GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

To Aνώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο των ΗΠΑ μπλόκαρε τις εντολές εμβολιασμού του Βiden

Έρχονται πτώσεις κυβερνήσεων στο δυτικό κόσμο ενώ η Pfizer θα επιχειρήσει να διασώσει την φήμη της από τις εφιαλτικές παρενέργειες ...Έρχονται πτώσεις κυβερνήσεων στο δυτικό κόσμο ενώ η Pfizer θα επιχειρήσει να διασώσει την φήμη της από τις εφιαλτικές παρενέργειες του εμβολίου COVID-19

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αμφισβήτησε τη δυνατότητα της κυβέρνησης να επιβάλει την υποχρεωτικότητα των εμβολίων

Νομικά απαράδεκτο και καθ' όλα αντισυνταγματικό έκρινε το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σήμερα Πέμπτη 13 Ιανουαρίου –μέτρο που επέβαλε με προεδρικό διάταγμα ο Joe Biden– επισημαίνοντας πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει τέτοιου είδους εξουσίες.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο έβαλε στοπ στις επιδιώξεις της κυβέρνησης Biden να επιβάλει υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες – αν και επέτρεψε την ισχύ του μέτρου για όσους πολίτες εργάζονται σε δομές οι οποίες λαμβάνουν πληρωμές μέσω των προγραμμάτων Medicare και Medicaid.

Η απόφαση αυτή ελήφθη τρεις ημέρες αφότου άρχισε να ισχύει το έκτακτο μέτρο.

Υπενθυμίζεται πως δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί που εργάζονται σε εταιρείες με 100 ή περισσότερους υπαλλήλους έπρεπε να είχαν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή να υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ μια φορά την εβδομάδα, βάσει εντολής της κυβέρνησης των ΗΠΑ η οποία έχει τεθεί σε ισχύ.

Η Διοίκηση για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία είχε δηλώσει ότι οι εταιρείες που δεν συμμορφώνονται ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κυρώσεις ύψους σχεδόν 14.000 δολ. ανά παράβαση.

Το διάταγμα, που είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος Joe Biden τον Σεπτέμβριο, θα ίσχυε για περίπου 84 εκατ. εργαζόμενους σε επιχειρήσεις μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους.
Αυστηρότεροι κανόνες, με έτερο διάταγμα, ισχύουν και θα συνεχίσουν να ισχύουν για 17 εκατ. επιπλέον ανθρώπους που εργάζονται σε οίκους ευγηρίας, νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες που λαμβάνουν χρηματοδότηση από τα προγράμματα Medicare και Medicaid.
Αυτοί οι εργαζόμενοι δεν έχουν την επιλογή να υποβάλλονται σε τεστ και πρέπει υποχρεωτικά να εμβολιαστούν.
Η δημοσίευση των κανόνων έρχεται σε συνέχεια των μαραθώνιων διαβουλεύσεων του Λευκού Οίκου με επιχειρηματικούς ομίλους, εργατικά συνδικάτα και φορείς.

Τι υποστήριξε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στο δικαστήριο

Η κυβέρνηση Biden υποστήριξε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου την Παρασκευή ότι η υποχρεωτικότητα είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του «σοβαρού κινδύνου» που θέτει η πανδημία της Covid.
Ωστόσο, οι δικαστές, αφού υπογράμμισαν τις καταστροφικές επιπτώσεις που επέφερε η πανδημική κρίση, με εκατομμύρια νεκρούς και κρούσματα ανά τον κόσμο, εξέφρασαν βαθύ σκεπτικισμό για τη νομική πρωτοβουλία που έλαβε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Στο τέλος, με 6 ψήφους κατά και 3 υπέρ, το διάταγμα Biden πετάχθηκε στον κάλαθο των αχρήστων.
Ο ανώτατος δικαστής John Roberts, ο οποίος διορίστηκε από τον Πρόεδρο George Bush, είπε ότι είναι δύσκολο να υποστηριχθεί πως ο νόμος του 1970 που διέπει τον OSHA «δίνει ελευθερία στις υπηρεσίες να θεσπίσουν τόσο ευρεία ρύθμιση». 
Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο στις 22 Δεκεμβρίου 2021 αποφάσισε να επισπεύσει τις διαδικασίες σε ό,τι αφορά προσφυγές επιχειρηματικών ομίλων που εδρεύουν στο Οχάιο, στο Μιζούρι και στη Λουιζιάνα, κατά της νομιμότητας των δύο προεδρικών διαταγμάτων του Biden που σχετίζονταν με την υποχρεωτικότητα των εμβολίων.
Eξαρχής οι ανώτατοι δικαστές ήταν από επιφυλακτικοί έως δύσπιστοι απέναντι στις προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει την υποχρεωτικότητα των εμβολίων, παραβιάζοντας θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως το habeas corpus, δηλαδή το αναφαίρετο δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, 84 εκατομμυρίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα.
Έφτασε η στιγμή, λοιπόν, που η δυσπιστία τους, στη συνεδρίασή τους την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, εκφράστηκε ρητά:
Οι Αμερικανοί ανώτατοι δικαστές φάνηκαν αφενός δεκτικοί σε ό,τι έχει να κάνει με τη δυνατότητα των πολιτειών να λαμβάνουν μέτρα, ακόμα και αυτό του υποχρεωτικού εμβολιασμού, κατά του κορωνοϊού, αφετέρου αμφισβήτησαν νομικά την εξουσία των ομοσπονδιακών αρχών να επεμβαίνουν στις αποφάσεις των πολιτών για το αν θα εμβολιασθούν.

 

www.bankingnews.gr