και την αναλογία 2,5 για εκείνους που έλαβαν δεύτερο εμβόλιο με AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Οι ερευνητές άντλησαν δεδομένα από τη βάση δεδομένων NHS Immunization Management Service, η οποία περιλαμβάνει πληροφορίες για όλους τους ανθρώπους που έλαβαν εμβόλιο στην Αγγλία.
Όσοι περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων έλαβαν εμβόλιο μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2020 και 15 Νοεμβρίου 2021.

Υπολογίστηκαν επιπλέον 101 συμβάντα μυοκαρδίτιδας ανά εκατομμύριο στις 28 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου Moderna και επιπλέον 13 συμβάντα μετά από ενισχυτική δόση της Pfizer και οι δύο περιπτώσεις ήταν υψηλότερες από τον συντελεστή 7 για τέτοια συμβάντα στις 4 εβδομάδες μετά από νόσηση από covid 19.

Ερευνητές, οι οποίοι έλαβαν χρηματοδότηση από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, τόνισαν ότι στο συνολικό πληθυσμό ανεξαρτήτως ηλικίας, ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας ήταν υψηλότερος από την νόσηση λόγω COVID-19 σε σχέση με τα εμβόλια, εκτός από τη δεύτερη δόση του εμβολίου Moderna που είχε χειρότερα αποτελέσματα.
Μεταξύ των περιορισμών ήταν η αδυναμία ανάλυσης του συγκεκριμένου κινδύνου για παιδιά ηλικίας 13 έως 17 ετών, επειδή ο αριθμός των περιστατικών μυοκαρδίτιδας ήταν πολύ μικρός.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας ήταν υψηλότερος για νέους που εμβολιάστηκαν με εμβόλιο της Moderna ή Pfizer σε σύγκριση με εκείνους νόσησαν από COVID-19, αλλά κανένας ερευνητής δεν είχε αναλύσει τον κίνδυνο από τις ενισχυτικές δόσεις.

Οι ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκριναν ενισχυτικά εμβόλια Pfizer για νέους 16 και 17 ετών νωρίτερα αυτόν τον μήνα και τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων συνέστησαν σε κάθε νέο να κάνει και τρίτο εμβόλιο.

Να σημειωθεί ότι και η συμβουλευτική επιτροπή των αρμόδιων υγειονομικών οργάνων στις ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει για την μυοκαρδίτιδα στους νέους.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό σε δεδομένα από το Ισραήλ, το οποίο άρχισε να εμβολιάζει τους νέους έγκαιρα και μαζικά.
Η ανάλυση κινδύνου-οφέλους της Pfizer, με βάση τα δεδομένα του Ισραήλ, εκτιμά ότι θα αποφευχθούν 29 έως 69 νοσηλείες COVID-19 ανά εκατομμύριο αναμνηστικές δόσεις, αλλά αυτές οι ενισχυτικές δόσεις θα οδηγούσαν σε 23 έως 69 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας.

Ταυτόχρονα, οι ρυθμιστικές αρχές στα τέλη Οκτωβρίου απέσυραν μια απόφαση σχετικά μετά τα εμβόλια Moderna για παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών λόγω ανησυχιών σχετικά με τη μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό.

Η νέα μελέτη θα πρέπει να οδηγήσει στην απαγόρευση του εμβολίου της Moderna σε όλους τους άνδρες κάτω των 40 ετών, όπως έχουν επιβάλλει πολλά ευρωπαϊκά έθνη, έγραψε στο ιστολόγιό του ο Dr Vinay Prasad, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

O σύνδεσμος είναι εδώ για όποιον θέλει να διαβάσει την μελέτη στα αγγλικά.

medxxxx_bn.png

www.bankingnews.gr