GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Τεράστιο πλήγμα! Γεωπολιτική "απαλλοτρίωση" η ακύρωση του East Med και χωρίς αποζημίωση -”Βρώμικο” σχέδιο αμερικανικών κολοσσών στην Α.Μεσόγειο

Η Ελλάδα οφείλει να απαντήσει εδώ και τώρα με αγωγό φυσικού αερίου μέσω Αιγύπτου πριν αλλάξουν τα πάντα στην περιοχή Ως γνωστόν, non paper π...

Η Ελλάδα οφείλει να απαντήσει εδώ και τώρα με αγωγό φυσικού αερίου μέσω Αιγύπτου πριν αλλάξουν τα πάντα στην περιοχή

Ως γνωστόν, non paper που αποκάλυψε η εφημερίδα "Εστία",( το οποίο δεν έχει διαψευστεί ακόμη), ομιλεί για ακύρωση ουσιαστικά, του αγωγού φυσικού αερίου Eastmed, αλλάζοντας ολοκληρωτικά τον ενεργειακό χάρτη στην Α. Μεσόγειο προς όφελος της Τουρκίας.

Ο αγωγός Eastmed έθετε εκτός “παιχνιδιού” την Τουρκία, ενώ οι ΗΠΑ προβάλλουν ως “δικαιολογία” για την ακύρωση του, την δημιουργία "εστίας εντάσεων" στην Ανατολική Μεσόγειο.



Είναι όμως έτσι τα πράγματα και τι κρύβεται πίσω από την κίνηση των ΗΠΑ;

Το 2010, έγγραφο της Τουρκικής Εθνικής Πολιτικής Ασφάλειας (Milli Guvenlik Siyaseti Belgesi), κοινώς γνωστό ως " The Red Book ", είχε τοποθετήσει το Ισραήλ πολύ ψηλά στην λίστα περιφερειακών απειλών για την ασφάλεια της Τουρκίας, ενώ ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε ότι στην «Ανατολική Μεσόγειο, θα δούμε πολύ συχνά πλέον Τουρκικά πολεμικά πλοία».

Σχέδιο της JP MORGAN, και άλλων κολοσσών είναι μια διαδρομή εξαγωγής του ισραηλινού φυσικού αερίου, μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού από το κοίτασμα Λεβιάθαν προς την τουρκική επικράτεια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, ο αγωγός θα προσέδιδε μεγαλύτερη και ταχύτερη απόδοση της επένδυσης από την κατασκευή του σχεδιαζόμενου σταθμού LNG στην Κύπρο.

Η τουρκική εταιρεία ενέργειας Zorlu και η εταιρεία Turcas Petrol είχαν υπερθεματίσει την επιλογή ενός αγωγού φυσικού αερίου με το Ισραήλ.

Επιπλέον, ο προτεινόμενος από το 2010, αγωγός Λεβιάθαν - Τουρκίας θα έτεμνε  εγκάρσια την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, την οποία διεκδικεί σήμερα η Τουρκία, και εκεί για να μην ξεχνιόμαστε οι ΗΠΑ έχουν κάνει πίσω ολοκληρωτικά επιτρέποντας τις τουρκικές διεκδικήσεις.

Η Άγκυρα έχει καθορίσει έναν στρατηγικό δείκτη ενισχυμένο από τις ναυτικές ικανότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα δεν ακολούθησε την διπλωματική οδό για να εξασφαλίσει μια συνολική συμφωνία εξαγωγής ενέργειας με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα που θα ικανοποιούσε τα συμφέροντα της, και προέβαλε την ισχύ της, προκαλώντας την αμερικανική αντίδραση, που τυγχάνει να συμπλέει με τις εκτιμήσεις αμερικανικού κολοσσού και αυτό σίγουρα δεν είναι τυχαίο.

Αντ' αυτού, η Άγκυρα έχει ξεκινήσει μια τρομερή ναυτική κούρσα εξοπλισμών που έχει εξουθενώσει την τουρκική οικονομία, κάτι που όμως δεν ενδιαφέρει το καθεστώς Ερντογάν που έχει μεγαλεπήβολα σχέδια στην Α.Μεσόγειο, τα οποία ουσιαστικά αποδέχονται οι ΗΠΑ.

Το Ισραήλ δεν χρειάστηκε να ακολουθήσει το πρόγραμμα στρατιωτικών προμηθειών της Τουρκίας για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια τουρκική πρόκληση για μεγαλύτερο έλεγχο της θάλασσας στην ανατολική Μεσόγειο.

Το Ισραήλ μπορεί να ανταποκριθεί με μια λιγότερο δαπανηρή αύξηση της αντι - πρόσβασης και απαγόρευσης του πεδίου δυνατοτήτων της Άγκυρας.

Και οι δύο χώρες όμως έχουν συμφέρον να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους και να μην «παγιδευτούν» σε κανενός είδους ναυτική αντιπαράθεση.

Σε όλα αυτά,  η Ελλάδα μένει ουσιαστικά εκτός παιχνιδιού, και το μόνο που μας απομένει είναι να ακολουθήσουμε το σχέδιο Αλ Σίσι με αγωγό φυσικού αερίου Αίγυπτο-Κρήτη-ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω μιας πραγματικής συμμαχίας, όσο είναι νωρίς, αλλιώς και η Αίγυπτος θα “λακίσει” προς Τουρκία μεριά.

Η Αίγυπτος προωθεί αποφασιστικά την αμυντική συνεργασία με Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο παρά τις προσπάθειες προσέγγισης με την Τουρκίας, αφού πιστοποιήθηκε ότι η τουρκική ελίτ προωθεί σαφώς σχέδια "ελέγχου" της Α.Μεσογείου.

Η Αίγυπτος φιλοδοξεί να διασυνδεθεί με την ΕΕ μέσω Ελλάδος για να μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, με βάση πιθανότατα το νησί της Κρήτης "κόβοντας" την Α.Μεσόγειο στην μέση.

Περιττό να τονίσουμε ότι αυτή η ενεργειακή διασύνδεση θα φυλάσσεται μέρα-νύχτα από τις ένοπλες δυνάμεις Αιγύπου-Ελλάδος, τόσο πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας όσο και κάτω από αυτήν.

Είναι φανερό ότι αυτή η ολοένα και στενότερη συνεργασία των δύο χωρών αποτελεί βούληση και του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας του από το 2014, αλλά και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.


πηγη