GRID_STYLE
FALSE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News:

latest

Δημοσιογράφος σε Α.Μπλίνκεν: «Είμαστε κοντά σε πόλεμο με την Ρωσία; - Ρωτήστε τον Πούτιν»

Σκληρό φαίνεται πως ήταν το πολιτικό πόκερ της συνάντησης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργ...Σκληρό φαίνεται πως ήταν το πολιτικό πόκερ της συνάντησης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Ελβετία όπου συζήτησαν τις εξελίξεις στα ρωσοουκρανικα σύνορα, όπου η απειλή πολέμου είναι πιο κοντά από ποτέ.

Η κάθε πλευρά εμφανίστηκε ανυποχώρητη και δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα από τη συνάντηση. Τα όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση, αποκάλυψε (για την αμερικανική πλευρά) εν μέρει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, μιλώντας στο δίκτυο ABC και τον δημοσιογράφο Τζωρτζ Στεφανόπουλο, στην εκπομπή Good Morning America, λίγο μετά την συνάντησή τους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Άντονι Μπλίνκεν είπε πως δεν περίμενε να υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα από την εν λόγω συνάντηση σημειώνοντας πως θεώρησε επίτευγμα το ότι πλέον οι δύο πλευρές καταλαβαίνουν καλύτερα η μία τις απαιτήσεις της άλλης.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ πάντως τόνισε πως είναι ανησυχητικό το γεγονός πως 100.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται γύρω από τα ουκρανικά σύνορα.

Η γλώσσα του σώματος τα λέει όλα.

Ψυχροπολεμικό κλίμα στη συνάντηση Μπλίνκεν - Λαβρόφ

Όπως είπε ο Άντονι Μπλίνκεν: «Ήμασταν πολύ ξεκάθαροι με τη Ρωσία ότι οποιεσδήποτε ρωσικές δυνάμεις εισέρχονται στην Ουκρανία συνιστά εισβολή που θα λάβει μια πολύ γρήγορη, ενωμένη και αυστηρή απάντηση.

Ταυτόχρονα, με βάση την ιστορία, γνωρίζουμε πολύ καλά άλλα πράγματα που η Ρωσία δεν κάνει από το να στείλει στολές σε άλλη χώρα για να προσπαθήσει να την αποσταθεροποιήσει, να ανατρέψει την κυβέρνησή της, υβριδικές ενέργειες, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κ.λπ.

Κατέστησα εξίσου σαφές στον Υπουργό Λαβρόφ ότι θα απαντήσουμε και σε αυτούς με γρήγορο, αυστηρό και ενωμένο τρόπο, αλλά αυτό είναι ανάλογο με αυτό που κάνει η Ρωσία».

Το ενδιαφέρον ωστόσο επικεντρώθηκε στην «ερώτηση των ημερών», καθώς ο Τζωρτζ Στεφανόπουλος κάλεσε τον Άντονι Μπλίνκεν να απαντήσει εάν «είμαστε πιο κοντά ή πιο μακριά από τον πόλεμο».

Εκεί, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε: «Θα έπρεπε πραγματικά να ρωτήσετε τον πρόεδρο Πούτιν. 

Θα είναι τελικά ο πρόεδρος Πούτιν που θα αποφασίσει τι θα κάνει η Ρωσία.

Αλλά εδώ βρισκόμαστε: Με βάση όσα ακούσαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, θα γράψουμε και τις δύο βαθιές ανησυχίες που έχουμε εμείς και άλλοι σύμμαχοι και εταίροι για τις ενέργειες της Ρωσίας, όχι μόνο σε σχέση με την Ουκρανία αλλά ευρύτερα όταν πρόκειται για πράγματα που κάνει και απειλούν την ασφάλεια.

Θα αντιμετωπίσουμε ορισμένες από τις ανησυχίες που έχει εγείρει η Ρωσία μαζί μας και θα θέσουμε στο τραπέζι κάποιες ιδέες για το πώς θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε ο ένας το αίσθημα ασφάλειας του άλλου στο μέλλον.

Και στη συνέχεια με βάση αυτό και με βάση την απάντηση της Ρωσίας, αναμένουμε ότι θα βρεθούμε ξανά μαζί στο τραπέζι και θα δούμε αν θα συνεχίσουμε να το προωθούμε μέσω της διπλωματίας.

»Αλλά Τζωρτζ, την ίδια στιγμή που το κάνουμε αυτό, γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι η Ρωσία συνεχίζει να έχει αυτές τις δυνάμεις στα σύνορα της Ουκρανίας, συνεχίζει να τις ενισχύει, συνεχίζει να κάνει βήματα που είναι κλιμακωτικά και όχι αποκλιμακωτικά.

Και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάναμε, το οποίο χτίζει μια πολύ ισχυρή, ενωμένη απάντηση από τους συμμάχους και τους εταίρους σε οποιαδήποτε ανανεωμένη ρωσική επιθετικότητα.

Είναι πολύ σαφές, και το ξεκαθάρισα και πάλι σήμερα στον Υπουργό Λαβρόφ, ότι οποιαδήποτε νέα επιθετικότητα θα αντιμετωπίσει τεράστιες συνέπειες και θα προέλθει από εμάς, από την Ευρώπη και άλλους συμμάχους και εταίρους».

Δείτε βίντεο:

Σε αυτό το κλίμα έντασης, η Ρωσία έστειλε νέο μήνυμα με το οποίο απειλεί με συνέπειες στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αγνοήσουν τις «ανησυχίες» του Κρεμλίνου. «Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έχει ενημερωθεί πως σε περίπτωση που δεν δώσει την πρέπουσα σημασία στις ανησυχίες μας, θα υπάρξουν πιο σοβαρές συνέπειες» διεμήνυσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τις συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Το ΝΑΤΟ απορρίπτει το αίτημα της Μόσχας για αποχώρηση δυνάμεων

Το ΝΑΤΟ απέρριψε, πάντως, κατηγορηματικά το αίτημα της Ρωσίας για αποχώρηση των δυνάμεων της Συμμαχίας από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία καθώς και την ιδέα της δημιουργίας σφαιρών επιρροής στην Ευρώπη.

«Το ΝΑΤΟ δεν θα αποκηρύξει την ικανότητά μας να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλον, μεταξύ άλλων και με την παρουσία στρατευμάτων μας στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας», ανέφερε η εκπρόσωπος Οάνα Λουνγκέσκου σε μια ανακοίνωσή της.
Η Μόσχα έχει ζητήσει από το ΝΑΤΟ δεσμευτικές εγγυήσεις ότι θα σταματήσει την επέκτασή του και θα επιστρέψει στα όριά του του 1997.