GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Καζακστάν: Ολοκλήρωσαν την αποστολή και αποχωρούν εντός δύο ημερών οι δυνάμεις του CSTO

Οι δυνάμεις αυτές εστάλησαν στη χώρα ώστε να ενισχύουν τις προσπάθειες επίτευξης ειρηνικής λύσης στις αιματηρές διαδηλώσεις και είχαν αν...


Οι δυνάμεις αυτές εστάλησαν στη χώρα ώστε να ενισχύουν τις προσπάθειες επίτευξης ειρηνικής λύσης στις αιματηρές διαδηλώσεις και είχαν αναλάβει την προστασία σημαντικών δομών

ΟΠρόεδρος του Καζακστάν, Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ, ανακοίνωσε σήμερα το τέλος της ειρηνευτικής αποστολής του Οργανισμού για τη Συνθήκη Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO).

Σε δήλωσή του επεσήμανε πως η αποχώρησή της θα αρχίσει σε δύο ημέρες.

Οι δυνάμεις αυτές εστάλησαν στη χώρα ώστε να ενισχύουν τις προσπάθειες επίτευξης ειρηνικής λύσης στις αιματηρές διαδηλώσεις και είχαν αναλάβει την προστασία σημαντικών δομών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Καζακστάν, η διαδικασία της αποχώρησής τους δεν θα διαρκέσει περισσότερο από 10 ημέρες.

Όσον αφορά στην ίδια την αποστολή, σημείωσε πως εστάλη ύστερα από αίτημα της χώρας του, υπό τον κίνδυνο να χαθεί ο έλεγχος στο Αλμάτι.

«Η κύρια αποστολή των ειρηνευτικών δυνάμεων του CSTO ολοκληρώθηκε επιτυχώς, σε δύο ημέρες θα ξεκινήσει μια σταδιακή απόσυρση της ενωμένης ειρηνευτικής δύναμης του CSTO.

Η διαδικασία αποχώρησης του σώματος δεν θα διαρκέσει περισσότερο από 10 ημέρες» επεσήμανε, ειδικότερα.

Ο ίδιος επανέλαβε την ανάγκη για ριζική επανοργάνωση του συστήματος ασφαλείας της χώρας μετά και τις ταραχές, ενώ ζήτησε μεγαλύτερες ευθύνες κατά όσων επιτίθενται σε κυβερνητικούς αξιωματούχους.

«Τρομοκρατικός πόλεμος εξαπολύθηκε στη χώρα»

Παράλληλα, ο Τοκάγιεφ κατήγγειλε πως «ένας τρομοκρατικός πόλεμος εξαπολύθηκε εναντίον της χώρας μας.

Ο εχθρός έδειξε εξαιρετική σκληρότητα και ετοιμότητα να κάνει κάθε βήμα.

Έσπειρε φόβο στον πληθυσμό για να καταστείλει ακόμη και την ιδέα της αντίστασης.

Το σχέδιο επίθεσης στο Καζακστάν περιελάμβανε μια σειρά από διαφορετικά πτυχές: στρατιωτικές, πολιτικές, ιδεολογικές, παραπληροφόρηση και άλλες».

Εξαπέλυσε, δε, επίθεση κατά της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, επισημαίνοντας πως απέτυχε να εντοπίσει την απειλή.

«Επαγγελματίες εργάστηκαν για την προετοιμασία της κατάληψης της εξουσίας στο Καζακστάν» επεσήμανε και υπογράμμισε πως το επιχειρούμενο πραξικόπημα απέτυχε.

Νέος πρωθυπουργός στη χώρα

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα το προεδρικό γραφείο επεσήμανε πως η ηρεμία φαίνεται να επανέρχεται στη χώρα καθώς δεν έχουν καταγραφεί νέες ταραχές.

«Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, η κατάσταση στη χώρα ομαλοποιείται σε γενικές γραμμές, δεν έχουν καταγραφεί μεγάλες καταστροφικές εκδηλώσεις» σημειώθηκε σε σχετική δήλωση.

Ακόμα, έγινε γνωστό πως ο Τοκάγιεφ υπέγραψε διάταγμα για τον διορισμό του πρώην Πρώτου Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Αλιχάν Σμαΐλοφ, ο οποίος εκτελεί χρέη πρωθυπουργού, ως επικεφαλής της κυβέρνησης.

Η υποψηφιότητά του είχε εγκριθεί και από την Κάτω Βουλή. «Να διοριστεί ο Αλίχαν Σμαΐλοφ [...] πρωθυπουργός του Καζακστάν», ανέφερε το προεδρικό γραφείο επικαλούμενο το διάταγμα.

πηγη